Не лягайте спати одразу після вжитого. Не вживайте надміру!
Новорічні свята багатьом даються непросто, адже довкола - суцільні спокуси. Серед них і жирні страви, і майонезні салати, і алкогольні напої. Сьогодні поговоримо про останні, а точніше про їхнє безпечне вживання під час новорічних свят. Існують правила, порушуючи які, любителі коктейлів тяжко страждають на ранок. Варто освіжити їх у пам'яті, аби не зіпсувати свято.
1 січня Новий рік тільки починається, в цей день прийнято вітати рідних і близьких та ходити в гості. Якщо ж пізно увечері 31 грудня ви здолаєте більшу, ніж було би варто, кількість спиртного, свято для вас на цьому може закінчитись. Принаймні один святковий день точно випаде з графіка. А отже, дотримуйтесь простих рекомендацій, і будьте здорові у Новий рік!
Якщо перед вживанням спиртного ви поїсте - ваші шанси впасти під стіл після пари чарок суттєво зменшуються. В жодному разі не пийте шампанське на тщесерце. Срочатку повечеряйте. Якщо йдете в гості, де святкуватимете Новий рік, поїжте вдома. Звісно, не набивайте шлунок так, щоб вставати було важко. Та він не має бути пустим перед тим, як там опиниться перший келих спиртного.
Існує рекомендація з'їсти перед вживанням спиртного невеликий шматочок вершкового масла. Буцімто те змастить слизову шлунка, і алкоголь вдарить у голову не так швидко. Те саме стосується йогурта та густих напоїв з молоко, таких як кефір та ряжанка. Варто сказати, що певною мірою це працює, й п'яніє людина, яка випиває склянку кефіру перед тим, як пити шампанське, дійсно не так швидко. Однак, в цьому є й підступність, адже алкоголь так чи інакше потрапляє в організм, а значить його дія, нехай і відкладена, але матиме місце. Тож налягати на спиртне, яке "щось не вставляє!" - точно не слід.
Медики стверджують, що існує дві категорії людей. У перших після випитого спиртного апетит покращується і вони більше їдять (а потім скаржаться, що за свята набрали зайвих 5 кг :). Натомість в інших апетит після випитої чарки надовго відшибає. Це пояснюється тим, що будь-який алкоголь - продукт калорійний. І якщо людина не поїла, а почала випивати - той фактично (за калоріями) заміщує їжу.
Отже, розраховуйте свої сили: спочатку їжте - потім пийте. І неодмінно повторюйте все по колу. Не заїдати - швидше сп'яніти. Це аксіома, тобто те, що вже не потребує доведень. Орієнтуйтеся на досвід поколінь, аби зберегти здоров'я на свята. Не варто думати, що ви зроблені з заліза.
Взагалі спиртне краще вживати повільно. Не в сенсі - смакувати горілку, а в сенсі - пити маленькими ковтками, потроху. Тут спрацьовує той самий принцип, що і в переїданні. Чим швидше ви їсте, тим маловірогідніше, що вчасно відчуєте насичення. Звідси - переїдання. З алкоголем те саме, п'єте чарку за чаркою - тримаєтесь ніби нічого перші півгодини - далі алкогольний аут.
Коли людина випиває потроху, то має шанс скорегувати свій стан, дослухаючись до нього. Якщо простір трохи поплив, а танок на столі вже не здається вам чимось не надто доречним, зробіть паузу у вживанні на півгодини, пропустіть. За можливості, вийдіть на повітря, і старайтесь не палити.
Людина, яка дуже замерзла, і увійшла в теплу кімнату, зігрівається не одразу. Якщо за цей час вона прийме велику кількість алкоголю, то до тями може прийти вже тільки завтра. Це пов'язано з роботою наших судин. В холоді вони звужуються, а в теплі - розширюються. Алкоголь також розширює судини (тимчасово, а в період похмілля - різко навпаки). Тож дозвольте вашому організму самостійно відрегулювати ваш стан у відповідності до нової температури довкола вас. Спершу відвігрійтесь, потім святкуйте!
Медики загалом рекомендують вживання рідини між прийомами алкоголю. Тобто, в паузах між чаркою - варто пити воду або сік. Відмовтеся від сильногазованих напоїв, як в коктейлях, так і в якості напоїв для запивання. Бульбашки подразнюють шлунок, і людина швидше та сильніше п'яніє. Те саме стосується газованого алкоголю. Будьте обережними, власне, і з шампанським, яке вважається традиційним новорічним напоєм. Якщо не плануєте пити його протягом вечора, то навіть не починайте. Один келих, змішаний з іншими напоями, може спровокувати неприємності.
Все просто: заздалегідь визначтесь з одним видом алкоголю, який будете вживати протягом свята. Якщо йдете в гості, поцікавтесь, чи буде там саме така випивка. Якщо ні - візміть те, що п'єте, з собою, аби не довелось мішати чи пити те, що вам не "заходить". Не варто пробувати все підряд.
Пити пиво після горілки - гарантоване похмілля. Ця приказка стосується усіх видів алкоголю. Якщо вже вийшло випити чарку бренді, не повертайтесь до слабоалкогольних коктейлів чи шапманського. Не псуйте життя собі та рідним!
Будьте обережними, зважайте на етикетки, аби знати, що вживаєте ліцензійний продукт. Майте на увазі, що різні спиртні напої містять різну кількість етанолу, а також конгенерів. Конгенери - це токсичні хімічні речовини, що включають метанол, ізопентан і ацетон. Алкоголь з високим вмістом конгенерів провокує похмільний синдром.
До напоїв з високим вмістом конгенерів відносять:
До алкоголю з низькими показниками конгенерів відносять:
Та головне в усьому - міра! Тут більше нічого і не додаси. Хіба що таке: надмірне споживання алкоголю викликає отруєння, яке може нести загрозу не тільки вашому здоров'ю, але навіть - життю.
По-перше, не панікуйте. Часто люди, які сильно перепили, відчувають такі симптоми:
Дійте чітко за інструкцією! Алгоритм дій в цій ситуації незмінний:
В жодному разі з похмілля НЕ:
І наостанок, після останньої порції міцного візьміть паузу в 1-2 години до сну.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.