Волоханики: стародавня волинська страва наших прабабусь

Волоханики з цибулею й грибами виходять дуже ситні, особливо, якщо подавати в сметані - й зі шкварками

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак, кухня, Волинь
Готується ця страва доволі швидко - якщо немає багато часу на вечерю

В селах на Волині є своя автентична кухня, яка може бути дещо схожа з кухнею інших регіонів цієї частини України. І навіть з кухнею наших закордонних сусідів. Так, страва, яку ми сьогодні приготуємо, крім як волоханиками, ще називають цепелінами, кнедлями чи кльоцками. Останні ж зустрічаються в литовській, німецькій та польській кухнях. 

Рецепт волинських волохаників сподобається всім українцям! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас кулінарну пораду!

Волинські волоханики

Вам знадобиться:

  • Картопля сира - 500 г.
  • Картопля варена - 500 г.
  • Крохмаль картопляний - 100 г.
  • Сіль, перець - до смаку.

Начинка:

  • Цибуля - 2 штуки.
  • Печериця свіжі - 300 г.
  • Бочок свинний (для шкварок) - 200 г.
  • Сметана - 50 г.
  • Рослинна олія - для смаження.
Подаються волинські волоханики зі шкварочками, сметаною, а інколи й квасом чи пивом!
Подаються волинські волоханики зі шкварочками, сметаною, а інколи й квасом чи пивом!

Як готувати: 

Половину картоплі слід помити, почистити і відварити, а далі перемолоти на м'ясорубці. Те саме слід зробити з половиною сирої чищеної картоплі, яка залишилася. Змішайте сиру й варену картоплю. Тепер посоліть і поперчіть. Додайте для в'язкості крохмаль. 

Дрібно наріжте цибулю й підсиажте її на розігрітій пательні на олії до золотистого кольору. Додайте на пательню до грибів дрібно нарізані печериці й також підсмажте.

Посмажте на олії нарізаний свиний бочок до золотистого кольору - для шкварок. Поставте воду в каструлі на газ.

Далі сформуйте волоханики: змастивши руки олією, з суміші вареної та сирої картоплі зробіть кульки і покладіть начинку з цибулі і грибів. Киньте їх в киплячу воду та мішайте, поки не спливуть (за 3-4 хвилинки).

Готові волоханики подавайте зі сметаною та шкварками. Смачного!

Порада від Інформатора: на початку з сирої меленої картоплі слід відтиснути рідину, аби та стекла. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube