Хліб їдять неправильно: і справа не в тому, що його треба класти ковбасою на язик

Експерти з харчування розповіли, чому для схуднення потрібно просто зменшити споживання вуглеводів, а не відмовлятись від них

Хліб
Білий хліб варто замінити на цільнозерновий.

Тема схуднення та споживання вуглеводів обговорюється майже в одній площині. Тож намагаючись позбавитись зайвих кілограмів більшість людей одразу ставить на паузу вживання хліба й іншої випічки. Проте дієтологи останнім часом стали не так скептично ставитись до них. Все тому, що вуглеводи є важливим джерелом енергії.

Як пише видання The Guardian, посилаючись на фахівця зі спортивного харчування з Університету Лафборо, втрата ваги відбувається тоді, коли є дефіцит. Тобто людина споживає менше калорій, ніж витрачає. Тому повна відмова від вживання вуглеводів не виправдовує себе. Навіть виключення з раціону хліба, солодощів та інших рафінованих вуглеводів не потрібна.

Схуднення та енергетичний баланс

Ідеально для схуднення збалансоване здорове харчування
Ідеально для схуднення збалансоване здорове харчування

Для того, щоб досягти ідеального балансу між споживанням калорій та їх витратою треба переглянути свій розпорядок дня, додати до нього спорт та зменшити порції їжі, надаючи перевагу продуктам з меншим вмістом калорій. Звісно, доведеться від певних вуглеводів відмовитись, або зменшити їх споживання. Наприклад, замінити хліб на цільнозерновий і виготовлений на заквасці

"Зменшення споживання певних вуглеводів може бути одним із способів створення дефіциту. Не тому, що вуглеводи самі по собі «товстіють», а тому, що інші макроелементи, такі як клітковина, білки та жири, мають тенденцію давати більше відчуття ситості. Якщо ми витрачаємо більшу частину нашого бюджету калорій на ці продукти, ми довше відчуваємо ситість", – сказала експертка.

Вона наголосила, що зменшення споживання вуглеводів може бути корисним для схуднення, якщо людина може контролювати загальне споживання продуктів, що дають енергію. Але набагато краще дотримуватись збалансованої дієти з високим вмістом білка, овочів та корисних жирів. Навіть рафіновані вуглеводи (солодощі та білий хліб) можуть стати в нагоді. Наприклад, як перекус перед тренуванням. Все тому, що вони додадуть порцію енергії, хоч і короткостроково.

Але не варто такій їжі надавати перевагу у якості основного джерела вуглеводів. Краще обрати ті, що містять багато клітковини. Наприклад, коричневий рис або цільнозерновий хліб. Вони вивільняють енергію повільніше, надаючи відчуття ситості надовго. У дні, коли заплановані тренування, кількість вуглеводів варто збільшити. Це знизить ризик травм та сприятиме кращій адаптації до фізичних навантажень. А у дні відпочинку порцію вуглеводів краще зробити мінімальною, але не відмовлятись зовсім. 

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити