Єдиний спосіб заварити чай так, що він очистить воду від важких металів

Чайне листя легко справляється зі свинцем, кадмієм і хромом

Чай, напій, дослідження, здоров'я, корисні поради
Такі результати показав новий експеримент учених.

Чашка хорошого чаю давно асоціюється з численними перевагами для здоров’я. Та попередні дослідження, як правило, зосереджувалися на впливі хімічних речовин у чайному листі, які виділяються під час заварювання. Нове дослідження показало, що процес заварювання чаю видаляє заряджені іони важких металів у воді, шляхом хімічного зв’язку з ними. Це змушує важкі метали прилипати до чайного листя, витягуючи їх з води. Отже, нове дослідження показало, що заварювання чаю може видалити з води токсичні важкі метали, зокрема свинець, пише LiveScience.

"Ми не пропонуємо, щоб усі почали використовувати чайне листя як фільтр для води. Нашою метою було виміряти здатність чаю адсорбувати важкі метали", - пояснили дослідники.

чай 1
Дослідження показало, що кип’ятіння водопровідної води може видалити майже 90% усього мікропластику, а чай - витягує свинець.

На планеті випивається понад 5 мільярдів чашок чаю щодня, що робить його другим напоєм після води. Вчені давно вивчають вплив зеленого та чорного чаю на здоров’я. Ці напої пов’язують зі зниженням ризику раку, інсульту та смерті внаслідок хвороб серця і судин (важкі метали здатні викликати їх).

Попередні дослідження пов’язували переваги англійського чорного чаю з хімічними речовинами, що виділяються рослинами. Втім, дослідники запідозрили, що це також може бути пов’язано з самим процесом заварювання чаю. 

Вчені заварили чай

Щоб перевірити свою гіпотезу, вчені придбали ряд чаїв від популярних марок, серед яких:

  • чорний чай,
  • зелений чай,
  • ромашковий чай,
  • чай улун,
  • чай білої півонії,
  • чай ройбуш. 

Заварюючи ці чаї так само, як це роблять звичайні споживачі, дослідники перевірили здатність чаю нейтралізувати іони важких металів у воді різної концентрації, порівнюючи їх із сумішами на водній основі без чаю.

Їхні результати показали, що звичайна чашка чаю - одна чашка води й один чайний пакетик, заварена протягом трьох-п’яти хвилин - може видалити приблизно 15% свинцю з води з концентрацією свинцю до 10 частин на мільйон.

Хоча не існує безпечного рівня вмісту свинцю в громадській питній воді, Агентство з охорони навколишнього середовища встановлює допустиму межу в 15 частин на мільярд. Таке заварювання чаю також видалило іони інших металів, включаючи хром і кадмій.

Тип чайного пакетика 

Тип чайного пакетика мав велике значення: бавовняні та нейлонові пакетики майже не поглинали забруднювачів, а целюлозні пакетики видаляли найбільше. Крім того, тип чаю та ступінь дрібного помелу також відігравали роль, причому найкраще показали дрібно подрібнене листя чорного чаю.

Вони, поряд із зеленим і білим чаєм, знижують концентрацію іонів свинцю більшою мірою, ніж чаї улун, ройбуш і ромашковий чай. Але найважливішим фактором був час замочування. 

Поради та підказки

Будь-який чай, що настоюється довше або має більшу площу поверхні, ефективно очищає більше важких металів. Деякі люди заварюють чай за лічені секунди, і вони не отримають великого результату. Тож, найкраще заварювати чай впродовж пари хвилин.

Втім, якщо ви залишаєте пакетик у воді на довго, важкі метали повертаються у воду, і в цьому випадку чай не має свого очищуючого ефекту. Вчені також поередили, що якщо трапилося забруднення води, чай сам по собі проблему не вирішить.

Та так чи інакше - пити більше чаю - все ще хороша ідея. Населення, яке п’є більше чаю, може мати нижчий рівень захворюваності серця та інсульту, ніж люди, які п'ють менше чаю. Це медичний факт. Отже, робіть висновки і будьте здорові!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube