У четвер та п'ятницю 26-27 грудня на небі сформується напружена конфігурація
«Для мене «Різдвяна» про час, якого завжди мало, який іноді хочеться зупинити, сповна насолодитися моментом щастя… Свята ж - це паузи, які дозволяють пригальмувати, озирнутися назад, побути - якщо є така можливість - з найріднішими. Для величезної кількості українців зібратися сьогодні на свята сімейним колом - справжня розкіш…», - Колос.
Лікар спростував відомий міф
Кавуни та дині з’являються на прилавках України в червні, але зазвичай люди не поспішають одразу їх купувати, адже переконані, що ранні сорти переповнені нітратами. Але чи справді ранні кавуни та дині такі небезпечні?
Відповідь дав лікар та ведучий Євген Комаровський на своєму YouTube-каналі.
Для того, щоб виростити кавуна чи диню, потрібно 80-90 сонячних днів. Кліматичне різноманіття планети Земля дозволяє це робити незалежно від сезону в Україні. Тобто навіть взимку на прилавках магазинів можна знайти баштанні, але звичайно вирощені та привезені з-за кордону, там, де сонце світить цілий рік.
Найпоширеніший міф про ранні кавуни та дині - це те, що вони переповнені нітратами. Проте, за словами Комаровського, сьогодні немає жодної рослини, яка не мала б нітратів. Адже в різних формах їх застосовують у добривах для овочів і фруктів. Саме тому організм сучасної людини адаптувався до споживання нітратів у невеликих дозах, і таким чином вони не становлять жодної загрози.
Експерт також зазначає, що найбільше нітрати проявляються під дією високих температур. Але кавуни та дині ніхто не смажить. Ба більше - найвищий рівень нітратів спостерігається у шкірці баштанних, а м'якуш майже не містить їх.
Якщо хочете обрати найкорисніший кавун без нітратів, обов'язково беріть повністю дозрілу ягоду. У ній всі нітрати вже засвоїлися та не зможуть нашкодити. Якщо кавун буде зеленим, нітратів у ньому буде більше, від чого, до речі, змінюється й смак.
“Якщо кавун зрілий, то він все вже засвоїв - нітратів там більше немає”, - наголосив Комаровський.
Лікар повідомив, що отруїтися кавуном можливо, якщо купити ягоду у сумнівного продавця. Справа в тому, що дехто з них може “накачати” кавуни водою (інколи з цукром), щоб “додати” продукту ваги. Проте вода зазвичай брудна, тому із-за цього і можливі випадки отруєння.
Тому Комаровський закликає купувати дині та кавуни у перевірених продавців, “до яких можна буде повернутися з претензією”. А робити покупки у невідомих людей “з машини” не варто.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.