Аромату страві додають кмин, часник, лаврушка й чорний перець
Твір "Пригоди бравого вояка Швейка" закінчуються на тому, що батальйон Швейка наближався до Львова. На жаль, ми так і не дізнаємося, що тут сталося з бравим солдатом. Але ж не міг він не піти у звільнення до міста з веселими батярами, смачним пивом та свіжими смаколиками. А коли пішов, то щось і накоїв, не дарма ж у Львові встановлені аж два пам'ятники бравому солдатові!
"З яким задоволенням я по дорозі через Угорщину приготував би панам офіцерам сегединський гуляш! Але всі мої надії звалилися", – писав у листі до дружини товариш по службі Швейка, кухар-окультист Юрайда.
Явно автор твору, чеський письменник Ярослав Гашек знав толк у гарній їжі. Отже, приготуємо сегединський гуляш. Рецепт гуляшу з добре відомої книжки сподобається всім! Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас традиційну кулінарну пораду.
Квашену капусту промийте, відіжміть і поставте стікати. Свинину, нарізану кубиками, обсмажте з цибулею до невеликої скоринки. Додайте паприку, перемішайте, дайте прогрітися. Залийте бульйоном, додайте лавровий лист, подрібнений часник, кмин, сіль перець.
Гасіть півгодини на невеликому вогні. Додайте в каструлю нашатковану капусту. Продовжуйте варити, стежачи за рівнем рідини. Варіть до готовності свіжої капусти – вона має бути м'якою, але не розвареною, важливо не прогаяти цей момент. Заправте сметаною й сіллю. Нехай побулькає ще хвилин п'ять.
Традиційно гуляш подають із кнедликами – булочками, приготовленими на пару, або з будь-яким повітряним білим хлібом, яким добре вмочувати густий соус. Смачного!
Порада від Інформатора: традиційно гуляші готують на смальці, але, звичайно, можна використовувати і хорошу олію. При цьому гуляш не повинен бути надто рідким, але й не надто густим.
Сегедінський гуляш готують як зі свіжої, так і з квашеної капусти. Найкраще, коли використовується і та, й інша в рівних пропорціях.