П'ять рецептів риби на Новий рік: скумбрія на плато, фарширований куркою короп, тільне під білим соусом
Оригінальні рецепти приготування риби - до вашого святкового столу.
Оригінальні рецепти приготування риби - до вашого святкового столу.
Рецепти рибних страв до новорічного столу сподобаються усім прихильникам риби в різних її подобах, зокрема, у якості печені та заливного! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачні поради.
Рецепт № 1: скумбрія, запечена з овочами на плато
Вам знадобиться:
- Скумбpія - штука.
- Пoмідop - штука.
- Чacник - гoлoвкa.
- Кaбaчoк - штука.
- Цибулинa - штука.
- Оливкoвa oлія - 3 столові ложки.
- Кopіaндp - за смаком.
- Чopний і чepвoний пepeць гopoшкoм - за смаком.
- Зaпaшний пepeць - за смаком.
- Суxі apoмaтні тpaви (чaбep, opeгaнo, бaзилік) - за смаком.
- Сіль, лимoн - за смаком.
Як готувати:
Попередньо, перед приготуванням скумбрії в духовці, її слід заморозити. Ввeчepі пepeклaдіть з мopoзильникa в xoлoдильник, дo paнку pибa будe пpидaтнa дo гoтувaння. Зpіжте плaвники, poзпopіть чepeвo і видaліть вcі нутpoщі. Під пpoтoчнoю вoдoю oчиcтіть внутpішню пopoжнину від чopнoї плівки, також видaліть зябpa.
У cтупці змішaйте pівними чacтинaми cіль, cуxі apoмaтні тpaви, кopіaндp. Дoдaйте 1-2 гopoшини зaпaшнoгo пepцю та пocипте внутpішню пopoжнину cкумбpії cумішшю cпeцій, пoбpизкaйте чайною ложкою лимoнного coку. Також обмaжте pибу cпeціями звepxу.
Пoчиcтіть цибулю та нapіжте її coлoмкoю. Мoлoдий (xoчa мoжнa і cтapий) чacник poзберіть нa зубчики. Змішайте цибулю і чacник з чайною ложкою oливкoвoї oлії і пepeмішaйте. Пoтpібнo щoб утвopилacя мacлянa плівкa.
Мoлoдий кaбaчoк, нe oчищaючи, нapіжте кpужeчкaми aбo чacтoчкaми, зaвтoвшки близькo 2 cм, пocoліть і пoпepчіть, полийте чайною ложкою oливкoвoї oлії й пepeмішaйте. Пoмідop нapіжте шмaтoчкaми і пocoліть. Мoжнa тpoxи пoпepчити зa cмaкoм.
Глиняний дeкo - плaтo - змacтіть oливкoвoю oлією. Пo цeнтpу виклaдіть в pяд кількa дужe тoнкиx кpужeчків лимoнa. Вoни пoтpібні, щoб cкумбpія в дуxoвці нe пpиcтaлa дo плaтo під чac гoтувaння. Виклaдіть pибу нa кpужeчки лимoнa, при цьому вона може виглядати за межі плато. Виклaдіть нaвкoлo cкумбpії підгoтoвлeні oвoчі: кaбaчoк, пoмідop, цибулю, чacник. Пoлийте cкумбpію зaлишкaми oливкoвoї oлії.
Пocтaвте страву в нaгpіту дo 190-200 гpaдуcів дуxoвку. Скумбpія в дуxoвці гoтуєтьcя, opієнтoвнo, 40-45 xвилин. Смачного!
Порада від Інформатора: зaзвичaй cкумбpія в дуxoвці пoдaєтьcя нa тoму ж плaтo, нa якoму гoтувaлacя. Мoжнa тpoxи пpикpacити зeлeнню!
Рецепт № 2: червона риба, запечена у фользі
Вам знадобиться:
- Лосось (або інша риба) - 200 г.
- Морква - штука.
- Цибуля (бажано, порей) - штука.
- Лимон - півштуки.
- Сіль, чорний перець - до смаку.
- Оливкова олія - чайна ложка.
Як готувати:
Очистіть моркву від шкірки, промийте холодною водою. Натріть моркву на крупну тертку, можна також нарізати тонкими кружечками або соломкою.
Для запікання лосося або ж іншої червоної риби краще взяти цибулю порей. Вона солодша, ніж ріпчаста цибуля. У кулінарії застосовують тільки білі цибулини і зелену товсту частину стебла цибулі-порею, сполосніть її. Наріжте тонкими слайсами і поки відкладіть.
Складіть рибу разом з овочами. На робочу поверхню або обробну дошку покладіть великий шматок фольги для запікання, складений не менше ніж в два рази. По середині, на фольгу, викладіть натерту свіжу моркву, на неї кружечки цибулі-порей.
На овочі покладіть шматок рибки. Посоліть його на свій смак, приправте чорним меленим перцем та травами. Полийте рибу з овочами невеликою кількістю оливкової олії. Щільно загорніть у фольгу. Довгі краї фольги закрутіть в трубочку, покладіть на деко і поставте в гарячу духовку, розігріту до 200 градусів на 15-20 хвилин.
Порада від Інформатора: за бажанням перед вживанням, полийте рибу свіжим лимонним соком. Запечена риба у фользі - ідеально підходить для дітей і дієтичного харчування. Може бути доповненням до гарніру і самостійною стравою. Для цього рецепту підійде будь-яка риба (наприклад, хек або дорадо), яку ви любите, готуйте на здоров'я!
Рецепт № 3: фарширований куркою короп
Вам знадобиться:
- Короп (карп) - 1,2 -1,5 кг.
- Цибуля - 2 штуки.
- Вершкове масло - 80 г.
- Курятина (м'ясо бедра чи філе) - 450 г.
- Батон - 3 шматочки.
- Вершки чи молоко - півсклянки/склянка.
- Часник - зубчик.
- Яйце - штука.
- Сіль, перець - до смаку.
- Морква - штука.
- Картопля - штука.
- Курячий бульйон - 0,5 л.
- Рослинна олія - для змащення.
Як готувати:
Спочатку карпа слід почистити від нутрощів та луски, вимити теплою (не гарячою) водою та зняти шкірку. Звільняємо мясо від хребта та крупних кісток, відділяючи шкірку з головою.
Цибулю, нарізану досить крупними кубиками, обсмажуємо на вершковому маслі до прозорості. Замочуємо тим часом у вершках три шматочки батона без кірочки.
Нарізану на шматки курячу грудку перемелюємо в подрібнювачі разом з батоном, рештою вершків та обсмаженою цибулею. Додаємо одне яйце й чайну ложку солі, чорний перець, приправу до риби. Підсмажєумо з цього фаршу невеличку котлетку, аби спробувати, чи всього достатньо в ньому на смак. За потреби фарш можна ще підсолити чи поперчити.
Нарізаємо кружальцями моркву та почищену сиру картоплю. Начиняємо фаршем шкіру риби (ту, що з головою) та закриваємо розріз картоплею й морквою. Наливаємо на глибоке деко бульон, виклавши в нього рибу та овочі. Випікаємо її в попередньо розігрітій духовці 45-50 хвилин при температурі 190 градусів.
Рецепт № 4: тільне з риби під білим соусом з маринованими огірками
Вам знадобиться:
- Фарш рибний (зі щуки та/або судака тощо) - 500 г.
- Яйце - штука.
- Сухарі панірувальні - 100 г.
- Олія вершкове - 20 г (столова ложка).
- Сіль - чайна ложка (за смаком).
- Кріп сушений - чайна ложка.
- Зелень свіжа (для подачі) – за смаком.
Для приготування приправи: - Лавровий лист - штука.
- Перець білий горошком - 7 штук.
- Перець чорний горошком - 5 штук.
- Гвоздика - 3 бутони.
- Гірчиця суха - 0,5 чайної ложки.
- Паприка мелена - чайна ложка.
- Імбир сушений мелений - 0,5 чайної ложки.
- Мускатний горіх мелений - 0,5 чайної ложки.
- Кардамон мелений - 0,5 чайної ложки.
- Кориця мелена - 0,5 чайної ложки.
Для соусу: - Бульйон рибний (після варіння тільного) - 200 мл.
- Борошно - столова ложка.
- Олія вершкове - 20 г.
- Огірок маринований - штука.
- Сіль - щіпка (за смаком).
- Перець чорний мелений - щіпка (за смаком).
Як готувати:
Підготуйте усі продукти. Вершкове масло має бути розм'якшеним. У процесі роботи знадобиться чиста полотняна тканина чи марля, бавовняні нитки. Спочатку приготуйте суміш прянощів: для цього спершу потовчіть у ступці білий і чорний перець горошком, гвоздику та лавровий лист.
Відміряйте необхідну кількість мелених прянощів: суху гірчицю, корицю, кардамон, імбир, паприку, мускатний горіх. Всипте мелені прянощі у ступку до подрібнених і перемішайте. Можна подрібнити всі інгредієнти приправи у кавомолці. Для приготування цієї страви знадобиться чайна ложка суміші прянощів.
У чашу подрібнювача викладіть щучий фарш або фарш із філе судака чи іншої білої риби. Всипте панірувальні сухарі, сіль, перець чорний мелений, сушений кріп. Додайте яйце, шматочок м'якого вершкового масла, очищену і дрібно нарізану цибулю. Подрібніть всі інгредієнти до однорідного фаршу.
Шматок чистої нової марлі складіть у кілька шарів. Викладіть на марлю рибний фарш і надайте йому форму ковбаски. Досить щільно оберніть фарш марлею і зав'яжіть кінці марлі міцною бавовняною ниткою, на кшталт цукерки.
У широку каструлю налийте воду і всипте чайну ложку приготовленої приправи і сіль до смаку. Доведіть воду до кипіння. Опустіть у неї підготовлене тільне так, щоб вода майже повністю покривала його. Після закипання води зменшіть вогонь до середнього і варіть тільне з риби протягом 30 хвилин.
Вимкніть плиту і залиште тільне в бульйоні на 10-20 хвилин, щоб настоялося, при цьому 200 мл бульйону, в якому варилося тільне, знадобляться для приготування соусу.
Маринований огірок для соусу наріжте дрібними кубиками. Розтопіть у сковороді вершкове масло. Всипте в нього борошно й відразу швидко перемішайте, щоб не було грудочок. Після 4-5-хвилинного обсмажування борошна з олією на середньому вогні акуратно влийте в сковороду 200 мл бульйону, в якому варилося тільне. Проваріть соус 1-2 хвилини. Всипте чорний мелений перець і сіль до смаку. Додайте в сковороду з основним білим соусом нарізаний маринований огірок. І ще раз доведіть соус до кипіння.
Відварне тільне акуратно вийміть із каструлі і викладіть на плоский посуд. Акуратно звільніть від ниток та марлі. Гострим ножем наріжте тільне кружечками. Полийте тільне приготованим соусом і посипте подрібненою свіжою зеленню. Соус з маринованими огірками добре підкреслює смак тільного з риби.
Пораді від Інформатора: тільне подавайте до столу теплим або охолодженим. Страва може бути навіть смачніша наступного дня!
Рецепт № 5: заливне з кількох видів риби
Вам знадобиться:
- Цибуля - 1 кг.
- Петрушка, гілочка - за смаком.
- Морква - штука.
- Лавровий лист - 2-3 штуки.
- Перець чорний, горошок - 4 штуки.
- Часник, зубчики - 2 штуки.
- Желатин - 10 г.
- Гірчиця - за смаком.
- Сіль - за смаком.
Як готувати:
Очищену, випотрошену і помиту рибу наріжте на порційні шматки. Якщо кусні великі, то розріжте по хребту гострим ножем на дві частини. Посоліть, приправте подрібненим часником і залиште на кілька годин. За той час помийте, почистьте та поріжте на шматки овочі.
У широку каструлю покладіть овочі, риб’ячі голови, плавці, спеції, сіль і залийте 1,5 л холодної води. Доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні 30 хвилин. Після того зніміть з вогню, процідіть, доведіть бульйон до кипіння, покладіть шматки риби, зніміть піну і варіть на легкому вогні ще 30 хвилин.
Замочіть у теплій воді желатин, як вказано на упаковці, додайте у рибний бульйон і перемішайте. Після охолодження викладіть шматки риби у миску, ретельно очистьте від кісточок. У глибоку тарілку покладіть шматочки риби, кружечки моркви, зелень петрушки і залийте бульйоном. Поставте у холодильник до повного застигання. Подавайте до столу одразу з холодильника. В якості соусу до холодцю можете спробувати гірчицю чи тертий хрін.
Порада від Інформатора: якщо ви раніше не готували холодець із риби, зверніть увагу, що м’ясо містить натуральний желатин, а риба - ні :) При приготуванні ви можете використовувати різні види риби, наприклад, судак, палтус, форель, лосось тощо.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.