Це італійська запіканка з баклажанами з фільму культового режисера Лукіно Вісконті - рецепт
Рецепт італійської печені - тімбалло сподобається усім, хто любить нетривіальні страви з баклажанів! Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду.
Ця страва вже просто таки історична, адже як мінімум, вона згадувалась культовим режисером Лукіно Вісконті в його кіноепопеї "Леопард" 1962 року. Так, тімбалло (або тімпано) - це макаронна запіканка зі спеціальною скоринкою, де всередині "усе найважливіше у світі".
Простіше кажучи, це паста, запечена в духовці, немов пиріг із начинкою. На її приготування доведеться витратити близько двох годин, однак, повірте, воно того варте. Разом з Інформатором готуємо сицілійський тімбалло - руки на кухню!
Злегка змастіть олією глибоку форму для випічки приблизно 20 см в діаметрі. Далі кружечками або смужками наріжте баклажани - приблизно ½ см завтовшки - і злегка посипте дрібною сіллю. Залиште на друшляку принаймні на 30 хвилин.
Поки баклажани соляться, приготуйте соус. Налийте дві столові ложки оливкової олії у велику каструлю на середньому вогні. Додайте часник і чилі, і смажте, помішуючи, протягом хвилини. Додайте подрібнені томати та томатну пасту. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь, додайте стебла базиліка (поки що відкладіть листя). Приправте трохи сіллю та обережно варіть приблизно 30 хвилин, поки соус не стане досить густим. Викиньте стебла базиліка, додайте цукор до смаку. Також додайте тертий сир і листя базиліка.
Наповніть сковороду олією приблизно на 1 см і поставте її на сильний вогонь. Коли баклажани нагріються, смажте їх порціями, доки вони не стануть м’якими та злегка золотистими з обох боків, а потім викладіть на тарілку або деко, вистелене кухонним папером.
Відваріть макарони в підсоленій киплячій воді, поки вони не стануть аль денте – приблизно на чотири хвилини менше рекомендованого часу приготування – потім добре злийте воду, додайте в соус і варіть ще хвилину. Зніміть з вогню й ввімкніть духовку до 180C.
Надійно загорніть дно форми у фольгу. Використовуйте скибочки баклажанів, щоб вистелити всю внутрішню частину форми, розташувавши їх так, щоб вони перекривали бортик. Половину макаронної суміші помістіть в оболонку з баклажанів, потім порвіть (або наріжте) моцарелу на шматочки та викладіть її шаром зверху. Додайте макарони, що залишилися.
Загорніть звисаючі скибочки баклажанів поверх начинки та заповніть будь-які незакриті ділянки баклажанами, що залишилися. Зверху накрийте страву фольгою й запікайте 45 хвилин. Вийміть і залиште охолонути до кімнатної температури. Потім переверніть страву догори дригом і так подавайте (баклажани мають опинитись внизу).
Порада від Інформатора: замість моцарелли ви також можете додати шари фрикадельок, шинки або салямі, круто зварених нарізаних яєць, варених морепродуктів, смажених овочів, пасерованих грибів або зелені. По суті, тут підійде практично все, що, на вашу думку, буде добре поєднуватися з томатною пастою.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.