Якщо одне вино має бути теплим, то інше слід подавати виключно з льодом, аби уникнути неприємного смаку та запаху
Температура вина. Чи задумувались ви коли-небудь над цим фактором? Якщо ні, то дарма, адже він безпосередньо впливає на смак і аромат алкогольного напою. Правильна температура може підкреслити їх, тоді як переохолодження або перегрівання – зіпсувати. Деякі види вина можуть набути "суповий" смак, а інші втратити свою ідентичність.
Тож сомельє радять дотримуватись порад щодо температури цих напоїв. Це дасть можливість повною мірою розкрити смак і аромат вина, пише видання The Daily Telegraph. Не варто обмежуватись поняттям, що легкі вина потребують нижчих температур, тоді як насичені і витримані краще смакують при вищих. Адже у цьому питання важливі цифри.
Такі вина краще подавати прямо з холодильника. Чим холодніше вино, тим менш виражений її смак і притаманна таким напоям кислотність не буде так відчутна. За словами винних експертів, краща температура до 7-10 °С. Якщо при подачі вона навіть нижча, то це навіть добре, бо у бокалі вино швидко нагрівається. Тож різниця у кілька градусів швидко нівелюється.
Залежно від ваших уподобань, орієнтуйтеся на температуру для цього вина 10-12 °C. Це стосується більш зрілого, витриманого у дубі на осаді чи просто з винограду будь-якого білого, бурштинового або рожевого вина. Щоб досягти бажаної текстури та універсальності дістаньте пляшку з холодильника за пів години до подачі. Адже подача занадто холодного призведе до втрати насиченості і цікавих шарів.
Температура подачі цього вина дуже варіативна. Можна насолоджуватися різними його гранями при різних температурах. Традиційно такі вина п'ють при температурі близько 18°C, але їх можна вживати і охолодженими. Ідеально, коли вино трохи нагрівається в келиху. Тобто обирайте температуру від 8 до 18°C.
Такі вина витримуються в холодильнику перед подачею. Їх ідеальна температура вживання близько 12-14 °C. Якщо вино занадто тепле, то вона набуде не дуже приємного смаку та аромату, який називають "суповим".
Такі вина традиційно подаються при кімнатній температурі, тобто близько 18 °C. Якщо температура буде набагато вищою, то уникнути "супових" ноток не вдасться. Крім того, вино за високих температур втратить притаманну їй прозорість.
Сомельє радять поекспериментувати та знайти свій ідеальний баланс. Якщо ж ви збираєтесь запропонувати вино гостям, але не знаєте їх вподобання, то краще подати його прохолоднішим. Бо за короткий час воно прогріється у бокалі на кілька градусів.