П'ять помилок любителів молока – настав час дізнатися правду

Більшість дискусій стосуються впливу молока на здоров'я людини, а також шкідливості його вживання у дорослому віці

Молочні продукти
Молочні продукти багаті на білки, жити та вуглеводи

Багатьом людям складно уявити свій сніданок без молока. Але останнім часом цей продукт є дуже спірним. Для дітей молоко, звісно, корисне, а ось для дорослих – питання. Через нові дослідження та появу альтернативних видів молока, звичайне коров'яче почали просто демонізувати. Проте експерти розвіяли частину страхів.

Як пише видання The New York Times, молочні продукти популярні по всьому світу. Вони містять всі необхідні організму компоненти в легкозасвоюваній формі, а саме білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Проте навколо них зібралось чимало міфів, і американські експерти з харчування взялись розвіяти найпоширеніші з них.  

Шкода та користь молока явно перебільшені
Шкода та користь молока явно перебільшені.

Міф 1: Молоко є невід'ємною частиною здорового харчування

Коров'яче молоко є джерелом необхідних людині поживних речовин, але вживати його щодня, як це радили фахівці раніше, не потрібно. Є багато інших продуктів, що багаті на білок, вітамін В12, фосфор та кальцій. Серед них: кісткова риба, така як консервовані сардини, і зелені листові овочі, наприклад, зелень і шпинат. Багаті кальцієм й іншими корисними речовинами нежирні сорти м'яса і риби. 

Проведені дослідження не виявили зв’язку між високим споживанням молока та місністю кісток. Тому вчені заявили, що у разі дотримання збалансованого харчування людям не потрібно споживати молочні продукти.

Міф 2: Молочні продукти з низьким вмістом жиру корисніші

Експерти тривалий час радили обирати молочні продукти з низьким вмістом жиру для зниження ризику серцево-судинних захворювань. Проте недавні дослідження показали, що неважливо якої жирності молочні продукти вживати. Тож найкращий вибір залежить від ваших уподобань щодо здоров'я та пріоритетів.

Якщо ви хочете отримати максимум білка і кальцію, споживаючи при цьому мінімум калорій, то обирайте молочні продукти з низьким вмістом жиру. Незбиране молоко містить приблизно таку ж кількість білка і кальцію, як і знежирене, але воно майже вдвічі калорійніше. Також воно має кращу текстуру та смак.

Міф 3: Рослинне молоко більш поживне, ніж коров'яче

Експерти стверджують, що альтернативне молоко, виготовлене з таких рослин, як соя, мигдаль і овес, може здатися кориснішим, але це не завжди так. Рослинне молоко не завжди містить ключові вітаміни і мінерали, які є в коров'ячому молоці. Тому воно не може бути повноцінною заміною.

Як, наприклад, мигдалеве чи вівсяне, у яких мінімальна кількість білка, кальцію та вітамінів. А ще вони містять доданий цукор та натрій. Надлишок цих інгредієнтів може завдати шкоди здоров'ю. Виключення – соєве молоко, яке, як і коров'яче, є повноцінним джерелом білка.

Не варто вживати молочні продукти щодня
Не варто вживати молочні продукти щодня.

Міф 4: При непереносимості лактози слід уникати молочних продуктів

Люди з непереносимістю лактози (природного цукру), яка міститься в молоці, часто уникають цих продуктів, бо бояться здуття живота, діареї та інших симптомів. Але вони часто нормально реагують на тверді сири, вершкове масло та кисломолочні продукти (йогурт і сметана). Особливо при помірному споживанні. 

Останніми роками на полицях магазинів з'явились безлактозні молочні продукти, в які додано фермент "лактаза". Він допомагає уникнути неприємних симптомів та краще засвоїтись продукту. Тож якщо ви полюбляєте сир чи йогурти, то не варто від них відмовлятись. Просто обирайте правильні продукти і не вживайте багато.

Міф 5: Сире молоко корисніше

Інформація про пастеризоване молоко, які дехто називає "мертвим", не відповідає дійсності. Пастеризація вбиває мікроби, а ось на поживну цінність вона жодним чином не впливає. Тому таке молоко не можна назвати менш корисним, ніж сире.

А ось щодо безпеки, то тут явні плюси у пастеризованого. Бо сире молоко може переносити небезпечні патогени, такі як сальмонела, кишкова паличка, лістерія та кампілобактер, які можуть викликати серйозні захворювання.

З цього можна зробити висновок, що не так все страшно з коров'ячим молоком та молочними продуктами. Вони можуть бути частиною раціону, але не щоденного. І вони не є незамінними. Багато продуктів також є джерелом білка, кальцію та інших корисних речовин, які містяться у молоці. 

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити