Лікарі радять не пити більше чотирьох чашок кави на день
Люди, які п’ють каву вранці, отримують користь, якої не спостерігають ті, хто п’є її пізніше вдень. Такого висновку дійшло свіже дослідження. Аналіз споживання кави понад 40 тисяч дорослих впродовж 10-річного періоду спостереження показав, що ті, хто пив ранкову каву, мали виразні переваги для здоров'я, порівняно з тими, хто не пив каву взагалі. Серед них – на 16% менше шансів померти з будь-якої причини та на 31% менша ймовірність померти від серцево-судинних хвороб, пише The Guardian.
Дослідження охоплювало харчові звички 40 725 дорослих, включаючи кількість кави, яку вони споживали, і час, коли вони її пили, в період з 1999 по 2018 рік. Ризики оцінювали шляхом аналізу медичних записів учасників. Результати були перевірені на меншій групі з 1463 осіб, які заповнювали детальні тижневі щоденники їжі та напоїв.
Близько 36% вживали ранкову каву, а 16% пили каву пізніше вдень. Отже, ті, хто пив ранкову каву, мали менший ризик смерті, незалежно від кількості напою. Та користь для здоров’я серця зникала в людей, які пили каву протягом дня.
"Важливо не лише те, чи п’єте ви каву і скільки п’єте, але й час доби, коли ви її п’єте", – кажуть лікарі.
Одне з можливих пояснень цього полягає в тому, що вживання кави пізніше вдень може порушити циркадні ритми та рівень мелатоніну. Це, у свою чергу, впливає на сон, запалення та артеріальний тиск, що може завдати шкоди здоров’ю серця.
Багато з тих, хто п’є каву протягом усього дня, погано сплять. Ефект значною мірою зумовлений кофеїном, але кава містить сотні інших біоактивних сполук, які впливають на нашу фізіологію. Дослідники кажуть, що деякі речовини в крові, які викликають запалення, часто досягають максимуму вранці. Тож, їм можна протистояти протизапальними сполуками в ранковій каві.
"Це пояснення стосується як кави з кофеїном, так і кави без кофеїну", – пишуть вони.
При цьому люди, які випивали до трьох чашок кави на день, мали здоровіше серце, ніж ті, хто не пив каву взагалі. Лікарі радять не пити більше чотирьох чашок кави на день, тому що її велика кількість може підвищити артеріальний тиск.
"Ми повинні прийняти суттєві докази того, що вживання кави, особливо вранці, ймовірно, є здоровим. Отже, пийте каву, але робіть це вранці!" – підсумували лікарі.
Майте на увазі, що чашка фільтрованої кави містить приблизно 140 мг. А вагітним жінкам не слід споживати більше 200 мг кофеїну на день, щоб уникнути більшого ризику народження з низькою вагою та викидня.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.