Святкові ліванські фрикадельки з білим соусом та горіховою начинкою

Читать на русском

Ліванські фрикадельки готуються з начинкою із м'яса, кедрового горіха та гранатового соку.

Читать на русском
Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Подавайте гарячим з рисом або вермішеллю

Ліванські фрикадельки готуються з начинкою із м'яса, кедрового горіха та гранатового соку.

Рецепт ліванських фрикадельок з ароматним соусом сподобається усім, хто любить страви з пікантним смаком. Готувати його просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас традиційну смачну пораду!

Вам знадобиться:

Для фрикадельок: 

  • Яловичий фарш - 225 г.
  • Цибуля - штука. 
  • Мелений перець - ½ чайної ложки.
  • Мелена кориця - ¼ чайної ложки.
  • Чорний перець - ¼ чайної ложки.
  • Сіль - ½ чайної ложки.
  • Коричневий булгур - 400 г (2½ склянки).
  • Кубики льоду.
В цьому рецепті використовується кілька видів мяса, булгур, кукурудзяне борошно та йогурт!
В цьому рецепті використовується пару видів м'яса, булгур, кукурудзяне борошно та йогурт!

Для начинки:

  • Вершкове масло - 1 столова ложка.
  • Кедрові горіхи - 35 г (¼ склянки).
  • Цибуля - штука. 
  • Грубий свиний або баранячий фарш - 250 г.
  • Сіль - ¼ чайної ложки.
  • Запашний перець - ¼ чайної ложки.
  • Мелений кмин - ¼ чайної ложки.
  • Гранатовий сік - столова ложка.
  • Рослинне масло - для смаження.

Для соусу: 

  • Нежирний йогурт - 1 кг (4 склянки).
  • Яйце - штука. 
  • Сіль - дрібка.
  • Кукурудзяне борошно - 1½ столової ложки.
  • Вода - 120 мл (¼ склянки).
  • Оливкова олія - 2 столові ложки.
  • Часник - 2-3 зубчики.
  • Коріандр - пучок (або 1 столова ложка сушеної м'яти).
Такі фрикадельки з
Фрикадельки з гранатово-кедровою начинкою та білим часниковим соусом точно запам'ятаються вашим гостям! 

Як готувати: 

Приготування фрикадельок

Приготуйте яловичі кульки. Для цього дуже дрібно наріжте цибулю в кухонному комбайні. Додайте м’ясо разом зі спеціями, сіллю та парою кубиків льоду. Змішуйте, поки не отримаєте однорідну кремоподібну пасту.

Булгур добре промийте та обсушіть, потім додайте його до м’ясної суміші. Перемішуйте протягом 1 хвилини, перекладіть у миску для змішування.

Приготуйте невелику миску з крижаною водою. Періодично занурюйте руки в крижану воду, щоб запобігти прилипанню, та вимішуйте суміш кілька хвилин до однорідності. Відставте миску з водою на потім.

Ви можете запекти кульки без начинки при температурі 200 C протягом 5 хвилин або опустити їх в каструлю з киплячою водою на 2 хвилини (потім витягнути шумівкою та проткнути у кількох місцях зубочисткою – це допоможе їм тримати форму).

Приготування начинки

Розтопіть на сковороді ½ столової ложки вершкового масла. Обсмажте кедрові горіхи до золотистої скоринки, уважно стежачи, щоб вони не пригоріли. Вийміть шумівкою і відкладіть на паперовий рушник, щоб стекли.

Додайте решту освітленого вершкового масла в сковороду і обсмажте цибулю до прозорості. Додайте м’ясо, сіль, спеції та гранатовий сік і готуйте, доки добре не підрум’яниться, 8–10 хвилин. Після готовності додайте обсмажені кедрові горіхи та відставте.

Начиняємо фрикадельки 

Змочивши руки холодною водою, розділіть яловичий фарш (готували першим) на кульки розміром з волоський горіх. Помістіть одну кульку в руку. Вказівним пальцем іншої руки проткніть дірку та проверніть палець, щоб зробити западину. Товщина стінок повинна бути рівною 1 см, а довжина – приблизно 6 см. Будьте обережні, щоб не проколоти дно кульки. 

Викладіть приблизно чайну ложку начинки в поглиблення та затисніть отвір, сформувавши фрикадельку. На цьому етапі можна заморозити кульки. Розкладіть їх на підносі для заморожування, а потім перемістіть у контейнери або пакети, що закриваються.

Якщо ви використовуєте їх зараз, налийте рослинну олію у велику каструлю або фритюрницю на глибину 5 см. Нагрівайте, доки олія не досягне температури 180 C. Обсмажте кульки порціями протягом 3-4 хвилин, до золотисто-коричневого кольору з усіх боків.

За допомогою шумівки перекладіть на друшляк, щоб стекла зайва олія.

Такі інгредієнти до мяса підкреслять відтінки його смаку та зроблять його незабутнім.
Саме ці інгредієнти до м'яса підкреслять відтінки його смаку та зроблять його незабутнім.

Приготування соусу

Помістіть йогурт у велику каструлю і поставте на середній вогонь. Додайте яйце, посоліть і повільно доведіть до кипіння, постійно помішуючи в одному напрямку, щоб йогурт не згорнувся (яйце допомагає в цьому). Як тільки йогурт почне пузиритися, зменшіть вогонь до слабкого кипіння та додайте розведену кукурудзяну муку. Тушкуйте 10 хвилин, постійно помішуючи, поки соус не загусне.

Обережно опустіть готові кульки в гарячий йогурт і тушкуйте ще 10 хвилин, обережно помішуючи, щоб вони не поламалися.

Тим часом у маленькій сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні та обсмажте часник до золотистого кольору. Додайте м’яту або коріандр, зменшіть вогонь і варіть, поки листя не зів’януть, залишаючись зеленими. Обережно вмішайте в йогуртовий соус. 

Порада від Інформатора: подавайте гарячим з рисом або вермішеллю!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.