Зміни в моделях харчування людей можуть служити маркером їх загального здоров'я
Їжа – фундаментальна складова нашого життя. Вона забезпечує організм енергією, будівельними матеріалами для росту і функціонування клітин, а також необхідними вітамінами і мінералами, які регулюють обмін речовин та підтримують здоров'я. Їжа має бути здоровою, а харчування – збалансованим. Але окрім якості продуктів треба враховувати і час їх споживання. Особливо це важливо для літніх людей.
Наприклад, час сніданку може впливати на здоров’я і навіть тривалість життя. Про це пише видання ScienceAlert, посилаючись на міжнародну групу дослідників. За їх даними, з віком люди починають вживати сніданки та вечері значно пізніше. А ще скорочується час прийому їжі протягом дня. Це може призвести до певних проблем.
Перш ніж зробити певні висновки, вчені вивчили харчові звички майже 3000 людей віком від 42 до 94 років. Вони з'ясували, що пізніший час прийому їжі пов'язаний із гіршим фізичним і психічним здоров'ям, а саме втомою, депресіями і проблемами з ротовою порожниною, а ще труднощі приготування їжі та поганим сном.
Тож зміни в моделях харчування літніх людей є маркером їх загального здоров'я. І, як вважають вчені, мають зв'язок з підвищеним ризиком смерті (на 8-11%). Але дослідники не говорять, що пізній сніданок призведе до більш ранньої смерті, або що перенесення часу сніданку на кілька годин вперед гарантовано додасть кілька додаткових років до кінця життя.
Тобто фактично вони припускають, що цей зв'язок вказує на наявність проблем зі здоров'ям та їх серйозність. І саме вони призводять до пізніх сніданків та вечер і підвищують ризик смерті. Наприклад, погіршення здоров'я, що призводить до недосипання, є одним з можливих сценаріїв цього зв'язку. Згідно з ним, людина пізніше встає, вона втомлена та приготування сніданку займає більше часу.
"Наші результати допомагають заповнити прогалину, показуючи, що пізній прийом їжі, особливо затримка сніданку, пов'язані як з проблемами зі здоров'ям, так і з підвищеним ризиком смертності у літніх людей", – наголосили дослідники.
Вони додали, що дослідження дає краще розуміння того, як харчові звички можуть по-різному впливати на молодих і літніх людей. Це може використовуватися лікарями для виявлення основних проблем з фізичним та психічним здоров'ям у людей. А ще для заохочення людей похилого віку дотримуватися послідовного графіка харчування, як стратегії сприяння здоровому старінню та довголіттю.