Клопотенко знайшов спільницю, щоб зруйнувати наше уявлення про молоко

Особливо багато уваги зосереджено на лактозі – вона ворог чи ні

Молоко
Молоко – універсальний продукт, який можна вживати майже всім, але за певних умов.

Навколо тваринного молока точиться чимало дискусій. Всі вони стосуються впливу на здоров'я, а також корисно чи шкідливо його вживати у дорослому віці. Особливо багато уваги зосереджено на лактозі – вона ворог чи ні. Деякі дієтологи кажуть, що краще обирати альтернативні види молока, але згодні з таким твердженням не всі. На допомогу у цьому питання прийшов відомий український кухар і ресторатор Євген Клопотенко

Клопотенко разом з дієтологом-ендокринологом Катериною Толстіковою обговорив найпоширеніші міфи, які існують довкола теми молока. Торкнулись вони як питання впливу молока на здоров'я людини, так і теми його поєднання з продуктами. Чи можна його вживати з м'ясом та рибою і кислотами. 

Клопотенко зруйнував міи про тваринне молоко 1
Варто не перевищувати норму споживання молока.

Молоко викликає акне

Якщо людина вживає багато молочних продуктів і робить це регулярно, то проблеми можуть бути. Особливо, якщо вона має непереносимість лактози, а її раціон насичений продуктами з високим глікемічним навантаженням (цукерки, печиво тощо).

Все тому, що вони можуть стимулювати інсуліноподібний фактор зросту, який далі, впливаючи на гормони, може загострювати розвиток акне. Але, що важливо, не викликати його появу. Тобто вплив є, але він опосередкований. 

Лактоза – ворог

Лактоза – це дисахарид, тобто молекула, яка складається з двох частин – глюкози і галактози. Тобто це молочний цукор. Інколи організму його складно перетравити і тоді він накопичується і відбувається здуття, збільшення газів, з'являються больові відчуття.

Але це у людей, в організмі яких недостатньо ферменту, що сприяє засвоєнню лактози. Проте і їм не варто повністю відмовлятись від молочних продуктів. Бо, наприклад, у витриманих сирів лактози майже немає. Також мало її в бринзі та інших сирах, з невеликим терміном витримки. 

Від молока швидко повніють

Молоко за калорійністю та цукрами можна порівняти з пивом. А цукри – це швидкі вуглеводи. Звісно, якщо його споживати багато, то цілком можна набрати вагу. Тож якщо вживати 200 мл молока на день, жодних наслідків для фігури це не матиме, а якщо понад 500 мл, то, звісно, додаткові кілограми можуть з'явитися. Бо молоко – це рідка їжа.

Домашнє чи магазинне молоко обирати

Що стосується питання безпеки, то звісно перевага на боці молока з магазину. Бо у базарного невідома історія, а саме що тварина їсть та в яких умовах утримується, а можливо вона хворіє. Магазинне молоко проходить декілька етапів очищення та обробки, пастеризується, доводиться до певного відсотка жирності.

Але не можна сказати, що магазинне молоко корисніше за домашнє. Питання саме у безпеці. Тобто магазинне безпечніше за домашнє. За умови, якщо корова не ваша і ви не знаєте ту бабусю, яка продає молоко.

Рослинне молоко здоровіше

Не все так однозначно. Бо не все рослинне молоко зроблено саме з тих продуктів, які заявлені. Як, наприклад, бананове. Воно досить калорійне. А ще в таке молоко додають цукор чи його замінники та ароматизатори. 

Якщо у вас лактозна непереносимість і ви обираєте рослинне, як альтернативу, то краще віддати переваги тваринному безлактозному. Бо у ньому міститься більше білку та жиру. Тобто воно повноцінніше за рослинне. 

Кип'ячене молоко краще

Якщо походження молока невідоме, то прокип'ятити перед вживанням його треба обов'язково. Це знизить бактеріальну нагрузку і воно стане безпечнішим. 

Молоко – універсальний продукт
Молоко – універсальний продукт.

Молоко не поєднується з рибою і м'ясом

Риба і м'ясо відмінно поєднується з тваринним молоком. Крім того, молоко робить їх смачнішими, прибираючи гірчинку та надаючи м'якості. 

Тваринне молоко не підходить для соусів

Молоко може згорнутись за умови його поєднання з кислим середовищем, а також при перегріванні. Проте якщо ці умови витримані вірно, то жодних обмежень для його використання у такому форматі немає. 

Сири не можна нагрівати

Сири нагрівати можна, але деякі з них втрачають свої властивості під впливом високих температур. Деякі стають гумовими, а інші розтікаються, втрачаючи форму. Це залежить від виду сиру та стабілізаторів, які в них містяться. Проте якщо обрати якісний сир, то проблем з ним не буде, навіть за умови нагрівання.

Молочні продукти не дружать з кислотами 

Ферментоване молоко, яке стало сиром, воно дружить з кислими продуктами. А якщо молоко чи вершки у свіжому вигляді, то звичайно вони згортаються. Навіть користуються таким способом швидкого згортання молока, коли його нагрівають, а потім додають лимон. Так само кисле середовище працює і на вершках.

Підсумки

З вищеперерахованого можна резюмувати, що молоко – це нейтральний продукт. Воно не викликає хвороби і від нього не товстішають. Але за умови, що кількість його вживання не перевищує 200 мл на день. Також важливо враховувати, чи є у вас генетичні порушення (дефіцит ферменту лактази) та інші проблеми зі здоров'ям. 

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити