У четвер та п'ятницю 26-27 грудня на небі сформується напружена конфігурація
"Ця пісня про кохання, складнощі в стосунках, випробування, надію на краще попри всі негаразди та про силу рухатись далі. Глибокі емоції, текст, дещо мрійливий приспів створюють відчуття віри у світле майбутнє, де щастя можливе. P.S. Не переймайтесь, пишу пісні не тільки про історії зі свого життя, а й із життя інших людей, або ж вигадую ситуації. І ця пісня саме такого сюжету".
Дефіцит м’яса залишається
Підвищення цін на м'ясо пов'язане зі скороченням поголів’я, знищенням ферм в зонах бойових дій та на окупованих територіях України. Це головна причина, на яку вказують експерти. Як змінилася ціна на м'ясо і чого очікувати далі?
За результатами проведеного науковцями Інституту аграрної економіки дослідження, на початку жовтня 2022 року спостерігається коливання цін на різні види м’яса. Поза тим, роздрібні ціни на яловичину – гуляш та ребра, а також курячі гомілки дещо зменшилась порівняно з жовтнем минулого року.
"Найбільше за останній рік подорожчала свинина: зростання цін на різні її види сягало 43,4-63,5 %. Середня ціна на свинину (грудинка) порівняно з жовтнем 2021 року зросла на 63,5% і становила 168,71 грн/кг. При цьому лише за останній місяць цей вид м’яса подорожчав на 8,9 % . Роздрібні ціни на свинину (лопатку) у досліджуваних супермаркетах за рік зросли на 47,8 % і складали 168,15 грн/кг. З вересня ціна на неї збільшилася на 10,2 %", - розповіла завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.
Керівник свинарського напряму Агрохолдингу «KSG Agro», директор ТОВ «Стронг-Інвест» Василь Старобор каже, що на сьогодні свинина вже перестала дорожчати.
«Буквально на позаминулому тижні подорожчання свинини припинилося. І зараз, цього тижня, іде незначне здешевлення. Ціни зросли за рахунок дефіциту свинини на ринку. Випали виробники свинини з Донецької, Харківської, Запорізької, Херсонської областей. У зв’язку з цим створився дефіцит на ринку. Я прогнозую, що ціна надалі буде десь в тих же показниках, як находиться сьогодні. Можливо коливатиметься в якихось 5 відсотків збільшення-зменшення. Тому що, по-перше, виросли в ціні енергоносії, пальне. І, по-друге, дефіцит все одно залишається. Щодо кормів, то у кого як. Наприклад, ми запас кормів на 80% маємо - зернова група у нас власного виробництва. Щось будемо докупляти», - повідомив Василь Старобор.
На початку жовтня 2022 року роздрібні ціни на яловичину, гуляш порівняно з відповідним періодом минулого року зменшилися на 4,7 % і становили 217,71 грн/кг. Яловичина ребра за аналогічний період подешевшала на 2,1 % і коштує нині 137,48 грн/кг.
Якщо у жовтні 2021 року куряче філе коштувало 104,30 грн/кг, то за рік воно подорожчало на 23,1 % – до 135,60 грн/кг. Навіть порівняно з вереснем 2022 року ціна на куряче філе у жовтні зросла на 1,2 %.
Середня роздрібна ціна на курячі стегна зросла проти показника жовтня 2021 року на 4,0 % і становила 101,95 грн/кг. При цьому лише за останній місяць ціна на цей вид м’яса збільшилась на 2,2 %.
Роздрібна ціна на курячі гомілки за рік зменшилася проти жовтня 2021 року на 1,0 % – 70,45 грн/кг, у тому числі порівняно з вереснем 2022 року у жовтні ціна на цей вид м’яса зменшилася на 3,3 %.
Раніше ми повідомляли, що на тлі наближення зими й подорожчання енергоносіїв, практично ні в кого не виникає сумнівів, що варто очікувати подальшого зростання цін на основні харчові продукти. Однак ми вирішили розпитати, про які саме категорії йдеться в аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Максима Гопки.
Тетяна Самойлова