У солодких ліках знайшли давню добавку, яка налякала медиків - Комаровський

Читать на русском

Аспартам та інші замінники цукру потрапили до чорного списку ВООЗ. Але не все так просто

Читать на русском
Аспартам у солодощах
Добавку, яка сприяє розвитку онкології

Аспартам та інші замінники цукру потрапили до чорного списку ВООЗ. Але не все так просто

Міжнародна агенція дослідження раку повідомила, що аспартам (один із найпоширеніших у світі штучних підсолоджувачів, харчова добавка Е951) можливий канцероген для людини, при цьому список, де будуть перераховані всі канцерогени, компанія опублікує лише у липні. До речі, аспартам входить до складу понад 6000 популярних продуктів харчування: солодкі напої, жуйки, льодяники, соки, йогурти та багато інших продуктів. Добавки немає лише у випічці, оскільки аспартам втрачає свій смак за високої температури. А ще його додають у багато ліків, зокрема для дітей, щоб їх підсолодити.

У свою чергу, доктор Комаровський пояснює, що переживати і терміново відмовлятися від солодкого не варто.

"Рішення міжнародного агентства не включають ступінь ризику. Є певна речовина і ставлення до неї, є ця речовина канцерогеном чи ні, визначається за рівнем доказів, що маються", - розповідає лікар на своєму каналі Youtube.

Також Євгеній додав, що є чотири рівні класифікації:

  1. Канцерогенний, 
  2. Ймовірно канцерогенний, 
  3. Можливо канцерогенний, 
  4. Не піддається класифікації.

"Якщо міжнародна організація з вивчення раку говорить, що речовина канцероген, це означає, що немає жодних сумнівів, що ця речовина викликає рак. Наприклад, азбест чи речовини у складі погано переробленого м'яса - канцерогени. Наступний клас: ймовірно. Вживання червоного м'яса ймовірно сприяє утворенню раку. Тобто є певні дослідження, які припускають, що такий зв'язок присутній. Третій рівень не дуже відрізняється від другого. До нього належать дослідження, де доказів ще менше. За словами агентсва, мобільні телефони, можливо, викликають рак і аспартам, можливо, викликає рак. Рівень доказів і ризик абсолютно однаковий. А четвертий рівень - взагалі жодних даних немає", - пояснює Комаровський.

Коли міжнародне агентство з вивчення раку публікує свої списки, воно не враховує скільки часу можна цим продуктом безпечно користуватися або скільки його можна з'їсти за кількістю. Саме оцінкою кількості займається інша організація – комітет експертів ВООЗ з харчових добавок.

"Цей комітет за останні 40 років опублікував десятки досліджень про те, що аспартам безпечний у допустимих межах (для людини вагою 60 кг допустима норма від 12 до 36 банок газуваного напою з аспартамом без ризику для здоров'я)" - додає лікар.

Скласти зрозумілий на рівні доказової медицини алгоритм дослідження досить складно, і достовірність усіх цих досліджень викликає великі сумніви. Навіть якщо ви відмовитеся від добавок і будете пити напої, їсти солодощі у складі яких виключно цукор, це не скасує ризику розвитку раку, а навпаки, підвищить їх.

"Цукор викликає ожиріння, а ожиріння у свою чергу з ймовірністю 100% є фактором, який сприяє розвитку онкології та інших важких захворювань. Не хочете ризикувати та думати о наслідках - пийте звичайну мінеральну воду", - підсумував доктор Комаровський.

Раніше Інформатор писав про кусючі філіппінські мухи - на росТБ придумали нову біозброю. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.