Попри гарний врожай експерти прогнозують подорожчання хліба - в чому причина

Сьогодні найбільший вплив на собівартість хліба мають логістика, витрати на пальне, енергоносії, електроенергія та заробітна плата працівників

Хліб Фото: Інформатор
Хліб Фото: Інформатор

Генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль поділився прогнозом щодо вартості хліба у жовтні, а також розповів про основні фактори, що впливають на ціноутворення на аграрному ринку.

Основні чинники підвищення вартості хліба

Попри рекордні врожаї пшениці в Україні, вартість хліба, за словами Павла Коваля, продовжуватиме зростати. Експерт наголошує, що нині в структурі собівартості хлібобулочних виробів сировина займає меншу частку, ніж у минулі роки. Якщо раніше основний вплив на ціну мали борошно та олія, то зараз на перший план виходять інші складові. 

«Станом на сьогодні в структурі собівартості одного кілограма хлібобулочних виробів сировина складає значно меншу частку порівняно з минулими роками, коли традиційно ми пов’язували здорожчання хліба саме із сировиною, з борошном, з олією тощо», — зазначив Коваль.

Сьогодні найбільший вплив на собівартість хліба мають логістика, витрати на пальне, енергоносії, електроенергія та заробітна плата працівників. Особливо актуальним стало питання зарплат у зв’язку з дефіцитом кадрів на ринку праці, що змушує виробників підвищувати рівень оплати праці та створює додаткову конкуренцію серед роботодавців.

Динаміка цін та рентабельність галузі

Павло Коваль акцентує, що за останній рік ціни на хліб та хлібобулочні вироби в Україні зросли приблизно на 22–23%. Це означає, що кожного місяця спостерігалося середнє підвищення вартості на 1,5%. При цьому виробники хліба працюють практично на межі рентабельності, яка складає від 0 до 5%.

“Значне підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу з 1 вересня не призвело до миттєвого зростання цін на хліб, натомість вони зростали поступово, у межах 1–2% щомісяця. Загалом, ключовими статтями витрат залишаються енергоносії, логістика та заробітна плата, а вплив вартості сировини став менш відчутним. Виробники хліба балансують на межі рентабельності від 0 до 5%. Коли, наприклад, з 1 вересня тарифи на електроенергію для бізнесу були підвищені, то ціни на хліб не підіймалися різко на такий же рівень здорожчання електроенергії, а плавно зростали на 1 – 1,5 до 2%», — додав Коваль.

Як повідомляв Інформатор, за словами головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Іван Усс, до грудня ціна стандартної буханки хліба може сягнути 55 гривень. Одним із факторів цього він назвав те, що в основному сировина та виробничі потужності українські, що сприятиме здешевленню продукту. 

Іван Усс нагадує, що важливим фактором зростання цін може виявитися пальне, що у разі його подорожчання однозначно призведе до зростання цін на хліб. При цьому, за його словами, зростання не матиме галопуючого характеру і збільшуватиметься поступово, але до кінця року — це неминуче.

Втім, якщо масованого удару ракет і дронів зазнають підприємства хлібобулочної промисловості, то через зниження пропозиції ціни можуть зрости сильніше. Але якщо поряд з уже існуючими почнуть працювати нові виробничі потужності з випуску хліба, то через зростання пропозиції ціни можуть піти вниз.

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇
Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити