Помилка тих, хто не п'є чай із шоколадом або відмовляється від кави з мандарином

Флавоноїди, які містяться у продуктах знижують артеріальний тиск та покращують кровообіг

Здоров'я людини
Флавоноїди корисні для серця.

Важливу роль у підтримці здоров'я людини відіграють флавоноїди. Вони мають антиоксидантні, протизапальні та захисні властивості, які допомагають боротися з запаленнями в організмі та підтримують здоров'я серцево-судинної системи. Вчені заявляють, що містяться ці сполуки у чаї, какао, багатьох фруктах і овочах, то ж для профілактики здоров'я не обов'язково покладатись на пігулки.

Як пише видання ScienceAlert, міжнародна група вчених оприлюднила нові дані, щодо впливу флавоноїдів на організм людини. У дослідженні взяли участь 124 805 людини віком від 40 років і старше. Протягом 6 місяців вони вживали продукти, які мають високий вміст флавоноїдів. Це були чорний та зелений чай, яблука, червоне вино, виноград, ягоди, темний шоколад, апельсини, мандарин і апельсиновий сік.

Флавоноїди можна отримати з їжі
Флавоноїди можна отримати з їжі

Які результати досліджень

За результатами дослідження вчені заявили, що учасники, в раціоні яких було найбільше розмаїття флавоноїдних продуктів, мали нижчий ризик смертності від усіх причин і численних ускладнень зі здоров'ям. За їх підрахунками, навіть 500 мг флавоноїдів (така кількість міститься у двох чашках чаю) в день знижує ризик смертності від серцево-судинних захворювань на 16%, а від діабету 2 типу та респіраторних захворювань – на 10%, раку та нейродегенеративних захворювань – на 6-20%.

Але вони наголосили, що для досягнення кращого результату треба вживати не один продукт, який містить багато флавоноїдів, а максимальну їх кількість. Саме різномаїття й навіть гарний результат. Якщо ви хочете кинути собі виклик, то вживайте близько 19 різних видів продуктів, багатих на цю сполуку в день. 

Варто знати

Флавоноїди – природні сполуки, які містяться у рослинах і утворюються виключно в них і не можуть бути синтезовані людиною. Також вони є ключовими компонентами рослин, які відповідають за їх колір, смак й аромат. Флавоноїди – велика родина. В неї входить понад 5000 гідроксильних поліфенольних сполук. Ці речовини у рослинах виконують ряд важливих функцій. Наприклад, допомагають у боротьбі зі стресами навколишнього середовища, залучають комах запилювачів та регулюють зростання клітин. 

Вчені на флавоноїди звернули увагу ще у 1990-роках. Тоді їх розглядали лише як сполуки, які допомагають у схудненні та підтриманні ваги. Проте згодом зрозуміли, що флавоноїди здатні зміцнювати здоров'я та запобігати хворобам у людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube