Чому мед шкодить шашлику, а гірчиця рятує?
Як приготувати та вживати цю страву без шкоди для травлення: прості поради
Як приготувати та вживати цю страву без шкоди для травлення: прості поради
Ну який літній сезон без поїздок на дачу, вилазок до води та шашлику? Вірно – ніякий. А отже треба запасатись не тільки наметами, похідним посудом та маринованим м’ясом з соусами, а й знаннями про те, як шашлик правильно готувати. Адже далеко не в кожній компанії є шеф-кухар, здатний робити це не тільки смачно, а й з мінімальною шкодою для здоров’я.
Переїдання та жирна їжа – кошмар з відкладеним ефектом для всіх любителів смажених на вогні сосисок, окісту чи свинячої вирізки. Ферменти для травлення не завжди доступні, та й загалом покладатись виключно на них – справа не надто раціональна.
Доцільніше заздалегідь спланувати приготування м’ясних страв на відкритому повітрі так, щоб не доводилось заглядати в аптечку. Інформатор.UA зібрав для вас кілька корисних і простих порад.
Готуємо шашлик екологічно
- Оберіть нежирне м'ясо – філе птиці, риби тощо. Що жирніше м’ясо, то засмагліша в нього скоринка. Саме у ній основна шкода, бо там утворюються канцерогенні речовини, які не йдуть на користь організму.
- Не використовуйте олію, мед, майонез. Вони є надто калорійними та сприяють утворенню канцерогенів під час обробки продуктів на вогні. Дієтологи радять використовувати кетчуп, аджику чи гірчицю. Остання зокрема сприяє кращому травленню, в тому числі, м’ясних страв. Зробити гірчичний соус за бажання можна навіть в домашніх умовах. Можна також зробити соуси на основі зелені і томатів з низьким вмістом цукру.
Відзначимо, що гірчиця відноситься до найбільш відновлювальних прянощів. Вона чудово сприяє травленню, допомагає засвоювати жирну їжу, дуже швидко переробляється і далі в кишечнику остаточно перетравлюється. У літніх людей гірчиця, стимулюючи травлення, суттєво покращує обмін речовин і оздоровлює.
- Їжте шашлик з великою кількістю свіжих овочів та зелені. Також на грилі можна приготувати овочі, які завдяки клітковині регулюють процеси травлення. Для цього чудово підійдуть кабачки, перець, баклажани, помідори, гриби, броколі тощо.
- Замаринуйте м'ясо не в оцтовій кислоті, а в ароматних травах хмелі-сунелі. Для цього потрібно закип’ятити воду, розвести у ній сіль, цукор, додати трави і охолодити. М’ясо нарізати великими шматками і залити холодним маринадом. Шматки м’яса повинні бути повністю занурені. Маринувати слід 12-15 годин, тоді м’ясо виходить дуже ніжне. У теплу пору року м’ясо в маринаді варто тримати у холодильнику, а за 2-3 години до приготування – при кімнатній температурі.
Загальні правила вибору м’яса в магазині
Перше, що має значення та свідчить про свіжість, — це запах, він має бути приємним. Друге — колір. Занадто темний колір свідчить, що тварина була надто стара й м’ясо буде тверде. Третє, на що фахівці радять звернути увагу — щільність м’яса. Вдягніть одноразові рукавиці та доторкніться до м’яса. У свіжого м’яса ямка швидко вирівнюється. Чим довше лежало м’ясо, тим гірше і повільніше вирівнюється ямка.
Також тут рекомендується звернути увагу і на жир. Він має бути білим, нелипким і без слизу. І четверте — найкраще для шашлику підходить саме охолоджене витримане м’ясо. Парне свіже м’ясо з ринку стане жорстким під час готування шашлику, а розморожене — буде трохи поступатися за смаком та текстурою. Відрізняється розморожене м’ясо від охолодженого тим, що при натисканні на нього виділяється багато червоного соку, а шматок має більш пухкий вигляд.
Раніше Інформатор розповідав, які ціни в українських супермаркетах на м'ясо до шашлику.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.