Головна
Україна
15:55, 10 Червня
Информатор UA

Интро

Останнім часом з полиць магазинів в Україні зникла гречка. Інформатор вирішив з’ясувати, чому. Та які ще крупи можуть стати дефіцитом, а яких у нас буде вдосталь. Про це ми запитали директора Спілки “Борошномели України” Родіона Рибчинського. “Останні 5-6 років Україна забезпечувала свої потреби у гречаній крупі приблизно на 50%, ще 50% гречки імпортували з росії, Білорусі та Казахстану. Після 24 лютого вся торгівля з росією зупинилась, а забезпечувати поставки з Казахстану стало фізично неможливо, адже вони йшли через територію рф. Отже, дефіцит зумовлений відсутністю сировини. Сподіваюсь, що поступово проблеми з гречкою будуть вирішені. Вже почались поставки насіння в Україну. Це не допоможе виправити ситуацію цього року, але наступного, впевнений, доля української гречки на нашому ринку значно виросте. На фоні зростання цін на гречневу крупу сільхозвиробники будуть зацікавлені у вирощенні цієї культури, а отже, збільшать її посівні площі. Рис в Україні вирощували у Херсонській та Одеській областях. Але 70% його імпортували морем з Південно-Східної Азії та Пакистану. Зараз рис завозять в Україну, але у значно менших обсягах і по більш високим цінам. Адже поставки йдуть морем до Румунії, а далі - автомобільним транспортом. Шлях став довшим і на ціну впливає подорожчання пального. Щодо вівсяної крупи. Найбільші обсяги овса в Україні традиційно вирощували у Київській та Чернігівській та Сумській областях. Найзапекліші бої там йшли саме під час посівної цієї культури. Щоправда, великого дефіциту вівсяних я не очікую, адже овес - традиційна для України культура і її висівали і у відносно спокійних регіонах. Не буде жодних проблем з крупами, які виробляють з пшениці, ячменю, кукурудзи, проса та пластівців з цих культур”, - відповів Родіон Рибчинський. Про те, чому в Україні дорожчає свинина, Інформатор писав тут. Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Чому в Україні зникла з магазинів гречка

Читать на русском

50% гречки імпортували з росії, Білорусі та Казахстану

Читать на русском
Чому в Україні зникла з магазинів гречка

50% гречки імпортували з росії, Білорусі та Казахстану

Останнім часом з полиць магазинів в Україні зникла гречка. Інформатор вирішив з’ясувати, чому. Та які ще крупи можуть стати дефіцитом, а яких у нас буде вдосталь.

Про це ми запитали директора Спілки “Борошномели України” Родіона Рибчинського.

Останні 5-6 років Україна забезпечувала свої потреби у гречаній крупі приблизно на 50%, ще 50% гречки імпортували з росії, Білорусі та Казахстану. Після 24 лютого вся торгівля з росією зупинилась, а забезпечувати поставки з Казахстану стало фізично неможливо, адже вони йшли через територію рф. Отже, дефіцит зумовлений відсутністю сировини. Сподіваюсь, що поступово проблеми з гречкою будуть вирішені. Вже почались поставки насіння в Україну. Це не допоможе виправити ситуацію цього року, але наступного, впевнений, доля української гречки на нашому ринку значно виросте. На фоні зростання цін на гречневу крупу сільхозвиробники будуть зацікавлені у вирощенні цієї культури, а отже, збільшать її посівні площі.

Рис в Україні вирощували у Херсонській та Одеській областях. Але 70% його імпортували морем з Південно-Східної Азії та Пакистану. Зараз рис завозять в Україну, але у значно менших обсягах і по більш високим цінам. Адже поставки йдуть морем до Румунії, а далі - автомобільним транспортом. Шлях став довшим і на ціну впливає подорожчання пального.

Щодо вівсяної крупи. Найбільші обсяги овса в Україні традиційно вирощували у Київській та Чернігівській та Сумській областях. Найзапекліші бої там йшли саме під час посівної цієї культури. Щоправда, великого дефіциту вівсяних я не очікую, адже овес - традиційна для України культура і її висівали і у відносно спокійних регіонах.

Не буде жодних проблем з крупами, які виробляють з пшениці, ячменю, кукурудзи, проса та пластівців з цих культур”, - відповів Родіон Рибчинський.

Про те, чому в Україні дорожчає свинина, Інформатор писав тут.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ФОТОРЕПОРТАЖІ

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.