Лікарі застерігають, що деякі фрукти та ягоди небезпечно їсти з кісточками. Звичайно ж, у випадку деяких з них проковтнути кісточку буде проблематично, але іноді можна з'їсти все не залишаючи огризка. Проте робити це із деякими продуктами протипоказано. Як кісточки впливають на організм людини розповість Інформатор.
- До списку небезпечних відносять кісточки абрикосів, слив, вишні, черешні, персика. Насправді з'їсти кісточки цих фруктів на перший погляд здається неможливим, адже вони такі тверді. Однак у дитинстві багато хто просто розколював цей "горіх" і діставали звідти гірку серцевину, смак якої багато хто вважає "мигдальним". Якщо ви з'їсте одну кісточку, то навряд це якось нашкодить вашому організму, але якщо ви вживаєте, наприклад, 50-100 грам абрикосових кісточок, то результатом може стати сильне отруєння. Справа в тому, що в кісточках цих фруктів міститься небезпечна речовина - амігдалін, який сприяє вивільненню отруйних ціанідів в організмі.
- Виноград та гранат. Кісточки гранату та винограду, якщо їх не розжовувати, не перетравлюються у шлунково-кишковому тракті, але можуть сприяти посиленню перистальтики (хвилеподібне скорочення стінок порожнистих трубчастих органів, що сприяє просуванню їхнього вмісту до вихідних отворів), діючи на кшталт клітковини. Крім того, у виноградній кісточці багато вітамінів та рослинних фенольних сполук - дуже сильних антиоксидантів. Щоправда, якщо просто жувати кісточки, ці речовини засвояться не надто добре - набагато корисніше робити настоянки.
У ядрах граната багато ненасичених жирних кислот і вітаміну Е. Однак їсти це насіння можна розжовуючи і в невеликих кількостях, тільки якщо у вас немає хвороб шлунково-кишкового тракту, в іншому випадку вони можуть викликати загострення. Крім того, бережіть емаль зубів: їй тверді кісточки також не корисні.
- Яблука. Був час, коли в навколонаукових колах затято обговорювалася користь яблучних кісточок. Багатьом людям рекомендували вживати яблуко разом з кісточками, щоб збагатити організм йодом і вітамінів Е. Але як виявилося, цих речовин в яблучних кісточках немає, зате є відомий нам амігдалін.
- Також не рекомендується вживати кісточки груші та айви. Нехай у них вміст амігдаліну набагато нижчий, ніж у яблуку, проте це не привід їх їсти, адже кожен організм може мати індивідуальну реакцію на цю речовину навіть у малих кількостях.
- Також в інтернеті ходить маса статей про користь кісточок оливок. Вони поширені як народний засіб у багатьох країнах - у Болгарії, Туреччині та Греції. Самі плоди містять багато вітамінів: А, В3 і В6, С, E і К - а також залізо, кальцій, калій і мідь. Оливки входять до складу середземноморської дієти. Але самі кісточки їсти не потрібно. Це небезпечно. Лікарі регулярно фіксують плачевний підсумок такої народної віри.
Наприклад, 2010 року турецькі лікарі описали такий випадок. 43-річна домогосподарка дізналася рецепт користі кісточок оливок з ТВ-шоу і стала їх постійно їсти. У підсумку вона забила кісточками дванадцятипалу кишку і ледь не померла. Тільки завдяки хірургічному втручанню її вдалося врятувати. Тому лікарі настійно рекомендують утриматися від проковтування кісточок оливок.
- Теж стосується і кісточок від фініків. Вони дійсно чудове джерело селену, міді, калію і магнію. Але їх не слід їсти цілими. З них роблять настоянки або перетирають на порошок.
- А що буде, якщо не викидати, а проковтнути насіння дині? Воно діє, як проносне. Але, якщо вам кортить, краще підсушіть їх і потроху гризіть. Дині містять білок, фосфор, вітамін А і калій.
- Одну кісточку від лимона чи апельсина можна використовувати, як природну таблетку саліцилової кислоти - основної складової аспірину. Але її треба не ковтати, а розжувати.
У будь-якому разі пам'ятайте, кісточки не є лікарським засобом! Вони не врятують вас від хвороб. Якщо ви проковтнули одну - нічого страшного не станеться. Але забивати шлунок їжею, яка в більшості випадків не перетравиться, якось не розумно!
А ось ці ягоди можна сміливо їсти з кісточками:
калина, ківі, аґрус, барбарис, обліпиха, шипшина, калина, черемха, глід, кизил.
Симптоми отруєння
- головні болі та запаморочення;
- нудота, блювання, діарея;
- слабкість;
- прискорене дихання;
- запаморочення;
- посинення шкіри через нестачу кисню у крові;
- проблеми з ходьбою через пошкоджені нерви;
- порушення свідомості;
- судоми.
В результаті може відбутися порушення серцевого ритму, роботи печінки та смерть. Обов'язково при перших симптомах зверніться до лікаря.
Раніше Інформатор писав про геніальні лайфхаки, які допоможуть швидко очистити вишні та черешні від кісточок.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.