Як не треба варити варення: найпоширеніші помилки

Читать на русском

Рецепти варення прості, але якщо не дотримуватись певних правил, очікуваного результату не буде

Читать на русском
Головні помилки при приготуванні варення
Багато людей при варінні варення допускають фатальні помилки

Рецепти варення прості, але якщо не дотримуватись певних правил, очікуваного результату не буде

Що може бути складного в варінні ягід чи плодів фруктів з цукром? Однак дуже багато людей при приготуванні варення допускають фатальні помилки, через які в банках з ласощами з'являється цвіль, банки здуваються, а сам продукт здобуває гіркуватий присмак.

Про головні помилки при приготуванні варення читайте в матеріалі Інформатора.

Неякісні плоди

Багато людей можуть закинути у каструлю плоди або ягоди з підгнившими або побитими бочками. Але навіть тривале кип'ятіння не здатне прибрати всі бактерії з такого продукту. Для тривалого зберігання підійдуть лише цілі плоди, які повністю достигли. На крайній випадок можна вирізати ушкоджені ділянки ножем.

Як варити варення: найпоширеніші помилки 1

Не та вологість

Фрукти і ягоди для варення збираються виключно в суху погоду. В іншому випадку вони занадто насичені вологою і швидко приходять в непридатність і втрачають форму варення в мить ока.

Нехтування пропорціями

Класична пропорція — це 1:1 і не варто її змінювати! Лише таким чином воно буде довго зберігатись. Також, кількість цукру дуже впливає на консистенцію.

Як варити варення: найпоширеніші помилки 2

Час приготування

Багато людей кип'ятять варення лише один раз. Це пояснюється тим, що так плоди зберігають більше вітамінів. Але це досить помилкове рішення. Для того, щоб цукор розчинився , а варення було тягучим – потрібно проварити масу як мінімум 2-3 рази.

Припустимо одноразове кип'ятіння лише для варення з суниці, ожини та малини, та й то в цьому випадку ягоди слід засипати цукром з вечора. 

Неправильно визначена готовність

Всього є три маркери готовності варення перед консервуванням:

  • всі ягоди рівномірно зосередилися по сиропу і не “рвуться” на поверхню;
  • якщо капнути варення на блюдце, то крапелька буде тримати форму;
  • вся піна "кучкується" в центрі, а не розподіляється по поверхності.

Як варити варення: найпоширеніші помилки 3

Погано промиті банки

Банки потрібно неодмінно мити з содою і в досить гарячій воді. Банки використовуються тільки після повного висихання, а готове варення зберігати при температурі не нижче +10°C.

Приготувати варення дійсно не складно, тому дотримуйтесь елементарних правил приготування, щоб уникнути помилок й отримати смачне варення на зиму.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.