Користувачі соцмереж, передивившись відео, ледве стримують відразу
Журавлина – дуже корисна ягода. Вона багата на вітаміни та мікроелементи, має антиоксидантні, антибактеріальні, протизапальні та жарознижувальні властивості. Але методи її вирощування та збору просто жахають. Вони настільки специфічні, що їсти потім її огидно. Хоча корисних властивостей у цій ягоді с правді багато.
Як пише видання IFLScience, користувачів соцмереж охопив справжній шок після того, як ними поширилось відео, де показали умови вирощування журавлини та її збір. Один з користувачів навіть написав, що "краще б самоспалився, ніж вижив би за таких умов". І це він про людей, які лізуть у болота заради ягід.
Справа в тому, що журавлина дуже дрібна і росте прямо біля землі, тому збір цієї ягоди вимагає неймовірних фізичних затрат. У промислових масштабах це просто не реально. Тому фермери віднайшли спосіб, як полегшити собі працю, але він і справді виглядає жахливо.
Фермери стали вирощувати журавлину на полях, схожих на рисові плантації. Їх з усіх боків оточують брустверами, які за необхідності заливають водою. Потім спеціальні машини відділяють ягоди від куща, а після затоплення вони спливають, тим самим утворюючи величезні червоні плантації.
"Журавлина може рости і виживати тільки при дуже особливій комбінації факторів, включаючи кислий торф'яний грунт, достатню кількість прісної води і вегетаційний період, що триває з квітня по листопад. Журавлина росте на низинах, на шарах піску, торфу, гравію та глини. Ці болота не такі глибокі, але їх навмисно затоплюють водою для збору врожаю на глибину до 45 см", – зазначив виробник журавлини Ocean Spray.
Спливають ягоди завдяки своїй особливості. Вони мають крихітні повітряні кишені, які після затоплення дозволяють кожній сплисти на поверхню води. Але страшне у цьому не вигляд поля наче "кривавого моря", а павуки-вовки, яке живуть на кущах журавлини і після затоплення спливають разом з ягодами. Вони не гинуть, а тому можуть вкусити у разі відчуття небезпеки. Ці укуси дуже болючі, хоч і не смертельні.
Цікавим фактом є те, що фермери самі приманюють цих павуків на поля, бо вони є природними хижаками і полюють на комах-шкідників, наприклад, журавлинні черв'яки й довгоносики. Саме завдяки павукам-вовкам фермери можуть скоротити використання хімічних пестицидів, що робить вирощування ягоди екологічнішим.
"Хоча фермери, які вирощують журавлину, навмисно не вводять павуків-вовків у свої болота, вони активно створюють умови, які дозволяють цим корисним хижакам процвітати, визнаючи їхню критичну роль у природній боротьбі зі шкідниками", – йдеться у повідомленні.
Присутність цих павуків сприяє біорізноманіттю та робить ферми більш сталими. Але звичайних людей, які далекі від основ вирощування журавлини, вони звісно лякають, особливо враховуючи їх розмір та вигляд (тіло зазвичай має довжину від 1 до 3,5 см). Вато зазначити, що майже 98% світової журавлини вирощується в США і Канаді на низьких сланких чагарниках на кислих грунтах.
@delish Never been so scared of cranberries in our life #cranberrybog#cranberries♬ original sound - delish