Оригінальні рецепти приготування риби - до вашого святкового столу.
Рецепти рибних страв до новорічного столу сподобаються усім прихильникам риби в різних її подобах, зокрема, у якості печені та заливного! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачні поради.
Попередньо, перед приготуванням скумбрії в духовці, її слід заморозити. Ввeчepі пepeклaдіть з мopoзильникa в xoлoдильник, дo paнку pибa будe пpидaтнa дo гoтувaння. Зpіжте плaвники, poзпopіть чepeвo і видaліть вcі нутpoщі. Під пpoтoчнoю вoдoю oчиcтіть внутpішню пopoжнину від чopнoї плівки, також видaліть зябpa.
У cтупці змішaйте pівними чacтинaми cіль, cуxі apoмaтні тpaви, кopіaндp. Дoдaйте 1-2 гopoшини зaпaшнoгo пepцю та пocипте внутpішню пopoжнину cкумбpії cумішшю cпeцій, пoбpизкaйте чайною ложкою лимoнного coку. Також обмaжте pибу cпeціями звepxу.
Пoчиcтіть цибулю та нapіжте її coлoмкoю. Мoлoдий (xoчa мoжнa і cтapий) чacник poзберіть нa зубчики. Змішайте цибулю і чacник з чайною ложкою oливкoвoї oлії і пepeмішaйте. Пoтpібнo щoб утвopилacя мacлянa плівкa.
Мoлoдий кaбaчoк, нe oчищaючи, нapіжте кpужeчкaми aбo чacтoчкaми, зaвтoвшки близькo 2 cм, пocoліть і пoпepчіть, полийте чайною ложкою oливкoвoї oлії й пepeмішaйте. Пoмідop нapіжте шмaтoчкaми і пocoліть. Мoжнa тpoxи пoпepчити зa cмaкoм.
Глиняний дeкo - плaтo - змacтіть oливкoвoю oлією. Пo цeнтpу виклaдіть в pяд кількa дужe тoнкиx кpужeчків лимoнa. Вoни пoтpібні, щoб cкумбpія в дуxoвці нe пpиcтaлa дo плaтo під чac гoтувaння. Виклaдіть pибу нa кpужeчки лимoнa, при цьому вона може виглядати за межі плато. Виклaдіть нaвкoлo cкумбpії підгoтoвлeні oвoчі: кaбaчoк, пoмідop, цибулю, чacник. Пoлийте cкумбpію зaлишкaми oливкoвoї oлії.
Пocтaвте страву в нaгpіту дo 190-200 гpaдуcів дуxoвку. Скумбpія в дуxoвці гoтуєтьcя, opієнтoвнo, 40-45 xвилин. Смачного!
Порада від Інформатора: зaзвичaй cкумбpія в дуxoвці пoдaєтьcя нa тoму ж плaтo, нa якoму гoтувaлacя. Мoжнa тpoxи пpикpacити зeлeнню!
Очистіть моркву від шкірки, промийте холодною водою. Натріть моркву на крупну тертку, можна також нарізати тонкими кружечками або соломкою.
Для запікання лосося або ж іншої червоної риби краще взяти цибулю порей. Вона солодша, ніж ріпчаста цибуля. У кулінарії застосовують тільки білі цибулини і зелену товсту частину стебла цибулі-порею, сполосніть її. Наріжте тонкими слайсами і поки відкладіть.
Складіть рибу разом з овочами. На робочу поверхню або обробну дошку покладіть великий шматок фольги для запікання, складений не менше ніж в два рази. По середині, на фольгу, викладіть натерту свіжу моркву, на неї кружечки цибулі-порей.
На овочі покладіть шматок рибки. Посоліть його на свій смак, приправте чорним меленим перцем та травами. Полийте рибу з овочами невеликою кількістю оливкової олії. Щільно загорніть у фольгу. Довгі краї фольги закрутіть в трубочку, покладіть на деко і поставте в гарячу духовку, розігріту до 200 градусів на 15-20 хвилин.
Порада від Інформатора: за бажанням перед вживанням, полийте рибу свіжим лимонним соком. Запечена риба у фользі - ідеально підходить для дітей і дієтичного харчування. Може бути доповненням до гарніру і самостійною стравою. Для цього рецепту підійде будь-яка риба (наприклад, хек або дорадо), яку ви любите, готуйте на здоров'я!
Спочатку карпа слід почистити від нутрощів та луски, вимити теплою (не гарячою) водою та зняти шкірку. Звільняємо мясо від хребта та крупних кісток, відділяючи шкірку з головою.
Цибулю, нарізану досить крупними кубиками, обсмажуємо на вершковому маслі до прозорості. Замочуємо тим часом у вершках три шматочки батона без кірочки.
Нарізану на шматки курячу грудку перемелюємо в подрібнювачі разом з батоном, рештою вершків та обсмаженою цибулею. Додаємо одне яйце й чайну ложку солі, чорний перець, приправу до риби. Підсмажєумо з цього фаршу невеличку котлетку, аби спробувати, чи всього достатньо в ньому на смак. За потреби фарш можна ще підсолити чи поперчити.
Нарізаємо кружальцями моркву та почищену сиру картоплю. Начиняємо фаршем шкіру риби (ту, що з головою) та закриваємо розріз картоплею й морквою. Наливаємо на глибоке деко бульон, виклавши в нього рибу та овочі. Випікаємо її в попередньо розігрітій духовці 45-50 хвилин при температурі 190 градусів.
Підготуйте усі продукти. Вершкове масло має бути розм'якшеним. У процесі роботи знадобиться чиста полотняна тканина чи марля, бавовняні нитки. Спочатку приготуйте суміш прянощів: для цього спершу потовчіть у ступці білий і чорний перець горошком, гвоздику та лавровий лист.
Відміряйте необхідну кількість мелених прянощів: суху гірчицю, корицю, кардамон, імбир, паприку, мускатний горіх. Всипте мелені прянощі у ступку до подрібнених і перемішайте. Можна подрібнити всі інгредієнти приправи у кавомолці. Для приготування цієї страви знадобиться чайна ложка суміші прянощів.
У чашу подрібнювача викладіть щучий фарш або фарш із філе судака чи іншої білої риби. Всипте панірувальні сухарі, сіль, перець чорний мелений, сушений кріп. Додайте яйце, шматочок м'якого вершкового масла, очищену і дрібно нарізану цибулю. Подрібніть всі інгредієнти до однорідного фаршу.
Шматок чистої нової марлі складіть у кілька шарів. Викладіть на марлю рибний фарш і надайте йому форму ковбаски. Досить щільно оберніть фарш марлею і зав'яжіть кінці марлі міцною бавовняною ниткою, на кшталт цукерки.
У широку каструлю налийте воду і всипте чайну ложку приготовленої приправи і сіль до смаку. Доведіть воду до кипіння. Опустіть у неї підготовлене тільне так, щоб вода майже повністю покривала його. Після закипання води зменшіть вогонь до середнього і варіть тільне з риби протягом 30 хвилин.
Вимкніть плиту і залиште тільне в бульйоні на 10-20 хвилин, щоб настоялося, при цьому 200 мл бульйону, в якому варилося тільне, знадобляться для приготування соусу.
Маринований огірок для соусу наріжте дрібними кубиками. Розтопіть у сковороді вершкове масло. Всипте в нього борошно й відразу швидко перемішайте, щоб не було грудочок. Після 4-5-хвилинного обсмажування борошна з олією на середньому вогні акуратно влийте в сковороду 200 мл бульйону, в якому варилося тільне. Проваріть соус 1-2 хвилини. Всипте чорний мелений перець і сіль до смаку. Додайте в сковороду з основним білим соусом нарізаний маринований огірок. І ще раз доведіть соус до кипіння.
Відварне тільне акуратно вийміть із каструлі і викладіть на плоский посуд. Акуратно звільніть від ниток та марлі. Гострим ножем наріжте тільне кружечками. Полийте тільне приготованим соусом і посипте подрібненою свіжою зеленню. Соус з маринованими огірками добре підкреслює смак тільного з риби.
Пораді від Інформатора: тільне подавайте до столу теплим або охолодженим. Страва може бути навіть смачніша наступного дня!
Очищену, випотрошену і помиту рибу наріжте на порційні шматки. Якщо кусні великі, то розріжте по хребту гострим ножем на дві частини. Посоліть, приправте подрібненим часником і залиште на кілька годин. За той час помийте, почистьте та поріжте на шматки овочі.
У широку каструлю покладіть овочі, риб’ячі голови, плавці, спеції, сіль і залийте 1,5 л холодної води. Доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні 30 хвилин. Після того зніміть з вогню, процідіть, доведіть бульйон до кипіння, покладіть шматки риби, зніміть піну і варіть на легкому вогні ще 30 хвилин.
Замочіть у теплій воді желатин, як вказано на упаковці, додайте у рибний бульйон і перемішайте. Після охолодження викладіть шматки риби у миску, ретельно очистьте від кісточок. У глибоку тарілку покладіть шматочки риби, кружечки моркви, зелень петрушки і залийте бульйоном. Поставте у холодильник до повного застигання. Подавайте до столу одразу з холодильника. В якості соусу до холодцю можете спробувати гірчицю чи тертий хрін.
Порада від Інформатора: якщо ви раніше не готували холодець із риби, зверніть увагу, що м’ясо містить натуральний желатин, а риба - ні :) При приготуванні ви можете використовувати різні види риби, наприклад, судак, палтус, форель, лосось тощо.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.