Ціни на овочі демонструють сезонну динаміку: продукція нового врожаю дешевшає, а старого — дорожчає
Відповідно до оновленого продуктового моніторингу Українського клубу аграрного бізнесу, у червні в Україні спостерігається суттєве зростання цін на м'ясо, тоді як вартість молодої городини та яєць знижується. Ціни на овочі минулого врожаю продовжують зростати. Індекс борщу за місяць знизився на 12%, проте в річному вимірі зріс на 27%, досягнувши позначки 196 грн. Це на 26 грн дешевше, ніж минулого місяця, коли вартість страви становила 222 грн.
Найвідчутніші зміни зафіксовано на ринку м’яса, де ціни стрімко пішли вгору. Зокрема, яловичина (гуляш) зросла в ціні на 6% за місяць до 336 грн/кг, що на 20% дорожче, ніж торік. Ще більш стрімке зростання продемонструвала курятина: філе здорожчало на 11% до 222 грн/кг (+39% за рік), стегно — на 28% до 154 грн/кг (+39% за рік), а тушка — на 25% до 110 грн/кг (+42% за рік). Натомість ціна на свинячий ошийок залишилася стабільною на рівні 330 грн/кг, що, однак, на 31% перевищує минулорічний показник. Суттєве подорожчання курятини частково пояснюється підвищенням витрат на корми, яловичина дорожчає на тлі обмеженої пропозиції.
Ціни на овочі демонструють сезонну динаміку: продукція нового врожаю дешевшає, а старого — дорожчає. Вартість ріпчастої цибулі в роздріб досягла 40 грн/кг, що на 33% більше, ніж місяць тому, та на 32% дорожче торішніх показників. Стара картопля на полицях супермаркетів коштує в середньому 38 грн/кг, додавши 10% за місяць (+33% за рік). Водночас на ринку з'являються овочі нового врожаю, що тисне на ціни. Так, молода капуста подешевшала на 66% за місяць до 25 грн/кг (але на 64% дорожче минулого року). Ціни на огірки продовжують знижуватись – за місяць на 18% і в середньому коштують 65 грн/кг, що на 11% дешевше, ніж торік. Помідори тримаються на стабільному рівні – близько 99 грн/кг, що на 12% дорожче, ніж рік тому.
Сегмент молочної продукції за останній місяць демонструє сталу цінову динаміку, що пояснюється збільшенням пропозиції сировини. Наприклад, молоко подешевшало на 2% до 54,3 грн за 900 мл, вершки — на 6% до 33,3 грн за 200 г, а твердий сир незначно додав у ціні (+1%) і коштує 631 грн/кг. Ціни на бакалійні товари також залишаються стабільними завдяки достатнім обсягам продукції на ринку та рівномірному попиту. Наприклад, соняшникова олія подешевшала на 2% до 75,3 грн за 850 мл, а цукор – на 1% до 32,7 грн/кг.
Також незначне зниження цін спостерігається на курячі яйця. Яйця категорії С1 за місяць подешевшали на 5% до 68,9 грн за десяток, хоча в річному вимірі їхня вартість залишається на 79% вищою.
«Індекс борщу» – це показник середньої вартості порції страви на чотирьох осіб. При підрахунку використовується традиційний український рецепт. Враховуються дані щодо середній по всій країні цін на кожну складову страви в тій кількості, що потрібна на згаданий об’єм.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.