Королева української кухні: шпигована часником і салом буженина до Дня танкових військ - рецепт
Як приготувати шпиговану часником і салом буженину
Як приготувати шпиговану часником і салом буженину
Рецепт буженини зі сливовим соусом сподобається усім м'ясоїдам! Готувати його нескладно. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду!
14 вересня в Україні відзначають День танкових військ! Наказом президента Зеленського це свято створили замість пострадянського Дня танкіста. Останній раніше святкували 10 вересня. Втім, це професійне свято танкістів і танкобудівників СРСР, яке досі відзначають в країні-агресорці.
Нашим танкістам, як і іншим захисникам, сьогодні ми зобов'язані усім, що маємо. Тож, із цієї нагоди Інформатор публікує рецепт поживної м'ясної страви української традиційної кухні - шпигованої часником і салом буженини.
Вам знадобиться:
- Свинина (окіст) - 500 г.
- Сало - 150 - 200 г.
- Цибуля - 2 штуки.
- Часник - 2 зубчики.
- Вершкове масло - 1 столова ложка.
- Зелень петрушки - 1 столова ложка.
- Чорний перець - 2 горошини.
- Лавровий листок - один.
- Хлібний квас - 4 склянки.
- Суха м’ята - 10 г.
Як готувати:
Зі свинячого окосту видаляють кістки, шпигують його часником, цибулею і шматочками тонко нарізаного сала, посипають меленим перцем, натирають сіллю.
Кладуть у керамічну або емальовану посудину, додають лаврового листу, заливають все хлібним квасом або оцтом, кладуть суху м’яту і ставлять на 12 годин на холод для маринування.
Через кожні 3 - 4 години м’ясо перевертають з одного боку на інший. Маринований окіст виймають з маринаду, кладуть у сотейник, ставлять у духовку і смажать до готовності.
Готовий окіст нарізують порціями й подають зі смаженою картоплею, поливаючи жиром і соком, в якому він смажився.
Готуємо до страви сливовий соус - домашній соус ткемалі. Адже він ідеально підходить до м'ясних та рибних страв!
Вам знадобиться:
- Сливи - 1 кг.
- Зелень кропу - 20 г.
- Зелень петрушки - 20 г.
- Часник - 1 головка (середня)
- Хмелі-сунелі - 2 чайні ложки.
- М'ята сушена - 1 столова ложка.
- Перець чилі мелений - 0,25 чайної ложки.
- Цукор - 2 столових ложки.
- Сіль - 1,5 чайної ложки.
Як готувати:
Тушкувати сливи до м'якості. Дрібно нарізати часник, можна пропустити його через часникочавку. Дрібно порізати зелень.
Перетерти сливи через сито, щоб маса була однорідною та без шкурок. У протерту масу всипати зелень, часник, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м'яту.
Поставити домашній соус ткемалі на повільний вогонь і після закипання проварити 5-7 хвилин. Смачний домашній соус ткемалі готовий!
Порада від Інформатора: приготувати ткемалі можна із жовтих слив, це підкреслить м'ясний смак та додасть страві відтінку грузинської кухні!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.