Персики можна вважати справжнім літнім суперфудом
Соковиті, ароматні фрукти з пухнастою шкіркою та ніжною м'якоттю є справжньою літньою зіркою. Адже вони багаті на вітаміни A, C, E, групи B, мінерали, клітковину та антиоксиданти. А ще вони на 89% складаються з води, що робить їх ідеальним перекусом в спеку. Так, це все про персики.
Як розповів лікар Євген Комаровський, персики можна вважати справжнім літнім суперфудом. Один такий середній фрукт важить близько 150 грамів і в ньому міститься близько 2 грамів клітковини. Тобто половина добової норми. Це значить, що він підтримує здорову мікрофлору кишківника та знижує рівень поганого холестерину. Але це не єдина користь персиків.
Персики – це також вітамінний коктейль. В одному плоді міститься до 10 міліграмів вітаміну С (близько 15% від добової норми) і вітамін А. Останній корисний для очей та шкіри. Особливо багато його в жовтих сортах. Ще вони багати на поліфеноли і флавоноїди. Це антиоксиданти, які борються із запаленнями та знижують ризик хронічних захворювань.
Також один персик містить 285 мг калію (8% від добової норми), який допомагає у регулюванні кров'яного тиску та покращенні здоров'я судин. Глікемічний індекс у персиків становить близько 42, це робить їх помірним джерелом енергії, але без стрибків цукру в крові. У 100 грамах м'якоті всього 39 калорій. Тобто персики це є знахідка для тих, хто стежить за своєю фігурою.
Звісно треба знати міру. Норма – один чи два фрукти на день, а ось десяток може викликати алергічний синдром. Пов'язаний він з пилком, який міститься на шкірі. Тож якщо ви схильні до алергії, то краще персики очищати перш ніж вживати. Ще не варто забувати про пестициди, які містяться у більшості фруктів та овочах. А персики взагалі відносять до "брудної дюжини".
Персики треба мити не просто у воді перед вживанням, а замочувати з додаванням соди. Також не варто їсти кісточку, бо у ній міститься багато амигдалину, який теоретично може виділяти токсичні речовини. При цукровому діабеті оптимально поєднувати персики з білком, тобто грецьким йогуртом, або з жирами, наприклад, горіхами, щоб уповільнити всмоктування цукру.
За словами Комаровського, їсти персики можна в будь-який час дня і ночі, в якості перекусу або частини сніданку або обіду. Вони дають енергію, прибирають почуття голоду. Щоб вони були смачні, треба вибирати ароматні фрукти. Якщо персики не пахнуть, то і смаку у них буде.
Персики та нектарини – різні фрукти, хоча й близькі генетично, оскільки нектарини є різновидом персиків. Він відрізняється гладкою, не пухнастою темнішою шкіркою. Нектарини трохи солодші і рідше викликають алергію у чутливих людей.
Нектарини містять більше вітаміну А, вітаміну С і калію порівняно з персиками, але різниця незначна. Обидва фрукти універсальні в кулінарії, їх можна вживати як сирими, так і додавати до десертів, варення, компотів.