Різдво та Новий рік по-вегетаріанськи - три ідеї до вашого столу

Читать на русском

Вегетаріанці можуть розслабитись в пошуках святкових рецептів. Ми зробили це за них.

Читать на русском
Різдво, Різдво 2023, свято, рецепт
Що смачного приготувати до різдвяного та новорічного столу - без м'яса!

Вегетаріанці можуть розслабитись в пошуках святкових рецептів. Ми зробили це за них.

Рецепт вегетаріанських страв на Різдво та Новий рік сподобається усім, хто любить овочеві страви і не їсть м'яса! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду. 

Пропонуємо вашій увазі першу вегетаріанську страву до різдвяного чи новорічного столу - ароматний рисовий пиріг зі смаженим мигдалем. Це смачний аргумент на користь вегетаріанства, переконайтесь. 

Вам знадобиться:

  • Рис басматі - 300 г.
  • Цибуля - 600 г.
  • Сушені білі гриби - 30 г.
  • Свіжі гриби - 700 г.
  • Гарбуз - 600 г.
  • Журавлина - 50 г.
  • Лимон - штука.
  • Часник - 4 зубчики.
  • Петрушка - 70 г. 
  • Листя шавлії - 35 г.
  • Насіння кмину - 15 г.
  • Лущений мигдаль - 20 г.
  • Яблучний оцет - 2 столові ложки. 
  • Дрібна морська сіль і чорний перець - дрібка.
  • Тісто філо - кілька листів. 
  • Вершкове масло - 160 г.
Різдвяний рисовий пиріг зі смаженим мигдалем!
Різдвяний рисовий пиріг зі смаженим мигдалем!

Як готувати: 

Розігрійте духовку до 240C. Покладіть цибулю у велику сковороду, додайте півчайної ложки солі та смажте на середньому сильному вогні, часто помішуючи протягом 30-35 хвилин до глибокої карамелізації. Перекладіть у велику миску.

Тим часом покладіть сирі гриби та гарбуз у велику миску, змішайте з топленим маслом, чайною ложкою солі та меленим перцем. Покладіть гриби та гарбуз на два окремих великих деко та запікайте гарбуз 10-12 хвилин, поки він не розм’якне і злегка обвуглиться по краях, а гриби – 15-20 хвилин, поки вони не підрум’яняться.

Поставте чисту сковороду на середньо-сильний вогонь, додайте смажені гриби та чверть карамелізованої суміші цибулі та готуйте, помішуючи, дві хвилини. Влийте оцет, вершки та бульйон, перемішайте, щоб з’єднати, і готуйте приблизно шість хвилин, поки соус не стане густим і не прилипне до грибів. Зніміть з вогню і додайте петрушку.

Наповніть велику каструлю двома з половиною літрами води, додайте воду для замочування білих грибів і три столові ложки солі та доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до середнього, всипте рис. Варіть протягом семи хвилин, потім злийте воду і покладіть рис в миску до цибулі. Обережно вмішайте журавлину, петрушку та лимонну цедру.

Вистеліть дно рознімної форми діаметром 23 см двома аркушами паперу для випікання, достатнього розміру, щоб вони виступали з двох сторін на 10 см (папір допоможе вам підняти пиріг пізніше), потім змастіть боки форми топленим маслом. Викладіть на дно форми кілька листів тіста філо, загортаючи їх так, аби начинка потім опинилась всередині країв.  

Розігрійте духовку до 200C. Насипте половину рису в форму і обережно притисніть, щоб вирівняти його. Зверху викладіть гарбуз, потім гриби та решту рису, накрийте пиріг тістом філо (суміш із води, оливкової олії та борошна, головна хитрість якого у вимішуванні та особливому розкочуванні).

Перекладіть форму на деко, а потім випікайте 50-60 хвилин до золотистого кольору та хрусткої скоринки. Вийміть, дайте охолонути протягом п’яти хвилин, потім від’єднайте та перекладіть на велике блюдо.

Тим часом обсмажте шавлію. Киньте топлене масло в невелику сковороду на середньо-сильний вогонь, додайте шавлію і смажте, періодично помішуючи, дві-три хвилини, поки вона не стане прозорою. Процідіть через маленьке сито, потім поверніть гаряче топлене масло в каструлю, додайте мигдаль і одну восьму чайної ложки солі та варіть, помішуючи, дві хвилини, поки горіхи не стануть золотистими.

Порада від Інформатора: полийте пиріг мигдалем і топленим маслом та подавайте.

Другий рецепт до святкового столу, який ми пропонуємо вашій увазі - брюссельська капуста з апельсинами. 

Вам знадобиться:

  • Брюссельська капуста - 750 г.
  • Апельсин - 2 штуки. 
  • Фісташки - 50 г.
  • Соєвий соус - 2 столові ложки. 
  • Оливкова олія - 90 мл.
  • Дрібна морська сіль і чорний перець.
  • Естрагон (приправа) - дрібка.
Брюсельська капуста з цитрусовими - чудова страва замість гарніру.
Брюссельська капуста з цитрусовими - чудова страва у якості гарніру.

Як готувати: 

Сильно розігрійте духовку - до 240C. Змішайте брюссельську капусту, оливкову олію, половину чайної ложки солі та меленого перцю, далі змастіть сумішшю деко, застелене пергаментом, запікайте 10 хвилин. Додайте фісташки та смажте ще 10 хвилин, поки капуста не підрум’яняться, а фісташки не підсмажаться.

Тим часом помістіть апельсинову цедру та сік, соєвий соус у невелику каструлю на середньому високому вогні та залиште варитися п’ять-вісім хвилин, поки соус не зменшиться на три чверті та не стане сиропоподібним.

Порада від Інформатора: полийте капусту сиропом, всипте половину естрагону та перемішайте, щоб з’єднати. Перекладіть на тарілку, посипте рештою естрагону та подавайте. Смачного!

Третій рецепт до вегетаріанського різдвяного та новорічного столу - салат зі стручкової квасолі в соусі з обсмаженими сухарями. Його також можна подавати у якості гарніру. 

Вам знадобиться: 

  • Стручкова квасоля - 400 г .
  • Сметана - 75 г.
  • Вершкове масло - 50 г.
  • Лимонний сік - 1 столова ложка.
  • Сіль і чорний перець.
  • Оливкова олія - 2 столові ложки.
  • Солодка паприка - ¾ чайної ложки.
  • Насіння кропу - ¾ чайної ложки.
  • Панірувальні сухарі - 40 г.
  • Естрагон (приправа) - 5 г.
Ще один ароматний веганський гарнір до святкового столу - зі стручкової квасолі.
Ще один ароматний вегетаріанський гарнір до святкового столу - зі стручкової квасолі.

Як готувати: 

Помістіть сметану, вершкове масло, лимонний сік і чверть чайної ложки солі у велику миску, збийте до однорідності, потім відставте.

Доведіть до кипіння середню каструлю води, додайте столову ложку солі та квасолю та бланшуйте протягом п’яти хвилин, поки вона не стане м’якою. Злийте боби через друшляк, залиште їх на пару на хвилину, а потім, поки вони ще гарячі, додайте їх до вершкової заправки та обережно перемішайте. Залиште остигати до кімнатної температури.

Поставте сковороду на середній вогонь. Додайте олію, спеції і добре мелений чорний перець, обсмажте 30 секунд. Додайте панірувальні сухарі та одну восьму чайної ложки солі та смажте, часто помішуючи, п’ять хвилин до золотистого кольору та хрусткої скоринки. Висипте панірувальні сухарі на тарілку, вистелену кухонним пергаментом, щоб стекли та охолоджувалися.

Додайте естрагон до суміші зеленої квасолі, потім викладіть все на блюдо, добре перемішавши з обсмаженими сухарями. 

Порада від Інформатора: подавайте страву при кімнатній температурі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.