Існують три види цукру, які точно можна їсти з етичних міркувань
Скоро Різдво та Новий рік, а значить настав час набиватися ласощами. Цукрове печиво, маршмелоу, гарячий шоколад, кольорові льодяники, пряні пряники, різдвяний пиріг, солодкі десерти й напої. Це тільки частина того, що потім змусить здригнутися вашого стоматолога, дієтолога й терапевта. Але є й ті, хто прямо за святковим столом може таємно гуглити, чи печиво веганське, чи містить масло.
Якщо ви коли-небудь вивчали веганську дієту, то знаєте, що в ній існує багато забаронених продуктів. Бути веганом означає не їсти їжу тваринного походження. Проте різні люди можуть мати різні обмеження та визначення веганства. Ви можете бути здивовані, дізнавшись, що для деяких веганів певні типи цукру також є в списку заборонених, повідомляє IFLScience.
До кави ви, скоріше за все, додаєте рафінований цукор. Цей цукор може надходити як з цукрової тростини, що становить 80% усього світового виробництва цукру, так і з цукрових буряків. З хімічної точки зору продукти з цукрової тростини та цукрового буряку ідентичні – обидва є кристалізованою сахарозою.
Однак продукти з цукрової тростини не завжди є веганськими, тоді як цукровий буряк зазвичай є таким. Ключова відмінність полягає в процесі рафінування. Для цукрової тростини урожай зрізають, подрібнюють, нагрівають і охолоджують, у результаті чого утворюються кристали цукру.
Буряковий цукор природно білий, тоді як цукровий очерет має коричневий відтінок. Щоб перетворити цукор із цукрової тростини на блискуче біле зерно, його потрібно очистити. Історично деякі виробники використовували для цього кісткове вугілля.
Як випливає з назви, кісткове вугілля – це твердий матеріал, виготовлений із кісток тварин – побічного продукту м’ясної промисловості. Кістки нагріваються до високих температур і перетворюються на пористу чорну структуру, яка потім використовується як фільтр для відбілювання цукру.
Хоча кінцевий продукт не містить кісток або тваринного матеріалу, той факт, що цукор контактує з кістковим вугіллям, викликає у деяких веганів психологічний дискомфорт.
Зараз багато виробників використовують більш сучасні методи, як-от гранульований вуглець, виготовлений із рослинної речовини, замість кісткового вугілля. Щоб уникнути невеганського цукру, завжди перевіряйте упаковку. Багато брендів вказують, чи підходить їхній цукор для веганів.
Є також деякі цукри, які природно підходять для веганів. Вони включають:
Маючи в руках ціфакти про цукор, ви можете приготувати святкові частування, якими зможуть насолодитися усі. Смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.