Червоне чи біле: від якого вина сильніше болить голова

Головні болі від червоного вина викликані кількома факторами, один з них пов'язаний з виноградною шкіркою

Головний біль
Викликати біль може як дороге, так і дешеве вино.

Головний біль після випитого келиха вина відчувають багато людей. Зазвичай вони звинувачують його склад, але це хибна думка. Сорт винограду, ціна і навіть країна походження тут ні до чого. Причина класичного симптому похмілля криється у зовсім іншому. І з'ясувати це вченим вдалось зовсім нещодавно.

Як пише видання IFLScience, пульсуючий головний біль у деяких людей виникає майже одразу після вживання кількох ковтків червоного вина. При цьому інші алкогольні напої такі симптоми не викликають. Загалом існує кілька гіпотез про причини такого стану і одна з найпоширеніших полягає в тому, що деяким людям не вистачає ферментів, які розщеплюють високі концентрації хімічних речовин, які зазвичай містяться у винограді, особливо в його шкірці.

Головні болі відчуває певний відсоток людей на планеті
Головні болі відчуває певний відсоток людей на планеті.

Червоне вино зброджується разом з виноградною шкіркою, на відміну від білого вина. Завдяки цьому червоне вино містить більше певних сполук, таких як гістамін та дубильні речовини. Підвищений рівень гістаміну в крові може розширити кровоносні судини та викликати головний біль, тоді як дубильні речовини можуть активувати нейромедіатори, пов'язані з болем. Тому ці твердження мають певне підґрунтя, хоча вони далекі від конкретних доказів.

Багато людей, які страждають від головного болю, також звинувачують сульфіти, консерванти, які додаються для запобігання бродіння. Однак сульфіти присутні в багатьох продуктах харчування і напоях, а деякі джерела навіть припускають, що білі і солодкі вина мають більш високий вміст, ніж червоні. Тому ця теорія хибна.

Точна причина головного болю від червоного вина довго вислизала від вчених, і була розкрита у 2023 році. Вона криється у рослинному пігменті кверцетині, який надає смак вину. Він міститься в багатьох фруктах і овочах, але при змішуванні з алкоголем стає проблематичним, оскільки перешкоджає здатності організму розщеплювати алкоголь.

"У нормі фермент ALDH2 розщеплює ацетальдегід, побічний продукт метаболізму алкоголю, який, накопичуючись, може викликати почервоніння шкіри та головний біль. Однак кверцетин може блокувати дію ALDH2, що призводить до підвищення рівня ацетальдегіду і, отже, до головного болю", – йдеться у повідомленні.

Фермент зі шкірки винограду додає проблем
Пігмент зі шкірки винограду додає проблем.

Кверцетин міститься переважно в шкірці винограду, тому в червоних винах його набагато більше, ніж у білих. Тому і головні болі виникають частіше саме від червоного вина. Цікаво, що кверцетин утворюється, коли сонячне світло впливає на виноград під час росту, що зазвичай зустрічається у високоякісних винах. Це може означати, що більш вишукані та дорогі вина частіше викликають головний біль, ніж дешевші.

Однак дослідження не змогло визначити, чому деякі люди більш схильні до болей після вживання вина, ніж інші. Є припущення, що у певного відсотка населення є дефіцит ферменту ALDH2 і це сприяє головним болям. Тож дослідження питання продовжується. Вчені мають намір встановити, як допомогти людям, які схильні до цих болей, вживати червоне вино без наслідків.

"Ми нарешті на правильному шляху до пояснення цієї тисячолітньої таємниці. Наступний крок — науково перевірити це на людях, які страждають від головного болю", – сказав професор Морріс Левін, співавтор дослідження, експерт у галузі неврології та директор Центру головного болю Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити