В цей день народилися італійський модельєр Джорджо Армані та американський актор Стівен Ленг
Сьогодні, 11 липня, православна церква України вшановує пам'ять рівноапостольної княгині Ольги, великої княгині Київської. В цей день іменини святкують Аркадій, Василь, Герман, Григорій, Іван, Йосип, Лев, Олена, Ілона, Ольга, Павло, Сергій, Євфимія. До кінця року залишається 173 днів.
Наші пращури вважали, якщо вранці цього дня багато роси, то буде поганий урожай помідорів та огірків, а якщо сонячна і спекотна погода – гарний урожай зернових. Гучний грім цього дня вказує на затяжну зливи. Якщо багато мошок, то варто чекати на багатий урожай грибів восени, а якщо зозуля перестає кувати, то це віщує ранню осінь.
Православна церква 11 липня вшановує пам'ять рівноапостольної княгині Ольги, великої княгині Київської. Вона народилася у другій половині ІХ ст. і походила зі знатної псковської родини. Ольга від Бога була наділена рідкісною красою та проникливим розумом. У 903 році вона стала дружиною князя Ігоря. Проте вже у 945 сама зайняла престол, бо її чоловіка вбили древляни.
Ольга була мудрою та справедливою правителькою, провела ряд реформ та розвивала торгові зв'язки, а ще сприяла активному поширенню християнства. Хрестилась свята княгиня у 957 році у Константинополі, взявши ім’я Олена. Після повернення на Русь княгиня здійснила поїздку по країні і проповідувала Христа.
Свята Ольга відійшла померла у 969 році. Її мощі перенесені до Києва святим Володимиром і знаходяться у Десятинній церкві. Прославлення Ольги у лику рівноапостольних святих відбулось у 1547 році.
У другу п'ятницю липня відзначають Всесвітній день шашлику. У 2025 році ця дата припадає на 11 липня. Ця страва популярна у багатьох країнах світу, тому свято є гарним приводом зібратись з друзями або рідними, приготувати шашлик на природі та насолодитися смачною стравою.
Загалом ця страва має давню історію. Перші згадки про смажене на відкритому вогні м'ясо сягають античності. Щоправда, тоді люди смажили цілі тушки тварин, від вепрів до куріпок. А ось назва "шашлик" походить від кочових племен Азії. Саме там м'ясо почали нарізати на шматки, перш ніж його смажити. Це зумовлено було питанням економії. Бо для того, щоб підсмажити тушу тварини потрібно було дуже багато деревини.
Професійні кухарі вважають, що шашлик є національною стравою представників тюркських народностей. А на думку деяких істориків, термін має скіфське походження. У кожного народу ця страва має власну назву. Наприклад, в Болгарії та Туреччині її називають шиш-кебаб, а в Грузії – мцваді. Вірмени кажуть хоровац, а азербайджанці називають шашлик кебабом.
11 липня відзначають Міжнародний день ефірних олій. Він був започаткований у 2018 році з ініціативи Джареда Тернера, президента компанії Young Living. У якості дати був обраний день народження засновника компанії Д. Гері Янга. Бо саме він залишив значний вплив на індустрію ефірних олій. Також він відкрив фонд Young Living Foundation, який має на меті допомагати людям.
Метою свята є підвищити обізнаність про користь ефірних олій для здоров'я, краси та добробуту, а також сприяти відповідальному їх виробництв. Також цей день є певним заохоченням до етичного та відповідального виробництва ефірних олій, що враховує екологічні та соціальні аспекти. А ще він об'єднує людей, які зацікавлені в обміні досвідом та знаннями щодо ефірних олій. А їх дуже багато, бо винайшли процес дистиляції олій близько 3000 року до нашої ери.
Також 11 липня відзначають Всесвітній день коня. Це свято було ухвалене ООН у березні цього року за ініціативою Монголії та інших країн, в історії яких ці тварини відіграють важливу роль. Основна мета цього дня вшанувати внесок коней у життя людства та сприяти їх захисту.
Коні з прадавніх часів супроводжують людину, виконуючи різні задачі, а саме: поміч у господарстві, військова справа, обробка землі, перевезення вантажів та як засіб пересування. В історії людства кінь був рушієм прогресу і символом сили, а наразі він є другом та терапевтом. За статистикою, на сьогодні у світі налічується близько 60,8 мільйона коней.
Ще одно актуальне для літньої пори року свято відзначають 11 липня – це День Мохіто. Коктейль, який має кубинське коріння, є найпопулярнішим у світі. Його готують за різними рецептами, незмінним у ньому є наявність лимону, лайму та м'яти. Ці складові надають йому кислинки та неймовірного аромату.
Ще до напою додають велику кількість льоду, що робить його освіжаючим і таким незамінним у літню спеку. Адже він гарно втамовує спрагу та бадьорить. Мохіто - це не просто напій, це символ літа, відпочинку та гарного настрою. Коктейль навіть занесено до офіційного списку Міжнародною асоціацією барменів (IBA), тобто його можуть готувати під час проведення міжнародних конкурсів коктейлів.