Певні щоденні звички завдають шкоду нашій печінці, але виправити ситуацію доволі легко
Печінка є одним з найважливіших органів в організмі людини, який виконує понад 500 життєво важливих функцій, зокрема метаболізм, детоксикацію, синтез білків і гормонів, а також накопичення вітамінів та мінералів. Проте пошкодити життєво важливий орган доволі легко. Згубну дію на нього мають певні щоденні звички.
Як пише видання The Daily Telegraph, посилаючись на лікарів-гепатологів, останнім часом смертність від захворювань печінки зросла майже у чотири рази. Щодо захворюваності, то певні форми є у кожної п'ятої людини. Більшість з них не пов'язані з алкоголем. Натомість пов'язані з ожирінням, нездоровим харчуванням і діабетом 2 типу, а ще низьким рівнем фізичної активності. Тож щоб зберегти нашу печінку здоровою, важливо зосередитися на профілактиці. Як допомогти нашій печінці лишатись здоровою?
Користь та ризики кави для здоров'я майже ідентичні, все залежить від кількості. Якщо одна-дві чашки кави на день можуть допомогти підвищити рівень енергії та концентрації, то надлишок призведе до безсоння і тривоги. Проте є один момент, який вирішує кава – вона діє як антифіброзний засіб, який запобігає або зменшує рубцеву тканину. Це неймовірно корисно для печінки.
Так, три-чотири чашки кави щодня допоможуть максимізувати ці її переваги. Але вона має бути чорною без домішок, оскільки додавання молочних продуктів або цукру може зменшити його потужну антиоксидантну та протизапальну дію. Навіть дослідження показали, що регулярне вживання помірної кількості кави в будь-якій формі, навіть без кофеїну, може запобігти раку печінки.
Під час приготування їжі краще уникати вершкового масла та тваринних жирів, а ще червоного м'яса і жирних молочних продуктів. Згідно з дослідженням, насичені жири шкідливі для печінки, оскільки вони підвищують концентрацію молекул жиру та викликають запалення.
Краще їх замінити на оливкову олію першого віджиму, оскільки вона протизапальна та наповнена антиоксидантами, які допомагають зменшити накопичення жиру в печінці.
Алкоголь чинить згубний вплив на печінку, викликаючи різні захворювання, і щоб зменшити їх ймовірність, важливо розподілити дні вживання алкоголю. Як радять лікарі, треба чотири дні поспіль не вживати будь-який алкоголь, щоб дати печінці час очиститись. У дні вживання алкоголю, його кількість має бути обмежена.
Але ці поради стосуються тих, у кого виявлені ранні ознаки пошкодження печінки, чи їх не має. Як вже діагностовані певні хвороби, то єдиним варіантом є відмова від вживання алкоголю.
У печінці цукор перетворюється на жир, а якщо ви їсте занадто багато цукру, то це збільшує накопичення жиру, що може призвести до стеатотичної хвороби печінки. Вона пов'язана з метаболічною дисфункцією і запалення в печінці та з часом може призвести до пошкодження, тобто печінка не зможе працювати так ефективно, що з часом призведе до більш серйозних проблем.
Дослідження показали, що зростаюча кількість випадків жирової хвороби печінки пов'язана зі збільшенням споживання цукру, також ця хвороба тісно пов'язана з резистентністю до інсуліну, діабетом 2 типу та ожирінням. Тому важливо зменшити споживання цукру та вуглеводів, щоб зберегти печінку здоровою.
Підтримка фізичної форми має вирішальне значення для здорової печінки людини. Регулярні заняття спортом допомагають зменшити накопичення жиру в печінці та покращити метаболічне здоров'я, а ще зменшити запалення. Якщо ви не можете робити силові вправи, їздити на велосипеді або бігати щодня, то ходіть пішки якомога більше.
Згідно з дослідженням, збільшення фізичної активності зменшує захворювання печінки на 38%.
Проведення "детоксів" організму наразі дуже модний тренд в соціальних мережах. Звісно є дієти, які рекомендують певні продукти для сприяння "очищенню печінки", але до таких продуктів і режимів, слід підходити з обережністю, бо не всім вони підходять.
Замість того щоб сідати на модну дієту, яка обіцяє швидкі результати, спробуйте включити у своє повсякденне життя перераховані вище поради. Адже турбота про печінку – це проєкт довжиною в життя, і не існує швидких рішень, щоб запобігти запаленню та хворобам.