З початку вересня в Україні зафіксували 12 випадків отруєння грибами
Всього постраждали 6 людей
Всього постраждали 6 людей
З початку осені в Україні збільшилася кількість випадків отруєння дикорослими грибами. Так, станом на 10 вересня, зафіксували 12 випадків отруєння.
Про це повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Центру громадського здоров'я України.
Постраждали від отруєння дикорослими грибами 6 осіб. Серед них - 5 дітей, 2 з них померли (4 і 12 років) - інцидент стався у Вінницькій області.
"У Полтавській області зареєстрували 3 випадки, постраждали 3 людини, у Житомирській області - 2 випадки, постраждали 3 людини, у Хмельницькій - 2 випадки, постраждали 4 людини. По одному випадку отруєння грибами зареєстрували у Волинській (постраждало 5 осіб), Миколаївській (3 людини), Донецькій (1 людина), Рівненській (2 людини), Запорізькій (1 людина) і Львівській (1 людина) областях", — йдеться в повідомленні.
Симптоми отруєння грибами. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після вживання, так і протягом декількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки й ноги);
- поява галюцинацій.
Також у МОЗ нагадали про правила збору і вживання грибів:
- краще відмовитися від вживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву відразу викиньте гриб - не залишайте його поруч з іншими;
- не беріть занадто молоді або старі гриби - їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, у тому числі важкі метали;
- не збирайте гриби в посушливу погоду, тому що в цей час гриб пересихає - віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не пробуйте сирі гриби;
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби - все сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збору;
- варити гриби потрібно не менше трьох разів, кожен раз у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Нагадаємо, з 6 вересня українці, які збирають дикі ягоди і гриби, можуть перетинати українсько-білоруський кордон у Рівненській області за спрощеною процедурою.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте в нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.