Його шанувальників очікує доволі неприємний сюрприз, про який тривалий час не говорили.
Пармезан – це італійський твердий сир, який здобув широку популярність у світі завдяки своєму багатому смаку й універсальності. Він використовується в багатьох стравах, від пасти до салатів і супів, подається самостійно з фруктами та горіхами. Але його шанувальників очікує доволі неприємний сюрприз, про який тривалий час не говорили.
Як пише видання IFLScience, один з користувачів мережі Twitter розпочав дискусію, у якій підняв тему сирів. Торкнувся він саме сиру пармезан, заявивши, що йому доведеться виключити його зі свого раціону. Все тому, що для його виготовлення використовують тваринний фермент. Його беруть зі шлунка телят.
Пармезан традиційно виготовляється з коров'ячого молока, витриманого не менше 12 місяців у мідних чанах. Його нагрівають до потрібної температури, додають сироватку та сіль, а ще сичужний фермент. Саме фермент і не люблять всі, хто відмовився від вживання тваринної їжі. Адже його отримують з четвертої частини шлунка теляти, яке не було відлучено від матері.
"Сичужний фермент тваринного походження - це фермент, отриманий з четвертої частини шлунка теляти, яке не було відлучено від матері. На цьому етапі життя телята харчуються тільки молоком, тому природний фермент, що згортає молоко (хімозин), присутній у великій кількості. У міру дорослішання телят кількість хімозину зменшується, і його місце займають інші ферменти (необхідні для перетравлення інших продуктів)", – йдеться у повідомленні.
Саме фермент хімозин допомагає відокремити тверді речовини молока від рідини. Ще він сприяє утворенню щільних сирних мас та має вирішальне значення для досягнення правильної текстури сиру. Також хімозин сприяє формуванню смаку та аромату, які притаманні пармезану.
Але експерти зазначають, що деякі сировари використовують сичужний фермент на рослинній основі для виготовлення цих сирів, хоча більшість все-таки віддає перевагу традиційним методам. Тому, будучи вегетаріанцем, завжди перевіряйте перед тим, як попросити офіціанта посипати сиром страву.
Загалом є веганський пармезан – рослинна альтернатива, яку можна приготувати з горіхів (зазвичай кеш'ю) та харчових дріжджів, що надають сирний смак і аромат. Він може бути у вигляді посипки або твердого блоку. Ці продукти зберігають корисні властивості, містять білок і вітаміни групи B, а також не містять молочних продуктів і глютену.
Щодо традиційного пармезану, то цей сир зернистий з насиченим солонувато-солодким смаком, який з віком стає більш пікантним і крихким. Він має характерну кристалічну структуру і багатий аромат. Для виробництва 1 кг сиру використовують 16 л молока, а мінімальний термін дозрівання становить 12 місяців, але існують сири з витримкою до 10 років.