Продукти, які прискорюють старість: навіть морозиво і веганські альтернативи м’ясу

Ультраоброблені продукти дуже відрізняються від домашньої їжі за своїм складом

Їжа, продукти, корисні поради, здоров'я, старіння, харчування, дієта
Картопля фрі, нагетси, бургери, смажені курячі крильця – всі ми любимо це, але така їжа робить нас біологічно старшими!

Вживання більшої кількості ультраоброблених продуктів пов’язане з прискореним біологічним старінням. Ці продукти останнім часом привертають більше уваги, і на це є вагомі причини, повідомляє IFLScience. Ультраоброблена їжа включає багато продуктів, які ми вважаємо зручними. Картопля фрі, нагетси, бургери, смажені курячі крильця тощо. Всі ми це любимо, але вчені довели, що чим частіше ви їсте таку їжу, тим швидше старієте, в першу чергу на клітинному рівні. 

За словами авторів нового дослідження, загалом ультраоброблені продукти використовують промислові рецептури, що зазвичай не містять цілісних продуктів. Інколи в них навіть знаходили косметичні добавки.

Популярні ультраоброблені продукти 

  • чіпси,
  • бургери, 
  • безалкогольні напої,
  • локшину швидкого приготування,
  • морозиво,
  • шоколад,
  • печиво,
  • готові до вживання страви,
  • енергетичні батончики,
  • сосиски,
  • курячі та рибні нагетси,
  • пластівці,
  • дитячі суміші,
  • фруктовий йогурт,
  • хліб масового виробництва,
  • навіть веганські альтернативи м’ясу.

Така їжа користується популярністю частково через зручність і тривалість зберігання – часто вона дуже смачна, що додає їй привабливості. Однак ця зручність і смакові якості пов’язані з нашим біологічним старінням.

Як працює біологічне старіння 

Біологічний вік є мірою того, наскільки пошкоджуються наші клітини з часом. У той час як хронологічний час пояснює, як довго ми живемо, біологічний вік визначає, наскільки "старі" наші клітини. Іноді ці дві цифри збігаються, але іноді відрізняються, залежно від нашого стану здоров’я та методу вимірювання.

У 2013 році генетик Стів Хорват розробив епігенетичний годинник, який вимірює рівень метилювання ДНК людини – процес, який змінює функціонування генів. Через кілька років було розроблено друге покоління епігенетичних годинників, які також враховували варіанти навколишнього середовища, включаючи куріння та хронологічний вік. 

На біологічний вік впливають різні чинники, такі як дієта, генетика, загальний спосіб життя та навколишнє середовище. Здоровіші люди можуть мати біологічний вік менший за хронологічний. В той же час для тих, хто веде менш здоровий спосіб життя, все може бути навпаки.

Експеримент підтвердив побоювання

В останньому дослідженні вчені залучили 16 055 американців віком від 20 до 79 років. Для оцінки біологічного віку використали годинник PhenoAge та зібрані впродовж 2003-2010 років дані. Якість дієти оцінювала Американська кардіологічна асоціація. 

Дослідники помітили значний зв'язок між збільшенням споживання ультраобробленої їжі та прискореним біологічним старінням. Ті, хто харчувався таким типом їжі, були біологічно старшими майже на рік. 

"Дорослі, які споживають більше ультраобробленої їжі, як правило, біологічно старші. На кожні 10% збільшення споживання ультраобробленої їжі – майже на 2% збільшується ризик смертності та 0,5% ризик виникнення хронічних хвороб протягом двох років", – пояснили лікарі.

Якщо припустити, що стандартна дієта становить 2000 калорій на день, додавши невелику порцію нагетсів чи шоколадку, ви змушуєте ваші клітини старіти! Причому більш ніж на два місяці порівняно з хронологічним старінням. Особливо, якщо ви їсте мало овочів та зелені. 

Замініть чипси сухофруктами

Зменшення в раціоні ультраобробленої зробить вас молодшими. їжі
Зменшення в раціоні ультраобробленої їжі зробить вас молодшими.

Ці результати підтверджують результати попереднього дослідження, яке співвіднесло ультраоброблену їжу з маркерами старіння:

  • довжину теломер – вважається ознакою старіння клітин, слабкість,
  • зниження розумових здібностей,
  • деменцію.

Хоча ця робота базується на американських учасниках, вона актуальна й для інших країн, які мають високе споживання ультраоброблених продуктів. Отже, зменшення в раціоні їжі, що пройшла ультраобробку, може допомогти уповільнити біологічне старіння.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube