Помилка тих, хто не готує цей продукт - він попзірка кулінарії

Знижує рівень холестерину та ризик раку: лікарі радять щодня їсьти ці бобові

Нут, бобові, їжа, продукти, харчування, корисні поради, здоров'я
Нут - це універсальна бобова культура, яка може покращити здоров'я вашого кишечника, кісток та серця.

Роками нут був відсунутий у задню частину шафи. Його використовували лише для того, щоб потушкувати разом великий об'єм з м'ясом. Однак, часи змінилися, і, на наш подив, бобові стали поп-зірками, а нут зайняв центральне місце. Нині його смажать, посипають сіллю та паприкою для додаткової хрусткості, змішують у вершковий хумус, додають до гострих карі або навіть до випічки. Мало які продукти зазнали такого разючого перетворення, пише The Telegraph, і в цьому є свої суттєві переваги. 

По-перше, це збільшення споживання рослинної їжі. Сьогодні постійно зростає усвідомлення того, що ультраоброблені продукти не приносять багато користі нашому здоров'ю, що підштовхує нас до простіших, цільних альтернатив. Нарешті, нут багатий на клітковину, яка забезпечує поживу для наших здорових мікробів у кишечнику.

Якщо ви ще не включили цю універсальну бобову культуру до свого раціону, тепер є ще одна причина подумати про це. Дослідники виявили, що чашка нуту на день може бути ключем до контролю високого рівня холестерину. Лише одна порція нуту вагою близько 160 г у приготованому вигляді значно покращила рівень холестерину у людей з переддіабетом. Причому яку б марку нуту ви не обрали, вона буде корисною для вашого здоров'я.

Вісім переваг нуту для здоров'я

Зміцнення кісток і м'язів

Нут - це справді гарне джерело білка, що дуже важливо, коли йдеться про здоров'я наших кісток. Білок необхідний для росту кісток у дитинстві та збереження кісткової та м'язової маси з віком. На 100 г порції нуту міститься 7,2 г білка. Для порівняння, жінкам потрібно близько 45 г білка щодня, а чоловікам - 55 г.

Рослинні білки, такі як нут, горіхи та кіноа, вважаються неповноцінними, оскільки вони не містять усіх дев'яти незамінних амінокислот, необхідних організму, на відміну від яєць, м'яса та молочних продуктів, які є повноцінними білками. Однак, ви можете подолати це, включаючи більше одного білка в кожен прийом їжі, наприклад, поєднуючи нут з цільними зернами, горіхами або насінням.

Ще одним стимулом для наших кісток є те, що нут містить кальцій - 49 мг на 100 г -  та магній - 48 мг на 100 г. Це означає, що вони також підтримують функцію м'язів, пояснює вона.

Магній справді корисний для функції м'язів, регулює наш настрій та покращує наш сон. Не дарма магній називають мінералом релаксації. Він розслаблює м'язи та полегшує біль.

Нут корисний для схуднення

Білок також допомагає нам довше залишатися ситими. Високий вміст клітковини в нуті - 7,4 г на 100 г - допомагає стримувати апетит, мінімізуючи ризик того, що пізніше доведеться потягнутися до печива.

Крім того, такі продукти, як нут, що містять багато білка та клітковини, також допомагають запобігти різким стрибкам рівня цукру в крові. За ними слідує падіння, яке залишає нас у затуманеному голові та викликає бажання перекусити солодкою їжею.

Нут живить корисні кишкові бактерії

Нут чудово підходить для здоров'я кишечника. Клітковина живить наші корисні кишкові мікроби, підтримуючи здоровий мікробіом і регулярне травлення. Достатня кількість клітковини також допомагає запобігти запорам, і це дуже важливо для того, щоб почуватися якнайкраще.

Нут знижує рівень поганого холестерину

Нут містить 291 мг калію на 100 г, що допомагає регулювати кров'яний тиск і підтримує здоров'я серця. Розчинна клітковина в нуті, яка поглинає воду з товстого кишечника, роблячи стілець м'якшим, також допомагає знизити рівень холестерину.

Вона зв'язується з холестерином у кишечнику, допомагаючи виводити його з організму. Це може сприяти зниженню рівня ЛПНЩ  так званого поганого холестерину, зменшуючи ризик серцевих захворювань. Їхній рослинний білок і корисні жири також підтримують здоров'я серця, що робить його чудовим вибором для контролю холестерину.

Фактично, нове дослідження показало, що нут значно знижує рівень холестерину у людей з переддіабетом. Протягом 12 тижнів рівень холестерину у учасників знизився в середньому з 200,4 міліграма на децилітр до 185,8 міліграма на децилітр.

Крім того, нут багатий на поліфеноли, які допомагають захистити серце від запалення.
Крім того, нут багатий на поліфеноли, які допомагають захистити серце від запалення.

Нут підтримує здоров'я шкіри

Ці бобові є гарним джерелом цинку, який корисний для здоров'я шкіри, загоєння ран та імунної системи, а також джерелом біотину, також відомого як B7, важливого важливий для волосся та нігтів. Багато людей приймають біотинові добавки через нібито переваги для краси.

Підтримка рівня енергії

Нут - справді гарне джерело рослинного заліза, яке називається негемовим залізом. Воно дійсно важливе для енергії та підтримки здоров’я волосся. Організму важко засвоювати негемове залізо, але поєднання нуту з джерелами вітаміну С, такими як червоний перець або броколі, збільшує його кількість.

На 100 г нуту міститься пристойна кількість заліза, близько 2,9 мг. Чоловікам і жінкам віком старше 50 років потрібно 8,7 мг на день, тоді як жінкам віком від 19 до 49 років слід 14,8 мг щодня.

Нут знижує ризик раку

Клітковина в нуті відіграє певну роль у профілактиці раку. Це відбувається шляхом пригнічення перетворення жовчних кислот на шкідливі сполуки, які можуть пошкодити клітини та сприяти розвитку раку.

Крім того, нут містить антиоксиданти, такі як поліфеноли та сапоніни, які допомагають захистити клітини від оксидативного стресу та запалення, що ще більше підтримує довгострокове здоров'я.

Здоров'я мозку та пам'яті

Нут містить цинк, необхідну поживну речовину для розвитку мозку, навчання та пам'яті. Цинк підтримує функцію нервів і відіграє певну роль у когнітивних процесах, що робить його важливим як для дітей, так і для дорослих.

Способи вживання нуту

Немає єдиного найкращого способу вживання нуту - найважливіше - це регулярно включати нут у свій раціон так, як вам подобається. Ви можете їсти його прямо з банки або змішати з тахіні, лимонним соком, оливковою олією й часником, щоб приготувати хумус - соус, насичений білком. Ще один спосіб вживання - це запікання, або - салат з нутом. Смачного і будьте здорові!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube