Нежирна курка чи індичка без шкірки, качка та кролик здоров'ю не зашкодять.
Десятки років у світі триває багато обговорень про шкоду та користь м'яса. Десь його демонізують, а десь пишуть, що без м'яса людині не обійтися. Правда, як завжди, десь посередині. Від яких видів м'яса краще відмовитися, скільки м'яса є безпечним і чим його можна замінити, читайте в матеріалі Інформатора.
З'ясувалося, що чим частіше і більше людина їсть червоне, а особливо перероблене м'ясо, тим вищий ризик померти від хвороб серця та судин. Зараз це факт визнаний усіма міжнародними медичними організаціями. Також перероблене м'ясо визнано канцерогеном першої групи, тобто воно справді підвищує ризик розвитку раку кишківника. А червоне м'ясо відносять до другої групи можливих канцерогенів.
До червоного м'яса відносять яловичину, баранину, телятину та свинину. А перероблене м'ясо - це сосиски, бекон, шинка, салямі та паштети. Тобто м'ясо, приготовлене шляхом димлення, копчення, соління. Або таке, куди просто додали багато консервантів для продовження терміну придатності.
Дієтологи не забороняють їсти перероблене та червоне м'ясо зовсім. Але радять обмежити його вживання до мінімуму. Згідно з рекомендаціями вчених, не варто їсти більше 70 грам м'яса на день, що дорівнює приблизно двом великим скибочкам бекону, п'яти тонким слайсам шинки або двом сосискам. Більш здоровий варіант - рідко їсти червоне і перероблене м'ясо, а щоденну порцію білка отримувати з м'яса птиці чи джерел рослинного походження.
Дієтологи визнають шкоду червоного та переробленого м'яса, але нежирна курка чи індичка без шкірки, качка та кролик здоров'ю не зашкодять. Нежирне м'ясо називають пісним і дозволяють їсти у міжнародних рекомендаціях щодо харчування — канадських, австралійських та американських. Обмеження також є, але менш жорсткі.
Наприклад, австралійський гід харчування пропонує з'їдати 1–3 порції білка щодня. Одна порція червоного пісного м'яса складає 65 г готової страви. Це яловичий стейк розміром із колоду карт. А одна порція м'яса птиці дорівнює 80 грамам готової страви, що дорівнює половині курячої грудки або одному стегенцю без шкірки.
Додайте у меню різноманітні продукти рослинного та тваринного походження, і тоді зменшення кількості м'яса в раціоні буде природним. Отримати потрібні білки, вітаміни та мінерали можна з інших джерел. Наприклад, з яєць, горіхів та насіння, риби, молочних та кисломолочних продуктів з невеликою жирністю, сої та бобових. Одна чашка вареної чи тушкованої квасолі, сочевиці чи тофу замінить цілу порцію м'яса чи птиці. А бутерброд із тунцем замінить сендвіч із яловичиною.
Так, це вимагає часу на продумування меню, покупку продуктів та приготування їжі. Але ці дії можуть допомогти підтримувати гармонійні стосунки з їжею та поступово стануть корисною звичкою.
М'ясо та птиця є джерелами білка, який потрібен для зростання та розвитку організму. Але воно багате не тільки на білок. Є щонайменше п'ять причин, чому м'ясо корисне. Крім білка в ньому містяться:
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.