Казковий ідіотизм – ось результат, якщо засунути яйця в мікрохвильовку

Вибухова магія мікрохвильових печей стосується не тільки яєць, але з ними виходить максимально феєрично

Мікрохвильовка
Лише 30% виживають у мікрохвильовці.

Мікрохвильова піч – зручна побутова техніка, яка дозволяє швидко розігрівати та готувати їжу. Тому вона доволі швидко стала незамінною помічницею на багатьох кухнях. Але не всі підряд продукти можна у неї пхати, бо є велика ймовірність отримати вибуховий ефект. Як, наприклад, яйця. Вони розриваються на маленькі шматочки, як тільки потрапляють до мікрохвильовки.

Як пише видання IFLScience, вчені вже давно пояснини причини такої поведінки яєць у мікрохвильовці, але люди все одно продовжують експериментувати з цим продуктом. Більшість з них отримує лише стрес і брудну піч замість смачного перекусу чи сніданку. Чому так відбувається? Відповідь криється в законах фізики.

Чому вибухають яйця в мікрохвильовці?

Мікрохвильова пастка: чому піч перетворює яйця на бомбу 1
Яйце буквально вибухає зсередини.

На відміну від плити, яка нагріває каструлю безпосередньо, мікрохвильові печі нагрівають їжу шляхом вироблення кінетичної енергії. В основі процесу лежить електромагнітне випромінювання. Воно переміщує молекули води, створюючи вібрації, які поширюються по їжі при обертанні тарілки. Так виробляється тепло, яке допомагає готувати чи нагрівати їжу. Саме тому продукти з високим вмістом води, такі як свіжі овочі, можна приготувати швидше, ніж інші.

Щодо яєць, то вони вибухають через нерівномірне нагрівання. Річ у тім, що волога в яйцях розподіляється нерівномірно, а можливості їх помішати під час приготування немає. Це призводить до утворення невеликих кишень, які починають нагріватися набагато швидше, ніж решта яйця. Наприклад, жовток нагрівається швидше і може призвести до утворення таких кишень. Температура в них вища за точку кипіння, при цьому яйце залишається цілим протягом всього приготування.

Тож випустити пар, що утворився, просто не має можливості. Його затримує як мембрана, так і шкаралупа. Як наслідок – тиск наростає та відбувається вибух. Вчені навіть провели аналіз звуку і з'ясували, що його гучність коливається від 86 до 133 децибел. Звісно слух він не пошкодить, але сила не маленька. Вони пішли далі і вирішили з'ясувати, чи всі яйця вибухають під час готування у мікрохвильовці. Висновок здивував. 

За підрахунками дослідників, лише 30% протестованих яєць вижили під час приготування у мікрохвильовці. Але вони вибухнули при проколі гострим предметом. 

Деякі виробники мікрохвильовок стверджують, що вихід щодо приготування яєць у печі знайдено. Для того щоб вони не вибухнули під час приготування, потрібно їх витягти завчасно з холодильника, щоб вони були кімнатної температури. Потім покласти у скляний посуд та залити гарячою водою і додати трохи солі. Потужність обирати не більше 800 Вт. Дослідники не давали заяв щодо перевірки цього способу, тому він лишається поки без офіційних коментарів.

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити