Аш Реште - перський суп на свято Навруз

Це перша страва з протеїном, клітковиною та вітамінами з бобових, листової зелені і свіжих трав

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
На Сході локшина, яку називають "реште" - символізує життя!

21 березня в країнах Близького Сходу святкують Перський Новий рік чи Навруз. Тож сьогодні пропонуємо вам страву, яка є справжнім вибухом смаку. Поєднання різних трав і інгредієнтів створює в ній унікальну смакову бомбу, що викликає звикання, з кожною ложкою! Приготування супу Аш Реште є символічною перською традицією.

Ash Reshteh – це не просто суп, він займає особливе місце в перській, іранській та турецькій культурі, особливо під час свят Навруз. Яскраві зелені трави символізують нові свіжі починання та початок весни, а сочевиця символізує процвітання та достаток у майбутньому році. Саме тому суп містить свіжу зелень - шпинат, кінзу, петрушку, зелену цибулю.

Типовими для супу також є бобові з поєднанням сочевиці, нуту та червоної квасолі. Сушену квасолю замочують і повільно варять у бульйоні, але для швидкого супу зазвичай використовують консервовану квасолю. 

Цибуля та часник додають страві смаку й глибини, а сушена м’ята необхідна для завершення цієї смакової формули. Суп готують на овочевому бульйоні, з обов'язковим додаванням куркуми.

Рецепт перського супу з локшиною сподобається всім українським вегетаріанцям! Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

Цей суп готують в Ірані, туреччині й Казахстані.
Цей суп готують в Ірані, Туреччині й Казахстані.

Ash Reshteh - перський бобовий суп з локшиною і зеленню

Вам знадобиться: 

  • Цибуля - 1 штука.
  • Часник - 4 великі зубчики.
  • Сушена м'ята - 1 ½ столової ложки.
  • Куркума - 1 чайна ложка.
  • Сушений нут - ½ склянки або 1 склянка консервованого нуту.
  • Сушені боби - ½ склянки або 1 склянка консервованих бобів/
  • Сушена зелена сочевиця - 1 склянка.
  • Свіжа петрушка - 1 пучок (60 г).
  • Свіжа кінза - 1 пучок (60 г).
  • Свіжий шпинат - 340 г.
  • Зелена цибуля - 4 пера.
  • Локшина (тонка) - 120 г.
  • Сметана або грецький йогурт - ½ чашки.
  • Овочевий бульйон - 4 склянки.
  • Оливкова олія - 2 столові ложки.
  • Лимон - ½ штуки.
  • Сіль і чорний перець - до смаку.
  • Смажена хрустка цибуля, смажена сушена м'ята - для подачі.
Цей суп - традиційна страва Перського Нового року.
Цей суп - традиційна страва Перського Нового року, який відзначають наприкінці березня.

Як готувати: 

Обсмажте на повільному вогні нарізану кубиками цибулю з однією столовою ложкою оливкової олії. Коли стане прозорим, додайте нарізаний кубиками часник, куркуму, сушену м’яту та столову ложку оливкової олії. Смажте 3-5 хвилин.

Додайте 4 склянки води й 4 склянки овочевого бульйону. Приправте сіллю і перцем. Якщо ви використовуєте сушений нут і квасолю (які були замочені на ніч), додайте в каструлю в цей час. Тушкуйте 30 хвилин під кришкою. Також додайте суху сочевицю і тушкуйте під кришкою ще 15 хвилин.

На цьому етапі додайте свіжу зелень, шпинат, петрушку, кінзу й зелену цибулю. Додайте в каструлю всю подрібнену зелень і шпинат і тушкуйте 30-40 хвилин під кришкою. Якщо використовуєте консервований нут і квасолю, теж додайте їх на цьому етапі.

Розламайте локшину на 3 рівні частини та додайте в каструлю (готуйте згідно з інструкцією на упаковці). Додайте сметану й перемішуйте, поки бульйон не стане кремовим.

Якщо бульйон занадто густий, додайте 1-2 склянки води, якщо потрібно. Всипте приправи та відрегулюйте до смаку, також перевірте, чи бобові варені. Добре вичавіть лимон і дайте поваритися кілька хвилин.

Для подачі прикрасьте хрусткою смаженою цибулею й сушеною м’ятою. Смачного!

Порада від Інфомратора: підрум’яньте цибулю й добре обсмажте її з куркумою та сушеною м’ятою. Це основа супу, яка надасть йому глибшого та насиченішого смаку. Для Аш Реште найкраще підійде свіжа зелень. Вона покращить ваш суп і матиме найкрасивіший зелений колір і смак. Ви можете використовувати заморожені або сушені трави, але смак не буде таким самим. Готуйте на повільному вогні. Зберігайте в герметичному контейнері в холодильнику до 4 днів. 

 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 

Публикация от Mersedeh Prewer (@saffron_and_herbs)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube
Вінниця
Дніпро
Донецьк
Житомир
Запоріжжя
Івано-Франківськ
Київ
Кропивницький
Луганськ
Луцьк
Львів
Миколаїв
Одеса
Полтава
Рівне
Суми
Тернопіль
Ужгород
Харків
Херсон
Хмельницький
Черкаси
Чернігів
Чернівці