З початку вересня в Україні зафіксували 12 випадків отруєння грибами

Читать на русском

Всього постраждали 6 людей

Читать на русском
З початку вересня в Україні зафіксували 12 випадків отруєння грибами

Всього постраждали 6 людей

З початку осені в Україні збільшилася кількість випадків отруєння дикорослими грибами. Так, станом на 10 вересня, зафіксували 12 випадків отруєння.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Центру громадського здоров'я України.

Постраждали від отруєння дикорослими грибами 6 осіб. Серед них - 5 дітей, 2 з них померли (4 і 12 років) - інцидент стався у Вінницькій області.

"У Полтавській області зареєстрували 3 випадки, постраждали 3 людини, у Житомирській області - 2 випадки, постраждали 3 людини, у Хмельницькій - 2 випадки, постраждали 4 людини. По одному випадку отруєння грибами зареєстрували у Волинській (постраждало 5 осіб), Миколаївській (3 людини), Донецькій (1 людина), Рівненській (2 людини), Запорізькій (1 людина) і Львівській (1 людина) областях", — йдеться в повідомленні.

Симптоми отруєння грибами. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після вживання, так і протягом декількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки й ноги);
  • поява галюцинацій.

Також у МОЗ нагадали про правила збору і вживання грибів:

  • краще відмовитися від вживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву відразу викиньте гриб - не залишайте його поруч з іншими;
  • не беріть занадто молоді або старі гриби - їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, у тому числі важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду, тому що в цей час гриб пересихає - віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не пробуйте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби - все сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збору;
  • варити гриби потрібно не менше трьох разів, кожен раз у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Нагадаємо, з 6 вересня українці, які збирають дикі ягоди і гриби, можуть перетинати українсько-білоруський кордон у Рівненській області за спрощеною процедурою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте в нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.