Улюблена страва лемків на честь дня міста Тернопіль - рецепт

Що таке мачанка і як її смачно приготувати

Мачанка
Цю страву можна подавати з млинцями або дерунами

Особливість Тернопільщини полягає в тому, що там проживає етнічна група лемків, які мають свою самобутню культуру та зберегли давні народні традиції та звичаї. Достоїнством лемківської кухні можна назвати мачанку. Рецепт цієї страви добре відомий у кожній лемківській сім'ї.

Мачанка - це густий суп із м'ясом із засмажкою з борошна та цибулі, з додаванням меленого солодкого перцю. Коли мачанку готують як самостійну страву, то можна додавати до неї різні складові: відварену та порізану дрібно картопля, капусту, ріпу. Гарнір можна подавати окремо, тоді овочі запікають і подають цілими або великими шматками.

Мачанка може бути грибна, з додаванням сметани, і саме на такому рецепті ми сьогодні зупинимося. Готується мачанка досить швидко, але врахуйте, що вам знадобиться 5 годин для замочування грибів.

Мачанку з грибами можна подавати з дерунами
Мачанку з грибами можна подавати з дерунами

Вам знадобиться:

  • Білі гриби, сушені - 30 г.
  • Олія соняшникова - 2 ст. л.
  • Масло вершкове 73% - 10 г.
  • Борошно пшеничне - 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Сметана 15% - 3 ст. л.
  • Лавровий лист - 1 шт.
  • Сіль - за смаком.
  • Перець чорний мелений - за смаком.

Як готувати

  1. На 5 годин замочіть добре промиті білі сушені гриби. Це дозволить їх пом'якшити та скоротити час приготування. Після замочування процідіть воду від сміття і в цій воді поставте гриби варитися на 30-40 хвилин до готовності, на слабкому вогні.
  2. Потім наріжте цибулю і обсмажте її на олії до прозорості. Обсмажте борошно до золотисто-коричневого кольору на іншій сухій сковороді.
  3. Візьміть відварені гриби, промийте їх гарячою водою та поріжте на дрібні шматочки. Укладіть на сковороду з цибулею і смажте 10 хвилин, додаючи вершкове масло.
  4. Борошно розведіть теплим грибним відваром до необхідної густоти, щоб не було грудочок і прокип'ятіть, зніміть пінку.
  5. Потім все змішайте в одній каструлі, додайте перець, лавровий лист і сіль, варіть 5-10 хв. На цьому можна завершити процес приготування. Або додайте сметану, доведіть до кипіння та зніміть з вогню. Смачно подавати із грінками. Смачного!
Часто мачанку подають із млинцями
А м'ясну мачанку часто подають із млинцями

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live.Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube