Фокачча для моряків: генуезький рецепт Христофора Колумба

Читать на русском

В оригіналі фокачча - це запечене з томатами, цибулею та анчоусами тісто.

Читать на русском
Фокачча, рецепт
Фокачча дуже нагадує соковиту піцу, такий собі морський варіант!

В оригіналі фокачча - це запечене з томатами, цибулею та анчоусами тісто.

Рецепт генуезької фокаччі сподобається усім, хто любить піцу з томатами. Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду. 

За даними істориків, в період між 26 серпня та 31 жовтня (більшість вчених схиляються до думки, що це сталось саме 29 жовтня) народився іспанський мореплавець та відкривач берегів сучасної Америки Христофор Колумб. Він був італійцем родом з Генуї, та служив Іспанській Короні.

Як так сталось, що Колумб приплив не туди

Корінних жителів Америки він, як відомо, щойно побачив, назвав indios. Насправді ж Колумб просто помилився, адже він тоді вважав, що приплив в Ост-Індію і зустрів індійців. Через цю помилку острови Карибського моря називають Вест-Індією. До кінця днів він так і не дізнався, що відкрив новий континент. Це стало відомо пізніше, в результаті експедицій Амеріго Веспуччі. Саме на його честь землі, відкриті Колумбом, стали називати "країною Амеріго", а згодом - Америкою.

Перша ж експедиція Колумба розпочалася наприкінці літа далекого 1492 року. Вона мала би відкрити найкоротший морський шлях з Європи до Індії. У відкрите море вийшли три кораблі - "Санта-Марія", "Пінта" та "Нінья", по 100 членів екіпажу на кожному. Колумб поплив на Захід хотя Індія лежить на Сході. Однак, від Європи її відділяють землі близького Сходу та Африки, яку Колумб міг би обпливти. Втім він вибрав інший шлях, бо мореплавець мав переконання - Земля має форму кулі. А отже, якщо пливти на Захід, можна так чи інакше припливти туди, куди треба - на Схід. Він не врахував тільки одного - куля ця виявилась набагато більшою ніж він думав, і на ній ще лишались незвідані землі. 

Фокачча для моряків з Генуї - культова страва

Річ в тім, що саме з нею матері та дружини мореплавців зустрічали їх з далеких експедицій на березі. Вони готували страву заздалегідь, запікаючи коржі та додаючи до них оливкову олію, анчоуси та солодку генуезьку цибулю. Сьогодні ця страва теж є місцевою кулінарною пам'яткою. Тож, її і приготуємо - руки на кухню!

Приготуємо фокаччу з томатами чері.
Приготуємо фокаччу з томатами чері.

 Вам знадобиться: 

  • Свіжі дріжджі - 30 г.
  • Тепла вода - 400 мл.
  • Цукор - щіпка.
  • Пшеничне борошно - 800 г.
  • Сіль - столова ложка.
  • Рослинне масло - 125 мл.
  • Томати чері - 25 штук.
  • Базилік - пучок.
  • Оливкова олія.
Розкішне тісто з томатами виглядає дуже апетитно!
Розкішне ароматне тісто з томатами за генуезькою рецептурою виглядає дуже апетитно - слинки проковтнеш!

Як готувати:

Дріжджі розкришіть і додайте в теплу воду. Додати дрібку цукру і залишити на 10 хвилин до початку бродіння. Додати оливкову олію. 

Борошно та сіль перемішати, додати воду з дріжджами та замісити тісто. Накрити вологим рушником і поставити в тепле місце підходити на 1-1,5 години або поки тісто не збільшиться в об'ємі вдвічі.

Дрібно нарізати помідори та базилік. Тісто обім'яти, додати помідори і базилік і розкатати в два коржики завтовшки 1,5 см. Зробити в тісті поглиблення і покласти туди ще чері - для краси. Дати відстоятись 30 хвилин. Полити оливковою олією, випікати в розігрітій до 200С духовці 20-25 хвилин.

Порада від Інформатора: Готовність фокаччі можна перевірити, постукаючи нижньою кіркою. Ви повинні почути глухий звук. А ще фокаччу не зіпсуєш - розмарином. ну і звісно ж, можна додати анчоуси та цибулю в тісто прямо до томатів. Смачного!

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.