Співачку навчили готувати грецьку мусаку на одеський лад
Українська співачка та авторка пісень Jerry Heil, яка 21 жовтня святкує 30-річчя, завітала на кухню до знаного одеського ресторатора Савви Лібкіна де приготувала неймовірну мусаку, адаптовану до колориту Одесу. Сама співачка вже багато років не їсть м'ясо, оскільки дотримується вегетаріанського раціону. У неї навіть були періоди, коли вона практикувала сироїдіння, відмовляючись від усіх продуктів, які пройшли термічну обробку.
Мусаку вважають традиційною стравою балканської і близькосхідної кухні, а у Греції вона є однією із найпопулярніших і найулюбленіших національних страв. Це ситна запіканка, що зазвичай складається із запечених шарів баклажанів, м'ясного фаршу з томатами і соусу бешамель. Загалом існує безліч варіантів приготування страви. В Греції навіть є вислів: "У кожної мами своя мусака".
Баклажани почистіть від шкірки та наріжте уздовж скибочками товщиною близько 1 см. Посоліть та дайте трохи стекти, паперовим рушником приберіть зайву вологу. Потім обчистіть картоплю і наріжте кільцями завтовшки 0,7 см. Поставте на вогонь пательню та змастіть оливковою олією, обсмажте картоплю і баклажани до золотистої скоринки. Після смаження обов'язково дайте їм стекти, щоб видалити зайву олію.
Переходьте до приготування фаршу. Наріжте на шматки м'ясо та перекрутіть на м'ясорубці (можна взяти вже готовий фарш). Цибулю подрібніть й обсмажте разом з часником на пательні. Додайте цукор, мускатний горіх, корицю і лавровий лист. До цибулі викладіть фарш, помідори. Обсмажуйте на повільному вогні 10-15 хвилин, постійно помішуючи.
Готуєте соус "Бешамель". Поставте сковороду на вогонь, додайте вершкове масло і як тільки воно розтане, всипте борошно. Гарно перемішайте, щоб не утворились грудочки. Додайте молоко, але вливайте не все одразу, а частинами, постійно помішуючи. Коли суміш почне пузиритись, можна вимикати вогонь. Соус має вийти однорідним і кремовим. Додайте до нього мелений перець, тертий мускатний горіх, сир Пекоріно, яєчні жовтки і добре перемішайте.
Збираєте страву. Візьміть деко для запікання, викладіть шар картоплі, посоліть та поперчіть, потім шар баклажанів, також посоліть і поперчіть. Зверху викладіть шар фаршу, а потім знову баклажани. Залийте все соусом, посипте тертим сиром Пекоріно та моцарелою. Поставте у попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Зверху має утворитись золотиста скоринка. Витягніть з духовки та дайте мусаці постояти годинку. Смачного!
Поради від Інформатора: не бійтеся додавати спеції до м'ясного фаршу, він має набути класичного грецького смаку. Окрім вказаного можна ще додати чебрець та орегано для посилення аромату. Щоб баклажани не гірчили, їх можна бланшувати у киплячій воді кілька хвилин, а потім добре просушити паперовим рушником.