Савва Лібкін урвав собі Jerry Heil: Ох, вже ці одесити

Співачку навчили готувати грецьку мусаку на одеський лад

Рецепт
Страва не готується швидко, але результат вартий того, щоб трохи затриматись біля плити

Українська співачка та авторка пісень Jerry Heil, яка 21 жовтня святкує 30-річчя, завітала на кухню до знаного одеського ресторатора Савви Лібкіна де приготувала неймовірну мусаку, адаптовану до колориту Одесу. Сама співачка вже багато років не їсть м'ясо, оскільки дотримується вегетаріанського раціону. У неї навіть були періоди, коли вона практикувала сироїдіння, відмовляючись від усіх продуктів, які пройшли термічну обробку. 

Мусаку вважають традиційною стравою балканської і близькосхідної кухні, а у Греції вона є однією із найпопулярніших і найулюбленіших національних страв. Це ситна запіканка, що зазвичай складається із запечених шарів баклажанів, м'ясного фаршу з томатами і соусу бешамель. Загалом існує безліч варіантів приготування страви. В Греції навіть є вислів: "У кожної мами своя мусака". 

Грецька мусака по-одеськи

Ароматна соковита страва, яка є справжньою зіркою грецької кухні
Ароматна соковита страва, яка є справжньою зіркою грецької кухні.

Вам знадобиться:

Для страви:

  • баклажани – 1 кг
  • картопля – 1 кг
  • сир Пекоріно – 100 г
  • сир моцарела – 300 г

Для соусу "Бешамель":

  • борошно – 150 г
  • масло – 150 г
  • молоко – 1,5 л
  • яєчні жовтки – 4 шт.
  • мускатний горіх
  • сир Пекоріно

Для фаршу:

  • свинина – 700 г
  • телятина – 700 г
  • цибуля – 500 г
  • часник – 100 г
  • помідори у власному соку – 500 г
  • оливкова олія – 150 г

Як готувати:

Баклажани почистіть від шкірки та наріжте уздовж скибочками товщиною близько 1 см. Посоліть та дайте трохи стекти, паперовим рушником приберіть зайву вологу. Потім обчистіть картоплю і наріжте кільцями завтовшки 0,7 см. Поставте на вогонь пательню та змастіть оливковою олією, обсмажте картоплю і баклажани до золотистої скоринки. Після смаження обов'язково дайте їм стекти, щоб видалити зайву олію.

Переходьте до приготування фаршу. Наріжте на шматки м'ясо та перекрутіть на м'ясорубці (можна взяти вже готовий фарш). Цибулю подрібніть й обсмажте разом з часником на пательні. Додайте цукор, мускатний горіх, корицю і лавровий лист. До цибулі викладіть фарш, помідори. Обсмажуйте на повільному вогні 10-15 хвилин, постійно помішуючи.

Готуєте соус "Бешамель". Поставте сковороду на вогонь, додайте вершкове масло і як тільки воно розтане, всипте борошно. Гарно перемішайте, щоб не утворились грудочки. Додайте молоко, але вливайте не все одразу, а частинами, постійно помішуючи. Коли суміш почне пузиритись, можна вимикати вогонь. Соус має вийти однорідним і кремовим. Додайте до нього мелений перець, тертий мускатний горіх, сир Пекоріно, яєчні жовтки і добре перемішайте.

Збираєте страву. Візьміть деко для запікання, викладіть шар картоплі, посоліть та поперчіть, потім шар баклажанів, також посоліть і поперчіть. Зверху викладіть шар фаршу, а потім знову баклажани. Залийте все соусом, посипте тертим сиром Пекоріно та моцарелою. Поставте у попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Зверху має утворитись золотиста скоринка. Витягніть з духовки та дайте мусаці постояти годинку. Смачного!

Поради від Інформатора: не бійтеся додавати спеції до м'ясного фаршу, він має набути класичного грецького смаку. Окрім вказаного можна ще додати чебрець та орегано для посилення аромату. Щоб баклажани не гірчили, їх можна бланшувати у киплячій воді кілька хвилин, а потім добре просушити паперовим рушником.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити