Ананас на піці – може дійти до кровотечі: всі наукові аргументи за і проти
Сперечатися щодо того, чи варто кластий солодкий ананас на солону піцу – трохи смішно, бо це питання смаку, а він у всіх різний. Щоправда, й українці далеко не пішли: згадайте вічні суперечки тих, хто кладе в борщ квасолю, і тих, хто категорично проти. Втім, письменник-фантаст Айзек Азімов говорив, що справжнє відкриття стається не там, де хтось вигукує "Еврика!", а там, де спершу говорять: "Це смішно..." А отже, ананас на піці таки має сенс, пише IFLScience.
Існує чудова область хімії, яка займається смаком. Ми здатні відчути п’ять основних смаків:
Ароматисти також можуть визначити нотки їжі, понюхавши її. В одному дослідженні 2019 року було виявлено фруктові, винні, ванільні, рослинні, бобові, солодкі та кислі нотки. За ними можна готувати синтетичні ароматизатори.
Ананас містить лимонну кислоту, фрктовий ефір, ванілін евгеналь. Саме вони науково пояснюють, чому така начинка підсилює більш солоний смак піци. Отже, ананас на піці підсилює смак і створює контраст.
Крім того, ананас є хорошим джерелом поживних речовин. Як фрукт, ананас є багатим джерелом вітамінів, мінералів, харчових волокон і біологічно активних сполук, які можуть мати протизапальні та антиоксидантні властивості, а також сприяти хорошій роботі нервової системи та регулярному випорожненню.
Ананас викликає у людей кровотечу. Ананас містить фермент під назвою бромелайн, який може розщеплювати білки. У деяких людей потужні ферменти ананаса викликають легке поколювання або печіння, та навіть кровотечу з язика, ясен чи щок. Крім того, ананас містить цукор, тож він не надто корисний для людей, які намагаються уникати чи обмежити його споживання.
Історія піци тягнеться навіть далі, ніж сир. Ще стародавні єгиптяни ласували коржами з начинкою, але батьківщиною сучасної піци вважається Неаполь в Італії. До класики тут належать Маргарита, Маринара, Капрічіоза, Романьйола та Пікантіссіма.
Неаполітанську піцу готують гарячою, подають свіжою, і вона ніколи не містить ананасів. Отже, якщо ми звернемося до експертів, схоже, коли справа доходить до ананаса в піці, то італійці напевно засудили б найбільш суперечливу начинку у світі.