Деяка їжа здатна вимивати кальцій і завдавати шкоди організму
З віком наші кістки втрачають свою щільність і міцність, стаючи тоншими та більш крихкими. Через це вони можуть зазнати переломів за мінімального навантаження. Стан отримав назву остеопороз та хворіють на нього мільйони людей по всьому світу. І, як з'ясувалось питання не завжди у віці, харчування теж впливає на стан кісток.
Як пише видання The Daily Telegraph, посилаючись на лікарів, існує чотири групи продуктів, які вимивають кальцій з нашого організму, тому їх вживання потрібно обмежити. Адже здоров'я кісток є важливим фактором для гарного старіння. Впливати на цей процес ми можемо протягом усього життя.
Газовані напої сповнені цукру, але коли справа доходить до кісток, навіть варіантів без цукру краще уникати. Бо, наприклад Кола, містить ортофосфорну кислоту, яка додає їй пряного смаку, але підвищує рівень фосфору у крові. Фосфор робить кров кислою, щоб нейтралізувати дію цієї кислоти организм бере кальцій з кісток.
Дослідження також показали, що часте і тривале вживання безалкогольних напоїв може сприяти зниженню щільності кісткової тканини, а також підвищенню ризику переломів в літньому віці у чотири рази. Краще відмовитись від газованих напоїв, замінивши їх звичайною водою та, наприклад, молочними напоями, які містять кальцій.
Сіль також присутня у нашому щоденному раціоні. Згідно з дослідженням, дорослі люди споживають цього мінералу на 40% більше, ніж рекомендовано лікарями (8,4 г на день – норма). І це впливає на здоров'я наших кісток, аже з сечею виводиться кальцій, який необхідний для підтримки щільності кісток.
Підвищене споживання ультраоброблених продуктів (AMR) ускладнює відстеження кількості споживаної солі. Тож якщо у вашому раціоні багато такої їжі, то ви точно споживаєте надмірну кількість солі.
Високі дози кофеїну (шість-вісім чашок кави на день) подвоюють кількість кальцію, що вимивається з кісток і виводиться з сечею. Тим часом вживання двох-трьох чашок кави на день навпаки сприяє зміцнення кісток. Згідно з дослідженням, метаболіти, які утворюються під час травлення, сприяють збільшенню щільності кісток у поперековому відділі хребта та шиї, а також знижуть ризик розвитку остеопорозу.
Енергетичні та безалкогольні напої також містять велику кількість кофеїну, тому варто рахувати все, що ви споживаєте за день, і намагатися тримати загальний рівень нижче 400 мл.
Продукти з високим вмістом насичених жирів (оброблене м'ясо, піца, круасани, тістечка та шоколад) теж знижують мінеральну щільність кісток. Це пов'язано з надлишком жиру, який зв'язується з кальцієм, перш ніж той буде засвоєним та використаним нашими кістками.
Дієта для здоров'я кісток передбачає мінімізацію вживання таких продуктів, а ще додавання до раціону молочних продуктів (молоко та сир), зелених листових овочів, мигдалю та кісткових риб (сардини). Кількість вживаного кальцію на день має становити 700 мг. Для кращого його засвоєння потрібно вживати вітамін D.
Оксалати та фітати - це сполуки, що містяться в деяких продуктах харчування, які можуть зменшити кількість кальцію, зв'язуючись з ним і запобігаючи засвоєнню. Серед таких продуктів ревінь, шпинат, насіння, зернові, горіхи, боби, чаї. Пшеничні висівки теж містять велику кількість фітатів і зменшують засвоєння кальцію з інших продуктів, які споживаються одночасно з ними.
Оскільки продукти, що містять оксалати та фітати, корисні, то лікарі та вчені не рекомендують зменшувати їх споживання. Просто потрібно їх відокремлювати від інших. Наприклад, не заливати молоком пшеничну кашу і горіхи їсти окремо, як перекус.
Існує чіткий зв'язок між надмірним вживанням алкоголю і поганим здоров'ям кісток. Він чинить руйнівний вплив на остеокласти – клітини, які формують кістки. І це може порушити здатність організму засвоювати кальцій, а ще впливати на рівень гормонів, важливих для здоров'я кісток. Також алкоголь порушує мікробіом кишківника, що може перешкодити отримувати поживні речовини з їжі.
Тож можна зробити висновок, що збалансована дієта, яка включає нежирний білок з риби, курки та рослинних джерел, фруктів, овочів та цільнозернових вуглеводів, найкраще підходить для здоров'я кісток. Також для кращого ефекту треба зменшити вживання солі і кави, а алкоголь звести до мінімуму.