Куркума використовується в традиційній медицині Південно-Східної Азії протягом сотень років
Спеція куркума може бути ефективним засобом для лікування нетравлення. Дослідники з Таїланду виявили, що куркумін в куркумі може бути настільки ж ефективним в лікуванні нетравлення шлунка, як ліки від надлишку шлункової кислоти, такі як омепразол, призначені для розладу травлення та печії, йдеться в публікації The Telegraph.
У дослідженні 200 пацієнтів віком від 18 до 70 років з проблемами зі шлунком отримували або капсули куркуміну, або омепразол, або те й інше протягом 56 днів. При цьому їх опитували про рівень болю тощо. На 28 день усі групи сказали, що їхні симптоми зменшилися, а на 56-й день покращення були ще сильнішими, причому група, яка приймала куркумін, повідомила про майже таке ж полегшення, як і група, яка приймала омепразол.
Пряна куркума використовується в традиційній медицині Південно-Східної Азії протягом сотень років і, схоже, має багато переваг для здоров’я. Куркумін надає куркумі всі ці властивості й жовтий пігмент водночас. Вважається, що його користь для здоров’я походить від протизапальних і антимікробних властивостей.
Куркумін був вперше виділений у 1815 році двома німецькими вченими. Перше дослідження його біологічної активності як антибактеріального засобу опублікували в 1949 році, а перше клінічне випробування опублікували в 1937 році. Зараз налічується близько дев'яти тисяч публікацій про куркумін, які детально описують його ефективність проти хронічних захворювань.
Куркумін належить до класу рослинних сполук, які називаються поліфенолами. Ці природні сполуки регулюють численні біологічні процеси та ферменти, пов’язані із запаленням, респіраторні, метаболічні та аутоімунні захворювання.
У 2023 році дослідники з Університету Арізони під керівництвом професора медицини д-ра Джанет Функ оцінили 389 клінічних випробувань того, як добавки куркуміну можуть впливати на різні стани здоров’я, включаючи:
Незважаючи на те, що куркума є однією з найбільш вивчених дієтичних добавок, експерти кажуть, що необхідні додаткові дослідження, перш ніж її можна буде безпечно рекомендувати як засіб для лікування хронічних захворювань.
Кілька досліджень показують, що куркумін є ефективним протизапальним засобом і забезпечує такий самий рівень полегшення болю при артриті, як і звичайні препарати, такі як ібупрофен і аспірин.
Саме ця природна протизапальна дія робить куркуму ефективною проти артриту. Існують наукові докази, що від восьми до дванадцяти тижнів лікування екстрактом куркуми може зменшити симптоми артриту. Рекомендується 500 мг куркуміну двічі на день, щоб зменшити запалення, але найкраще використовувати його при загостреннях.
Ще одне дослідження показало, що куркумін допомагає підвищити активність клітин макрофагів в організмі, очищаючи шкідливі білки – амілоїдні бляшки, які зустрічаються при хворобі Альцгеймера. Макрофаги відіграють важливу роль в імунній системі – вони допомагають організму боротися з чужорідними білками, а потім ефективно очищати їх.
Антиоксидантні та протизапальні властивості куркуми також можуть допомогти запобігти або зменшити симптоми інших нейродегенеративних захворювань, таких як:
Куркумін, якщо його додати до стандартного лікування, може покращити симптоми депресії та тривоги, дійшли висновку вечні у 2019 році. Інше дослідження 2020 року показало, що куркумін позитивно впливає на низку патологічних процесів, які викликають депресивні розлади.
Куркумін покращує функцію внутрішньої оболонки кровоносних судин, ендотелію. Ендотеліальна дисфункція спричиняє артеріальний тиск і проблеми згортання крові та є основною причиною серцевих захворювань. Дослідження 2017 року показали, що для здоров’я серця куркумін може бути таким же ефективним, як і фізичні вправи для жінок у постменопаузі.
Крім того, було виявлено, що куркумін знижує рівень холестерину у пацієнтів із серцево-судинними факторами ризику.
Існує різниця між продуктами, які містять куркуму, і тими, що містять екстракт куркуми, який приблизно в 20 разів сильніший, ніж стандартна харчова куркума. Куркума, додана в їжу, або як подрібнена спеція, або як свіжий корінь, містить значно менші дози куркуміну, ніж таблетки, тож сила добавок значно відрізняється.
Лікарі зазвичай рекомендують порошкоподібну форму куркуми. Як правило, порошки та добавки з куркумою пропонують повноцінне харчування, зберігаючи більше поживних речовин кореня. Тоді як добавки з куркуміном забезпечують ізольовану форму найактивнішої антиоксидантної сполуки, яка міститься в куркумі.
Експерти рекомендують уважно читати етикетку інгредієнтів будь-якої добавки та уникати наповнювачів, які не приносять жодних харчових переваг, таких як:
Загальновизнано, що добавки з вищим вмістом куркуміну та додаванням перцю будуть більш ефективними, оскільки вони містять більше активних інгредієнтів. Однак, приймаючи добавки з медичних причин, завжди бажано спочатку поговорити з лікарем або зареєстрованим дієтологом.
Для тих, хто хоче отримати користь для здоров’я від спеції, яка походить із стебла рослини Curcuma longa, спробуйте:
На щастя, дослідження показують, що поєднання свіжої куркуми та добавок куркуміну з чорним перцем може допомогти збільшити поглинання, тому, що речовина в перці – піперин – збільшує швидкість поглинання куркуміну на 2000%. З цієї причини багато куркумінових добавок містять чорний перець.
Як регулярну добавку для покращення загального самопочуття деякі експерти рекомендують купувати таблетки з приблизно 200 мг екстракту куркуми та 20 мг екстракту чорного перцю. Але якщо ви приймаєте його для лікування хронічного захворювання чи приймаєте інші ліки, спершу проконсультуйтеся з лікарем.
Для куркуми як такої не існує еталонного споживання поживних речовин, але для куркуміну є. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує добову дозу куркуміноїдів, включаючи куркумін, до 3 мг на кг ваги. Середнє добове споживання в індійській дієті, однак, набагато вище без видимих побічних ефектів, між 60 і 100 мг на кг ваги тіла.
Дозування та вибір куркуми чи куркуміну залежатимуть від того, чи використовуються вони для лікування конкретного стану. Наприклад, як було зазначено вище, було показано, що 8-12 тижнів прийому 1000 мг/день куркуміну зменшує симптоми артриту.
Звичайна доза куркуми становить від 400 до 600 мг тричі на день, що еквівалентно 60 г свіжого кореня куркуми або 15 г порошку куркуми. У клінічних дослідженнях раку типовими є дози від 4000 до 8000 мг (4-8 г) куркуміну на день.
Дієтолог Джо Каннінгем пояснює, що хоча свіжа та подрібнена куркума загалом корисна та безпечна, прийом високих доз може викликати деякі проблеми.
"Я б не рекомендував приймати високі дози куркуми або куркуміну, тому що вони перешкоджають ефекту певних препаратів. Для тих, хто лікується від раку, я б рекомендував додавати свіжу куркуму в їжу або як спецію, а не як добавку", – каже він.
Відомо, що куркума має протиракову дію, і дослідження показують, що вона може запобігати розвитку раку та вбивати деякі типи ракових клітин, хоча більшість із цих досліджень проводяться на тваринах. Куркума може зменшити запалення, а запалення лежить в основі багатьох захворювань, включаючи деякі види раку та артрит.
Отже, додавайте куркуму до повсякденної їжі потроху і часто. Якщо ви хочете безпечно налаштуватися на переваги куркуми, спробуйте приготувати латте з куркумою, купити свіжу куркуму, щоб додати її в кулінарію, або посипте трохи спецій на яєчню чи рис з чорним перцем. Ви можете виявити, що це прикрашає ваше життя!