Навіть звичайна часникодавка має свій секрет
Мабуть в кожного з нас є історія з дитинства про те, як з ніг до голови в сокові вишні, над великою емальованою мискою допомагали мамі чи бабусі витягати кісточки. Дитинство пішло, а літній сезон з його правилами та обов’язками неодмінно настає знов. Ми зібрали прості поради, як полегшити собі життя і швидко впоратись із кісточками від вишні та черешні, не пошкодивши самих ягід.
Кісточку з ягід дістають з кількох причин. По-перше, ягідне варення без кісточок – смачніше, з очевидної причини його зручніше вживати. По-друге, кісточки в консервації – шкідливі. Вся справа у тому, що в вишневих кісточках міститься глікозид амігдалін, який у шлунку під дією шлункового соку утворює сильну отруту – синильну кислоту. Тому компот із вишні з кісточками пити дещо небезпечно, це може призвести до серйозного отруєння. А отже кісточки краще вилучати.
Найвідоміший, напевно, спосіб видалення кісточок підручним способом - за допомогою шпильки або скріпки. Витягувати кісточку за допомогою шпильки слід використовуючи її як ложку. Вужчий кінець шпильки вставляється в місце, де був хвостик. Далі кісточка підчіплюється і з легкістю видаляється.
Пінцетом кісточка витягується так само, як і шпилькою. Перед процедурою пінцет слід обробити спиртом чи антисептиком.
Також можна робити це зубочисткою або шпилькою для волосся. Їх слід обертати навколо кісточки. Так кісточку буде легко видалити, а ягоди залишаться соковитими та смачними.
З м’яких сортів черешень та вишні можна виштовхувати кісточку за допомогою трубочки для коктейлів. В цьому випадку кісточка вискочить сама – з іншого боку від місця, де ріс хвостик.
Ще один зручний спосіб видалення кісточок, який полегшить вам життя в сезон консервації. Можна взяти пляшку з вузькою шийкою й "одягти" на неї ягоду так, щоб вона не падала всередину. Далі паличкою можна пропхати кісточку всередину пляшки. Кісточки залишаються у пляшці, а ягоди – на поверхні.
Ну а якщо вищезгадані способи з якоїсь причини вам не до смаку, вчиніть ще простіше. В будь-якому магазині домашнього начиння для кухні придбайте часникодавку. Ви здивуєтесь, та зазвичай вона має отвір для ягоди на одній стороні і спеціальний штир з іншої. Саме в цей отвір треба класти ягоду і стискати часникодавку. Кісточка вийде просто, не пошкодивши вишню чи черешню.
Загалом, ви можете піти ще далі й купити прилад для видалення кісточок з вишні та оливок Cherry Olive Pitter, створений для того, аби вилущувати кісточки з вишень. В різних інтернет-магазинах він коштує від півтори до трьох сотень гривень.
Раніше Інформатор писав про те як українців здивувала гібридна полуниця з Закарпаття. Ягода дуже витягнутої форми. Нагадує вона, скоріше, моркву, про що чимало людей одразу написало в коментарях.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.