Скільки потрібно вживати черешні на добу і що робити, якщо перевищили норму
Сезон черешні у розпалі, тож хочеться наїстися її на рік наперед. Проте в гонитві за вітамінами не варто забувати про почуття міри. Незважаючи на численні корисні властивості, черешня в великих дозах може нашкодити організму.
Корисні речовини, які містяться в черешні, просто необхідні для нашого організму. В період сезону намагайтеся наїстися вдосталь і встигнути заморозити її на зиму. Плоди черешні містять невелику кількість органічних кислот, до 11,5 % цукрів, а також провітамін А, вітаміни С, РР і групи В, нікотинову кислоту (вітамін РР). Черешня багата фосфором, залізом і калієм, а за кількістю вуглеводів вона значно перевершує вишню. В ядерцях кісточок черешні містяться ефірна олія, білкові речовини, глікозид амігдалін, а також розщеплює його фермент емульсин.
Черешня корисна при:
Завдяки високому вмісту антиоксидантів черешня уповільнює процес старіння і сприяє регенерації клітин. Регулярне вживання соковитих плодів захищає серцево-судинну систему, а флавоноїди зв’язують вільні радикали, оберігаючи організм від онкологічних захворювань. Черешня покращує обмін речовин і благотворно впливає на травлення. Вхідні в її склад речовини стимулюють функцію печінки і нирок. Відомо, що ароматні плоди підвищують вироблення гормону радості. Черешня свіжа посилює перистальтику кишечника і корисна при запорах, а сушена має закріплюючу дію.
Однак крім цього в ній міститься багато фруктози. Перш за все, вона небезпечна для діабетиків. Але й здоровим людям надлишок фруктози виходить боком – у вигляді здуття живота, діареї чи просто дискомфорту в кишківнику. Якщо переїсти черешні, може початися бродіння в животі і газоутворення – організм не здатний швидко перетравити велику кількість ягід. При регулярному переїданні, кажуть лікарі, досить велика ймовірність заробити собі гастрит, збій в роботі шлунково-кишкового тракту чи підвищену кислотність шлунку.
Тож медики застерігають: що занадто, то не добре. 250 грамів ягоди на добу – та сама золота середина, коли черешні приносять для здоров’я тільки користь. За умови, що мова йде не про діабетика чи алергика (нажаль, черешня – досить сильний алерген), не про людину з підвищеною кислотністю шлунку, виразкою або з гастритом в стадії загострення і не про дитину молодшу двох років (в цьому віці ще немає достатньої кількості ферментів для травлення ягід). Але навіть ці 250 грамів черешні варто їсти за правилами. В жодному разі не відразу після прийому їжі (якраз тоді бродіння гарантовано) – щонайменше хвилин за 40 після цього. Або ж взагалі використати черешню для перекусу.
Обов’язково ретельно пережовувати ягоди. Так само ретельно їх потрібно помити перед вживанням. А ще краще вимочити у воді протягом 30 хвилин, щоб нейтралізувати пестициди, якими вони оброблялися. І тоді фруктовий десерт дійсно піде на користь.
Якщо це звичайне переїдання, то випити біле активоване вугілля або детоксорб чи його аналог. Якщо ви отруїлись, то самолікування може призвести до більш негативних наслідків, тож краще відразу звернутися до лікаря.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.