Помилка тих, хто п'є вино, усунена, але потрібно дотримуватися головного правила

Якщо одне вино має бути теплим, то інше слід подавати виключно з льодом, аби уникнути неприємного смаку та запаху

Вино
Червоне, біле та рожеве – для кожного типу різна температура

Температура вина. Чи задумувались ви коли-небудь над цим фактором? Якщо ні, то дарма, адже він безпосередньо впливає на смак і аромат алкогольного напою. Правильна температура може підкреслити їх, тоді як переохолодження або перегрівання – зіпсувати. Деякі види вина можуть набути "суповий" смак, а інші втратити свою ідентичність.

Тож сомельє радять дотримуватись порад щодо температури цих напоїв. Це дасть можливість повною мірою розкрити смак і аромат вина, пише видання The Daily Telegraph. Не варто обмежуватись поняттям, що легкі вина потребують нижчих температур, тоді як насичені і витримані краще смакують при вищих. Адже у цьому питання важливі цифри.

Для білих вин температура має бути нижчою
Для білих вин температура має бути нижчою.

Молоді білі вина (Совіньйон Блан, Піно Гріджіо, Пікпуле)

Такі вина краще подавати прямо з холодильника. Чим холодніше вино, тим менш виражений її смак і притаманна таким напоям кислотність не буде так відчутна. За словами винних експертів, краща температура до 7-10 °С. Якщо при подачі вона навіть нижча, то це навіть добре, бо у бокалі вино швидко нагрівається. Тож різниця у кілька градусів швидко нівелюється.

Насичені білі вина (купажі білих вин у стилі Рони)

Залежно від ваших уподобань, орієнтуйтеся на температуру для цього вина 10-12 °C. Це стосується більш зрілого, витриманого у дубі на осаді чи просто з винограду будь-якого білого, бурштинового або рожевого вина. Щоб досягти бажаної текстури та універсальності дістаньте пляшку з холодильника за пів години до подачі. Адже подача занадто холодного призведе до втрати насиченості і цікавих шарів. 

Молоді червоні вина з м'якими танінами (м'якше і дешевше Піно Нуар)

Температура подачі цього вина дуже варіативна. Можна насолоджуватися різними його гранями при різних температурах. Традиційно такі вина п'ють при температурі близько 18°C, але їх можна вживати і охолодженими. Ідеально, коли вино трохи нагрівається в келиху. Тобто обирайте температуру від 8 до 18°C.

Червоні вина вимагають більш високих температур
Червоні вина вимагають вищих температур.

Червоні вина середньої щільності

Такі вина витримуються в холодильнику перед подачею.  Їх ідеальна температура вживання близько 12-14 °C. Якщо вино занадто тепле, то вона набуде не дуже приємного смаку та аромату, який називають "суповим".

Насичені червоні вина (сира, купажі Бордо, мальбек, зінфандель)

Такі вина традиційно подаються при кімнатній температурі, тобто близько 18 °C. Якщо температура буде набагато вищою, то уникнути "супових" ноток не вдасться. Крім того, вино за високих температур втратить притаманну їй прозорість.

Сомельє радять поекспериментувати та знайти свій ідеальний баланс. Якщо ж ви збираєтесь запропонувати вино гостям, але не знаєте їх вподобання, то краще подати його прохолоднішим. Бо за короткий час воно прогріється у бокалі на кілька градусів. 

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити