Найдорожча яловичина, найдешевша курятина і оптимальний вибір маринованого м’яса
У травні 2023 року шашлик українцям обійдеться в середньому на 45% дорожче, ніж торік. Ціни зросли майже на всі види м’яса. Але вихідні дні на природі більшість українців без шашлику не уявляють. Яка сьогодні вартість м’яса в супермаркетах Києва, та що треба враховувати при його виборі. Поради від спеціалістів.
Аналітики проаналізували цьогорічні ціни на м’ясо, яке в розпал шашличного сезону найчастіше купують в супермаркетах Києва: Metro, Auchan, Varus, Novus, Ultramarket та інших.
З’ясувалося, що у травні 2023 року шашлик українцям обійдеться в середньому на 45% дорожче, ніж торік. Ціни зросли майже на всі види м’яса. Найбільше підскочила вартість на свинину, найменше змінилися ціни на яловичину.
Найсмачніша частина свинини для шашлику — ошийок нині вартує в середньому 252 грн за кілограм, тоді як у травні 2022 року він коштував 162 грн/кг. Ціна зросла на 49%. Свиняча лопатка без кістки та стегно подорожчали на понад 60%, однак вартують менш ніж двісті грн за кілограм, тоді як ціни на вирізку, корейку та ошийок перетнули цей показник. Найменше зросла ціна на вирізку — на 17%, нині вона коштує у супермаркетах близько 209 грн/кг, тоді як торік цінник був 179 грн.
Найвигідніше українцям цьогоріч буде приготувати шашлик з курятини, а також смажити гомілки, крила й стегенця на грилі, оскільки м’ясо курки в рази дешевше свинини та яловичини.
Які ціни на курятину:
Найменше змінилися в порівнянні з травнем 2022 року ціни на яловичину. Ошийок подорожчав лише на 2%, тазостегнова частина та лопатка — на 6%. Своєю чергою, одна з найсмачніших частин яловичини — вирізка навпаки навіть впала в ціні на 17%. Проте вартість цього найніжнішого шматочка в даному списку очолює рейтинг, адже цінник становить в магазинах в середньому 420 грн за кілограм.
Цікаво зазначити, що придбати вже маринований шашлик в супермаркетах в окремих випадках буде коштувати навіть дешевше, ніж приготувати його самостійно.
Наразі в магазинах низки рітейлерів ціна на мариноване м’ясо становить від 169 до 280 грн за кілограм, в залежності від виду шашлику та рецепту маринаду. Так, наприклад, в мережі гіпермаркетів Metro м’ясо для шашлику зі свиного ошийка по-домашньому та м’ясо для шашлику по-кавказьки коштують 248 грн за кілограм. А в мережі Novus на маринований шашлик зі свинини діють знижки, вартість становить 169 та 179 грн за кілограм. Курячий маринований шашлик вартує 199 грн/грн.
Є перевірені часом поради, які допоможуть обрати ідеальний шматок, з якого вийде соковита та ніжна страва.
Краще взяти ошийок, де жирові прожилки рівномірно розподілені, під час смаження вони будуть танути та просочувати м’ясо, завдяки чому воно стане дуже соковитим та м’яким. Також ідеально для шашлику підходить вирізка та корейка. У випадку, якщо візьмете окіст або лопатку, доведеться довше і ретельніше маринувати шматочки, щоб шашлик не був сухим. Тим хто не любить надто жирне м’ясо або смакує більш перепечений шашлик, варто взяти задню тазостегнову частину на маринад.
Курка також підходить для шашлику, особливо для людей, які уникають надто жирних страв. Ідеально для цього підійде філе. До того ж ціна в Україні на курятину значно доступніша, а враховуючи швидкість та легкість приготування шашлику з такого м’яса, воно має попит не менше за свинину. Зокрема, відпочиваючи на свіжому повітрі, крім шашлику можна приготувати на грилі не менш смачні смажені гомілки, крила або курячі стегенця.
Яловичина не така популярна серед любителів шашликів, адже вона більш жорсткіша. Але якщо взяти вирізку, лопатку або грудинку і добре замаринувати, шашлик неодмінно вдасться смачним. Ніжнішою на смак є телятина, з неї можна взяти майже будь-яку частину, яка до вподоби.
Перше, що має значення та свідчить про свіжість, — це запах, він має бути приємним. Друге — колір. Пам’ятайте, що свинина має ніжно-рожевий колір, а яловичина — насичено червоного кольору. Занадто темний колір свідчить, що тварина була надто стара й м’ясо буде тверде. Третє, на що радять звернути увагу фахівці — щільність м’яса. Вдягніть одноразові рукавиці та доторкніться до м’яса, натисніть на нього. У свіжого м’яса ямка швидко вирівнюється. Чим довше лежало м’ясо, тим гірше і повільніше вирівнюється ямка.
Також тут рекомендується звернути увагу і на жир. Він має бути білим, нелипким і без слизу. І четверте — найкраще для шашлику підходить саме охолоджене витримане м’ясо. Парне свіже м’ясо з ринку стане жорстким під час готування шашлику, а розморожене — буде трохи поступатися за смаком та текстурою. Відрізняється розморожене м’ясо від охолодженого тим, що при натисканні на нього виділяється багато червоного соку, а шматок має більш пухкий вигляд.
Раніше ми писали, що в Києві з 14 травня планують відчинити всі входи на станції метро, які були закриті з початку повномасштабної війни. На багатьох станціях працювали виходи лише на один бік. Відповідне рішення ухвалили в Київській міській військовій адміністрації.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.