Королева української кухні: шпигована часником і салом буженина до Дня танкових військ - рецепт

Читать на русском

Як приготувати шпиговану часником і салом буженину

Читать на русском
Шпигована часником і салом буженина - рецепт
Рецепт буженини зі сливовим соусом сподобається усім м'ясоїдам!

Як приготувати шпиговану часником і салом буженину

Рецепт буженини зі сливовим соусом сподобається усім м'ясоїдам! Готувати його нескладно. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду! 

14 вересня в Україні відзначають День танкових військ! Наказом президента Зеленського це свято створили замість пострадянського Дня танкіста. Останній раніше святкували 10 вересня. Втім, це професійне свято танкістів і танкобудівників СРСР, яке досі відзначають в країні-агресорці.

Нашим танкістам, як і іншим захисникам, сьогодні ми зобов'язані усім, що маємо. Тож, із цієї нагоди Інформатор публікує рецепт поживної м'ясної страви української традиційної кухні - шпигованої часником і салом буженини.

Вам знадобиться:

  • Свинина (окіст) - 500 г.
  • Сало - 150 - 200 г.
  • Цибуля - 2 штуки.
  • Часник - 2 зубчики.
  • Вершкове масло - 1 столова ложка.
  • Зелень петрушки - 1 столова ложка.
  • Чорний перець - 2 горошини.
  • Лавровий листок - один.
  • Хлібний квас - 4 склянки.
  • Суха м’ята - 10 г.
Нашпиговане салом м'ясо буде соковитішим та смачнішим!
Нашпиговане салом м'ясо буде соковитішим та смачнішим!

Як готувати: 

Зі свинячого окосту видаляють кістки, шпигують його часником, цибулею і шматочками тонко нарізаного сала, посипають меленим перцем, натирають сіллю.

Кладуть у керамічну або емальовану посудину, додають лаврового листу, заливають все хлібним квасом або оцтом, кладуть суху м’яту і ставлять на 12 годин на холод для маринування.

Через кожні 3 - 4 години м’ясо перевертають з одного боку на інший. Маринований окіст виймають з маринаду, кладуть у сотейник, ставлять у духовку і смажать до готовності.

Готовий окіст нарізують порціями й подають зі смаженою картоплею, поливаючи жиром і соком, в якому він смажився.

Буженина - королева страв зі свинини!
Буженина - королева страв зі свинини!

Готуємо до страви сливовий соус - домашній соус ткемалі. Адже він ідеально підходить до м'ясних та рибних страв!

Вам знадобиться:

  • Сливи - 1 кг.
  • Зелень кропу - 20 г.
  • Зелень петрушки - 20 г.
  • Часник - 1 головка (середня)
  • Хмелі-сунелі - 2 чайні ложки.
  • М'ята сушена - 1 столова ложка.
  • Перець чилі мелений - 0,25 чайної ложки.
  • Цукор - 2 столових ложки.
  • Сіль - 1,5 чайної ложки.

Як готувати: 

Тушкувати сливи до м'якості. Дрібно нарізати часник, можна пропустити його через часникочавку. Дрібно порізати зелень.

Перетерти сливи через сито, щоб маса була однорідною та без шкурок. У протерту масу всипати зелень, часник, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м'яту.

Поставити домашній соус ткемалі на повільний вогонь і після закипання проварити 5-7 хвилин. Смачний домашній соус ткемалі готовий!

Сливовий соус дуже вдало підкреслить смак м'яса! 
Сливовий соус дуже вдало підкреслить смак м'яса! 

Порада від Інформатора: приготувати ткемалі можна із жовтих слив, це підкреслить м'ясний смак та додасть страві відтінку грузинської кухні! 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.     

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.