Головна
Життя
15:06, 11 Серпня
Информатор UA

Интро

Якщо вірити статистиці, непереносимість лактози зустрічається у 15% населення планети. Але з усіх таблоїдів нас переконують у тому, що молокопродукти вкрай корисні. Як отримати користь, але обійтися без лактози? Напевно, ви вже здогадалися, що з цією метою варто вибирати безлактозну продукцію, в якій збережено користь молока, але усунено дратівливий для організму інгредієнт. Трохи історії За багато років до того, як безлактозні продукти з'явилися на сайті https://turbo.ua/ru/category/produkty-bez-laktozy, на початку 17 століття італієць Фабриціо Бартолетті знайшов у молочних продуктах особливу речовину. Вже за півтора століття у Швеції вивели визначення цієї речовини – молочний цукор. Він входить у склад молока обсягом 4-6%. Також лактоза додатково утворюється під час виробництва сиру. Ще пізніше вчені виявили, що у деяких людей кишківник не виробляє потрібної кількості особливого ферменту – лактази. Саме на його плечах лежить завдання - розщеплювати лактозу. Нема розщеплення? Тоді молочний цукор викликає "бурю" у животі. На щастя, сьогодні всі, хто зіткнувся з непереносимістю лактози, можуть залишити улюблені продукти в раціоні завдяки безлактозній продукції. Як виробляються продукти без лактози? По суті, виробництво безлактозного сиру, йогурту або творогу нічим не відрізняється від виготовлення «оригіналу». Просто при виробництві в продукт вводиться фермент, що розщеплює лактозу.  Наприклад, щоб отримати безлактозний сир моцарелу, на фабриці молоко пастеризують, нормалізують, а потім відправляють у машину для виготовлення сиру. Потім у сировину додають закваску, сичужний фермент та лактазу – саме вона повністю нейтралізує молочний цукор. Все, що відбувається далі, – звичайні процеси для сировиробництва. Молоко обробляється, виділяється сироватка, відбувається плавлення та формуються кульки моцарелли потрібного розміру. Після цього продукт фасується так само, як звичайний. Види безлактозної продукції На полицях супермаркетів можна зустріти практично будь-які молочні продукти, позбавлені молочного цукру. Це можуть бути сири, йогурти, молоко, творог і навіть такі ласощі як сир Камамбер або Брі. Ряжанка, кефір, запіканки, молочні коктейлі, готове какао та багато іншого – все це легко можна знайти практично в будь-якому магазині. Як вибирати продукти без лактози Перед тим, як відправити продукт з полиці до кошика, прочитайте етикетку. Знайдіть значок "без лактози", щоб переконатися, що перед вами те, що потрібно. Навіщо? Все просто: є продукти зовсім без лактози, а є з низьким вмістом – до 1%, а це вже ймовірність розладу, тому читайте уважно. Також прочитайте усі рядки складу. Так, якщо перед вами якісний сир, то в ньому буде лише три інгредієнти: свіже молоко, сіль та ферменти. Лимонної кислоти і тим більше інших добавок у ньому не буде. Найчастіше виробники виділяють продукти без лактози іншим кольором. Він може бути сріблястим, сірим або бузковим – будь-яким іншим, крім основних у лінійці. Вимоги до зберігання Якщо ми говоримо про якісні продукти з правильним складом, термін їх зберігання суттєво обмежений. Так, якісна моцарелла без лактози зберігається лише 1 місяць з дати виготовлення і лише 24 години після відкриття упаковки. Якщо продукт здатний зберігатися півроку і більше, навряд чи можна говорити про натуральність та якість складу. У чому користь? Поживна цінність молочних продуктів, позбавлених лактози, схожа на звичайні аналоги. Вони так само багато кальцію, калію, вітаміну D (сприяє засвоєнню кальцію). У хорошій безлактозній «молочці» є вітаміни групи В, вітамін А. Високе поєднання білка – також гарантія якості та користі продукту, адже це основний будівельний матеріал для будь-якого організму. Безлактозне – дітям Чимало дієтологів вважають, що від народження непереносимості лактози бути не може, що обумовлено харчуванням материнським молоком з перших хвилин життя. У малюків частіше зустрічається непереносимість білка, що міститься у сумішах. Якщо це так, то можна сміливо вносити до раціону безлактозне молоко та інші молокопродукти, ферментовані лактазою. Використання в кулінарії Щодо цього немає особливих рекомендацій: продукти без лактози не відрізняються за властивостями від звичайних. Сир так само плавиться, як і будь-який інший. Молоко, сметану, вершки, творог можна додавати до випічки, салатів та інших страв за рецептом. Тепер ви знаєте все безлактозної продукції і зможете вибрати свіжий, якісний і корисний продукт. Рекламний матеріал

Чи справді безлактозні продукти більш корисні та безпечні

Читать на русском

Як роблять безлактозну продукцію та як зрозуміти, що продукт без лактози

Читать на русском
Чи справді безлактозні продукти більш корисні та безпечні

Як роблять безлактозну продукцію та як зрозуміти, що продукт без лактози

Якщо вірити статистиці, непереносимість лактози зустрічається у 15% населення планети. Але з усіх таблоїдів нас переконують у тому, що молокопродукти вкрай корисні. Як отримати користь, але обійтися без лактози? Напевно, ви вже здогадалися, що з цією метою варто вибирати безлактозну продукцію, в якій збережено користь молока, але усунено дратівливий для організму інгредієнт.

Трохи історії

За багато років до того, як безлактозні продукти з'явилися на сайті https://turbo.ua/ru/category/produkty-bez-laktozy, на початку 17 століття італієць Фабриціо Бартолетті знайшов у молочних продуктах особливу речовину. Вже за півтора століття у Швеції вивели визначення цієї речовини – молочний цукор. Він входить у склад молока обсягом 4-6%. Також лактоза додатково утворюється під час виробництва сиру.

Ще пізніше вчені виявили, що у деяких людей кишківник не виробляє потрібної кількості особливого ферменту – лактази. Саме на його плечах лежить завдання - розщеплювати лактозу. Нема розщеплення? Тоді молочний цукор викликає "бурю" у животі.

На щастя, сьогодні всі, хто зіткнувся з непереносимістю лактози, можуть залишити улюблені продукти в раціоні завдяки безлактозній продукції.

Як виробляються продукти без лактози?

По суті, виробництво безлактозного сиру, йогурту або творогу нічим не відрізняється від виготовлення «оригіналу». Просто при виробництві в продукт вводиться фермент, що розщеплює лактозу. 

Наприклад, щоб отримати безлактозний сир моцарелу, на фабриці молоко пастеризують, нормалізують, а потім відправляють у машину для виготовлення сиру. Потім у сировину додають закваску, сичужний фермент та лактазу – саме вона повністю нейтралізує молочний цукор.

Все, що відбувається далі, – звичайні процеси для сировиробництва. Молоко обробляється, виділяється сироватка, відбувається плавлення та формуються кульки моцарелли потрібного розміру. Після цього продукт фасується так само, як звичайний.

Види безлактозної продукції

На полицях супермаркетів можна зустріти практично будь-які молочні продукти, позбавлені молочного цукру. Це можуть бути сири, йогурти, молоко, творог і навіть такі ласощі як сир Камамбер або Брі. Ряжанка, кефір, запіканки, молочні коктейлі, готове какао та багато іншого – все це легко можна знайти практично в будь-якому магазині.

Як вибирати продукти без лактози

Перед тим, як відправити продукт з полиці до кошика, прочитайте етикетку. Знайдіть значок "без лактози", щоб переконатися, що перед вами те, що потрібно. Навіщо? Все просто: є продукти зовсім без лактози, а є з низьким вмістом – до 1%, а це вже ймовірність розладу, тому читайте уважно.

Також прочитайте усі рядки складу. Так, якщо перед вами якісний сир, то в ньому буде лише три інгредієнти: свіже молоко, сіль та ферменти. Лимонної кислоти і тим більше інших добавок у ньому не буде.

Найчастіше виробники виділяють продукти без лактози іншим кольором. Він може бути сріблястим, сірим або бузковим – будь-яким іншим, крім основних у лінійці.

Вимоги до зберігання

Якщо ми говоримо про якісні продукти з правильним складом, термін їх зберігання суттєво обмежений. Так, якісна моцарелла без лактози зберігається лише 1 місяць з дати виготовлення і лише 24 години після відкриття упаковки. Якщо продукт здатний зберігатися півроку і більше, навряд чи можна говорити про натуральність та якість складу.

У чому користь?

Поживна цінність молочних продуктів, позбавлених лактози, схожа на звичайні аналоги. Вони так само багато кальцію, калію, вітаміну D (сприяє засвоєнню кальцію). У хорошій безлактозній «молочці» є вітаміни групи В, вітамін А. Високе поєднання білка – також гарантія якості та користі продукту, адже це основний будівельний матеріал для будь-якого організму.

Безлактозне – дітям

Чимало дієтологів вважають, що від народження непереносимості лактози бути не може, що обумовлено харчуванням материнським молоком з перших хвилин життя. У малюків частіше зустрічається непереносимість білка, що міститься у сумішах. Якщо це так, то можна сміливо вносити до раціону безлактозне молоко та інші молокопродукти, ферментовані лактазою.

Використання в кулінарії

Щодо цього немає особливих рекомендацій: продукти без лактози не відрізняються за властивостями від звичайних. Сир так само плавиться, як і будь-який інший. Молоко, сметану, вершки, творог можна додавати до випічки, салатів та інших страв за рецептом.

Тепер ви знаєте все безлактозної продукції і зможете вибрати свіжий, якісний і корисний продукт.

Рекламний матеріал

ФОТОРЕПОРТАЖІ

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.