П'ять перевірених способів
Часник – одна з найпопулярніших городніх культур, яка використовується для приготування багатьох страв, а також профілактики і лікування захворювань. Хоча б рядочок часнику знайдеться на кожному городі. Та важливо не тільки зібрати хороший урожай, а й правильно його зберігати.
Як зберегти часник на довгий час, читайте в матеріалі Інформатора.
В умовах квартири можна зберігати часник у скляних банках, які попередньо ретельно миють і добре просушують. Часник закладають цілими головками або розібравши його на зубчики. Банки не закривають кришками і ставлять у сухе, затемнене місце.
Проте користувачі мережі розділились на два табори - одні кажуть, що лайфхак дієвий, інші ж бідкаються, що цей спосіб тільки псує часник.
Цей давній спосіб дотепер використовують господині. Для цього стебла не обрізають, як зазвичай, а сплітають у коси та розвішують на стінах на гачках. Часом на них ще одягають старі капронові колготи. Зберігати так часник бажано у затемненому приміщенні (наприклад, на горищі, терасі, у підвалі, коморі чи лоджії). Оптимальна температура зберігання зимового часнику – від -2°С до +4°С градусів при вологості повітря 60-80%, а літній витримує температуру до +20°С градусів при вологості 50-70%.
У холодильнику чи в морозилці також можна зберігати почищені зубчики часнику, залиті олією. Зубчики вкладають у стерилізовані банки, заливають олією так, щоб вона повністю покривала часник, і щільно закривають кришкою. Термін зберігання такого часнику – до 3 місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а олія набуває приємного аромату, і її можна використовувати для приготування салатів, соусів і супів.
Можна скористатися двома способами. Перший – цілі неочищені зубчики загортаємо в плівку або фольгу і поміщаємо в морозилку. Другий – зубчики часнику очищаємо, їх можна порізати або перемолоти, далі загортаємо у відповідний матеріал або в пакет і кладемо в морозильну камеру. У процесі заморожування часник може злипнутися, але його досить легко можна натерти.
Одна з переваг висушеного часнику – це те, що в такому стані його розмір зменшується, тому для зберігання потрібно менше місця. Для висушування часнику можна використовувати дегідратор або духовку. У першому випадку після очищення зубчики потрібно розрізати навпіл, викласти на тацю та слідувати інструкції з експлуатації з вибором оптимального температурного режиму. Якщо часник хрусткий і ламкий – це означає, що він висушений. Для духовки також розрізаємо зубчики і розкладаємо їх на деко. Протягом двох годин сушимо, виставивши температуру 60 градусів, після цього зменшуємо жар до 55 градусів і випікаємо до хрусткого, ламкого стану.
Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв про те, як швидко почистити молоду картоплю без ножа. Також ми писали, як не можна чистити рибу і, як врятувати її від прилипання до пательні.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.