Не всі фрукти однаково корисні і якщо одним можна з'їсти багато, то споживання інших варто обмежити
Про те, що фрукти є важливим компонентом здорового харчування, знають навіть діти. Вони містять вітаміни, мінерали, клітковину та антиоксиданти, необхідні для підтримки нормального функціонування організму людини. Фрукти дають нам сяючу шкіру, підтримують ефективну роботу організму, зміцнюють імунну систему, допомагають роботі серця і покращують настрій своїми смаковими властивостями.
Як пише видання The Telegraph, посилаючись на лікарів, з'їдає потрібну добову норму фруктів лише чверть людей, а решта зовсім не закриває потреби власного організма. Здебільшого люди віддають перевагу одному чи кільком фруктам, а решту лишать без уваги, що в корені не вірно. Загалом рекомендується вживати різноманітні фрукти для отримання широкого спектру вітамінів та мінералів. І ось перелік найкращих.
Чорниця – кращий вибір, якщо ви збираєтесь з'їсти лише один фрукт на день. Вона багата антиоксидантами, а також флавоноїдом антоциана (фіолетовий пігмент, який надає ягодам насичений колір). Ця ягода підтримують здоров'я мозку і можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань. 200 грамів чорниці на день поліпшать пам'ять та концентрацію, а також функцію кровоносних судин.
Цікаво, що у заморожених ягодах міститься більше поживних речовин, ніж у свіжих. Як кажуть лікарі, це пов'язано з тим, що ягоди зазвичай заморожуються протягом декількох годин після збору, в той час, як свіжі можуть з'явитися на полицях магазинів тільки через кілька днів.
Полуниця багата на вітамін С, марганець та антиоксиданти. Вітамін С підтримує імунну систему, а марганець – мінерал, життєво важливий для обміну речовин. Попри свій солодкий смак, полуниця містить всього 26 калорій і 4,8 г цукру на порцію. Натомість ягоди знижують рівень холестерину та запалення. Але полуницю потрібно ретельно мити, бо вона може містити велику кількість пестицидів.
Користь малини для здоров'я людини обумовлена її неймовірно високим вмістом клітковини. В одній порції міститься 5,2 г клітковини, яка критично важлива для здоров'я травної системи. Малина також багата вітаміном С та антиоксидантами.
Ожина також багата клітковиною та є джерелом вітаміну С, який підтримує імунітет, а ще вітаміну К, який робить наші кістки міцнішими та сприяє кращому згортанню крові. Ягоди також є джерелом антиоксидантів, таких як антоціани, що відіграють ключову роль у підтримці імунітету і здоров'я мозку.
Ківі – ще один фрукт дуже корисний для здоров'я. В одному плоді ківі міститься 47 мг вітаміну С, що перевищує рекомендовану добову норму в 40 мг, і близько 10% від рекомендованої добової норми вітаміну Е. Вживання фрукту зі шкірою збільшує споживчі властивості. Крім того, дослідження показують, що вживання двох ківі в день допомагає при запорах. Вважається, що це пов'язано з високим вмістом води в цьому фрукті та наявністю ферменту актинидина, який допомагає травленню.
Апельсини, відомі високим вмістом вітаміну С. Вони містять близько 43 мг з 40 мг, необхідних нам щодня, що робить їх корисними для імунної системи та здоров'я шкіри. Апельсини також містять клітковину, калій і антиоксиданти, такі як флавоноїди. Вживання щодня апельсинового соку може сприяти покращенню пам'яті, швидкості реакції і чіткості мовленню.
Однак, оскільки це дуже кислий фрукт, він може стоншувати зубну емаль. Тому після його вживання краще з'їсти шматочок хліба чи сира. Соки можна вживати через соломинку, щоб запобігти впливу на зуби.
Яблука багаті клітковиною, особливо пектином, який підтримує здоров'я травної системи і може сприяти зниженню рівня холестерину. Пектин також діє як пробіотик у кишківнику, тобто живить корисні бактерії і стимулює їх зростання. Також вважається, що яблука володіють захисною дією для серця, оскільки вони багаті кверцетином (флавоноїдом, який нейтралізує в організмі шкідливі речовини), а також калієм, що допомагає регулювати кров'яний тиск.
А ще яблука містять вітамін С і різні антиоксиданти, які допомагають підтримувати здорову імунну систему. Вміст цукру у яблуках помірний, але вживати їх багато не варто. Особливо це стосується яблучного соку. Намагайтеся випивати не більше 150 мл свіжовичавленого фруктового соку в день».
Якщо ви хочете схуднути, груші – гарний вибір. Вони багаті клітковиною і водою, що може сприяти контролю ваги, а ще містять вітамін С та інші антиоксиданти. Груші також корисні для серця. Але вживати їх потрібно у помірній кількості, бо у грушах міститься багато цукру.
Персики – гарне джерело вітамінів А і С, антиоксидантів, в тому числі каротиноїдів. Вони підтримують здоров'я шкіри та імунітет. Як і інші фрукти, персики також багаті клітковиною. Адже вживати персики треба обережно, бо у них міститься ще сорбіт і фруктоза, які погано всмоктуються у тонкому кишківнику і можуть викликати здуття живота.
Як і персики, нектарини багаті клітковиною, вітамінами А і С, антиоксидантами, які підтримують серце і імунну систему, допомагаючи нашому організму протистояти різним захворюванням. Галова кислота, яка міститься у цьому фрукті володіє протизапальними і протираковими властивостями.
Вишня багата антиоксидантами і мелатоніном (гормоном, який регулює цикли сну), тому може допомогти заснути. Вона підтримує протизапальні процеси в організмі,, а вишня сорту Монморансі сприяє відновленню м'язів після інтенсивних тренувань, що, як вважається, обумовлено її протизапальною та антиоксидантною дією. Але вишня багата натуральним цукром, тому важливо вживати помірно.
Грейпфрути багаті вітаміном С та антиоксидантами, такими як лікопін (міститься в рожевих і червоних сортах). Він сприяє зменшенню ризику інсульту та допомагає захистити шкіру від ультрафіолетового випромінювання. Цей фрукт вважається дієтичним продуктом, хоча і не має жироспалюючих властивостей. Грейпфрут може допомогти контролювати вагу і рівень цукру в крові. Він також містить вітамін А, який важливий для здоров'я очей.
Але фрукт може взаємодіяти з деякими ліками, тому варто його вживати обережно і у помірній кількості. Крім того, його гіркота може не всім сподобатися.
Манго – багате на вітаміни А і С, містить антиоксиданти, такі як зеаксантин і бета-каротин, які підтримують здоров'я очей і шкіри. Регулярне вживання манго може сприяти зниженню рівня холестерину. Але цей фрукт багатий на цукор (близько 11 г на порцію, тому його споживання треба контролювати.
Виноград — ще один фрукт з відносно високим вмістом натуральних цукрів, що робить його не самим корисним варіантом, особливо для хворих на діабет. Але виноград містить антиоксиданти, такі як ресвератрол, який володіє протизапальними властивостями, а також вітамін К. Червоний і чорний виноград більш поживний і є гарним джерелом антоціанів.
Банани вважаються середнім фруктом з точки зору користі для здоров'я, головним чином завдяки високому вмісту натурального цукру – 18,1 г на порцію. Перестиглі банани можуть містити ще більше, оскільки крохмаль в них перетворюється в цукор по мірі потемніння.
Але банани дійсно корисні для здоров'я. Вони є джерелом калію, вітаміну B6 та клітковини, дають швидкий заряд енергії і підтримують здоров'я серця.
Сливи містять вітамін К, деякі антиоксиданти і вітамін С. Вони сприяють здоров'ю травної системи, особливо в сушеному вигляді, наприклад, у вигляді чорносливу. Регулярне його вживання може допомогти позбутись запорів та сприяє збереженню здоров'я кісток у жінок в постменопаузі. Але не споживайте слив надто багато, бо це може призвести до проблем з травленням.
Ананас багатий вітаміном С і містить бромелайн — фермент, який може сприяти травленню і знімати запалення. Ананас також містить марганець, який підтримує обмін речовин і володіє антиоксидантними властивостями. Однак цей фрукт містить досить багато натуральних цукрів (8 г на порцію) та є кислим, що може викликати роздратування порожнини рота і погіршити здоров'я зубів при частому вживанні.
Диня є найменш поживним фруктом. В ній мало клітковини і міститься багато цукру – 5,7 г на порцію. Проте вона низькокалорійна (27 калорій на порцію) та є гарним джерелом вітаміну С і А та калію.
Тож обираючи той чи інший фрукт для перекусу, чи у якості додатка до страви не забувайте, що вони мають не тільки смачними, а ще й максимально поживними.